Kaiserschmarrn (of kaiserschmarren) zijn misschien wel het bekendste zoete gerecht uit de Oostenrijkse keuken. En… ze zijn heel gemakkelijk zelf te maken. Loopt het water je al in de mond? Hieronder vind je een klassiek recept voor deze Tiroler lekkernij.
Over de oorsprong van het gerecht doen veel legenden de ronde, maar de naam kaiserschmarrn verwijst in al deze verhalen naar keizer Franz Joseph. Van hem werd gezegd dat hij een groot liefhebber was van pannenkoeken, maar dat ze in de keuken nog wel eens te dik werden of scheurden. Volgens het keukenpersoneel kon deze schmarrn (‘onzin’) niet aan de keizer worden voorgeschoteld.
Wij trekken ons daar niets van aan, want wij weten dat deze dikke, luchtige stukjes pannenkoek heerlijk zijn. Wij maakten de kaiserschmarrn met appelmoes, maar je kunt ook een andere fruitcompote toevoegen.
Recept om zelf heerlijke Tiroler kaiserschmarrn zelf te maken
Gang: DessertKeuken: OostenrijkNiveau: Makkelijk4
personen35
minuteningrediënten
4 eieren
60 gram suiker
zakje vanillesuiker
snufje zout
150 gram bloem (we hebben ook boekweitmeel geprobeerd, maar daar werden de kaiserschmarrn minder smeuïg en luchtig van)
400 ml melk
40 gram boter om in te bakken
80 gram rozijnen
poedersuiker om mee te bestrooien
- Voor de appelmoes
Twee appels
Scheutje water
Suiker naar smaak
Bereiding
- Week de rozijnen ongeveer vijftien minuten in warm water of fruitsap.
- Scheid de eiwitten van het eigeel en zorg dat er geen spoortje eigeel in je eiwit belandt. Het eiwit klop je stijf met een handmixer, keukenmachine of garde. Met de hand duurt het ongeveer vijftien minuten tot je stevige pieken in het eiwit ziet verschijnen, met een machine kan dit iets sneller gaan.
- Het eigeel meng je met de suiker, vanillesuiker en het zout tot een romig mengsel.
- Voeg de bloem, melk en rozijnen toe en meng alles goed door elkaar. Als laatste spatel je voorzichtig het opgeklopte eiwit door je beslag, zodat het luchtig blijft.
- Smelt de boter in een grote pan (mijn pan was 33 cm in doorsnee). Vervolgens giet je al je beslag in een keer in de pan en bakt het op laag of middelhoog vuur in ongeveer vijftien minuten goudbruin. Controleer regelmatig of de onderkant al bruin wordt.
Als je geen grote pan hebt, bak je het beslag in twee keer. - In de tussentijd kun je de appels in stukjes snijden. Vervolgens doe je de appel met een klein beetje water en suiker in een steelpannetje (met deksel) en dit laat je op laag of middelhoog vuur pruttelen tot het zacht wordt. Daarna stamp of prak je de appels tot moes.
- Als de kaiserschmarrn goudbruin is, draai je hem om en bak je ook de andere kant goudbruin. Als het niet lukt om hem in een keer om te draaien, kun je hem ook van tevoren in vieren snijden.
- Met twee spatels snij je de kaiserschmarrn in smalle repen en vervolgens in stukjes. Daarna laat je ze nog kort bakken. Eventueel voeg je nog een klontje boter toe.
- Serveer de kaiserschmarrn met poedersuiker en appelmoes. Guten Appetit!
Tips
- Het is heel belangrijk dat je een vetvrije kom en mixer gebruikt, het liefst van aardewerk of glas. Was ze van tevoren met heet water en afwasmiddel of neem ze af met citroensap. Zoek eventueel naar tips voor eiwit kloppen op internet.
Wil je nog meer Oostenrijkse recepten maken? Kijk dan ook eens naar dit recept voor apfelstrudel of het recept voor Tiroler gröstl.