Mount Rinjani

In het kort
 • Moeilijkheid: Zwaar
 • Soort: Bivak/Tentovernachting
 • Hoogteverschil: 3125 meter
  (601m - 3726m)
 • Afstand: 28 kilometer
 • Duur: Meerdaagse tocht
 • Zelfde eindpunt als beginpunt: nee
 • Beginpunt: Sembalun village
 • Eindpunt: Senaru village
 • Meer routes: Indonesië, Lombok
 • Accommodaties in de omgeving:
  - Hotels en b&b's
  - Campings
  - Vakantiehuizen

De wandeling

Mt Rinjani is één van de hoogste vulkanen van Indonesië en de vulkaan die het eiland Lombok gevormd heeft. Zolang homo sapiens bestaat is er nooit een grotere eruptie geweest dan die van de Mt Rinjani in 1257 die het huidige kratermeer heeft gevormd. De aswolk zorgde in Europa voor ‘het jaar zonder zomer’, voor mislukte oogsten en hongersnood, en wordt beschouwd als het begin van ‘de kleine ijstijd’ die we terugzien in schilderijen van onze Hollandse Meesters. Het roken van de nieuwe conus in het kratermeer toont dat de vulkaan nog altijd actief is.

De klim naar de top van de Mt Rinjani wordt doorgaans in drie dagen gedaan. De meeste bezoekers klimmen met een gids en porters die tenten, slaapzakken, eten en drinken voor 3 dagen op hun teenslippertjes (armoede) de berg op dragen. Twee nachten worden op de kraterrand doorgebracht, op dag twee wordt zowel de top beklommen als in de hot springs naast het kratermeer gezwommen.

Mei is een goede maand om Indonesië te bezoeken en de Rinjani te beklimmen. Het pad is dan droog en de temperatuur aangenaam. Neem een plastic zakje mee om op de terugweg wat zwerfafval mee te nemen. Veel klimmers weten hier nog niet dat er andere manieren van afvalverwerking zijn dan het direct over je schouder te gooien.

Beginpunt

Organisatie van de tour wordt vanuit Senaru gedaan waar ook lodging te vinden is. Senaru is te bereiken over de verharde weg, het kost ongeveer twee uur vanaf Mataram, de hoofdstad van Lombok. Vanuit het dorpje Senaru wordt de berg beklommen maar in het geval van een meerdaagse tocht naar de top wordt gestart in Sembalun. Ook dit is over verharde weg bereikbaar. Transport naar Sembalun wordt doorgaans door de gids geregeld.

Routebeschrijving van de wandeling

Dag 1: Start vanuit Sembalun, je kunt de top van de vulkaan zien liggen. Het lijkt van deze kant meer een grote heuvel dan een 3.726 meter hoge berg. Bergtourisme is de grootste bron van inkomsten in Sembalun dus iedereen kan je vertellen waar het pad begint. De eerste twee uren loop je over mild stijgend grasland recht naar het westen, van 1.156 meter naar Pos1 op 1.300 meter waar wat afdakjes staan. Dan is het een uur naar het zuidwesten naar Pos2 op 1.500 meter, nog een uur naar Pada Balong op 1.800 meter, dan 3,5 uur door bebost terrein naar Plawangan2 op de kraterrand (2.639 meter) waar een uitgestrekt 'kampeerterrein' (foto) ligt.

Dag 2: De top: Als je de zonsopgang wilt zien vanaf de top (zie foto's) vertrek je rond 0200h (afhankelijk van je fysieke conditie eerder of later) richting het zuiden naar de top. Het grootste deel van deze 1.100 meter klim is over los zand en steenslag, over de kam langs steile hellingen rechts en links. De afstand is 2,5 km dus reken maar uit; 50% helling. Neem alleen water en een slaapzak (voor als je te vroeg aankomt) mee voor dit stuk (dit is overigens alleen mogelijk als je iemand hebt die op je spullen past, het komt zelfs voor dat de zakjes in je tentwand tijdens je slaap opengesneden en leeggehaald worden).

Het meer: Hierna (om 8h ontbijt) loop je naar het westen door een meer alpien landschap richting het kratermeer (Segara Anak; child of the sea) waarbij het pad makkelijk te volgen is (reken er overigens niet op dat alle geplaatste leuningen betrouwbaar zijn). Aan het meer kamperen vaak Indonesiërs die komen voor de genezende krachten die ze aan de hot springs toedichten. Deze zijn te vinden op zo'n 300 meter noordoostelijk van de campsite. Dichtbij is een 50 cm diepe bron met 40 graden water, verderop een meertje waarin een watervalletje vanuit het grote meer uitmondt die de temperatuur beïnvloedt naar gelang van het jaargetijde. In deze laatste poel zijn de afgelopen jaren meerdere mensen verdronken, het is onduidelijk of hier stromingen, vrijkomend gas of temperatuur een rol speelden.

De kraterrand: Vanaf de campsite aan het meer loop je langs de waterrand (foto) onderaan een steile helling naar het noordwesten tot wanneer de oever naar het zuidwesten afbuigt. Hier is opnieuw een soort campsite waar je rechtsaf slaat en in noordwestelijke richting door het bos de kraterrand in twee uur weer op loopt. Plawangan1 ligt op dezelfde hoogte als 2 en dit is waar je de tweede nacht doorbrengt.

Dag 3: Vanaf de kraterrand loop je in noordelijke richting, weer langs een vrij duidelijk pad, in 5-7 uur door het regenwoud tot in Senaru op 601 meter.

Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00 (2 stemmen, gemiddeld: 9,00 van de 10)

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien