Tongariro_Alpine_Crossing

Tongariro Alpine Crossing

1106 keer gelezen

De wandeling

De Tongariro Alpine Crossing is de populairste wandeling van Nieuw-Zeeland. Deze dagwandeling voert door een desolaat landschap van rotsen, met veel sporen van vulkanische activiteit. Zo zie je er kraters, gestolde lavastromen en stoom uit de aarde. Ook niet te missen zijn de typische zwavelgeur en de prachtig gekleurde meertjes. De wandeling is vooral door de lengte en het hoogteverschil lastig, maar goed te doen als je een redelijke conditie hebt. Denk om stevige wandelschoenen, twee liter water p.p. en lunch/snacks om de dag door te komen. Een van de hoogtepunten op de route is de Mount Ngauruhoe die je passeert, ook wel bekend als Mount Doom uit de Lord of the Rings-films.

Beginpunt

De Tongariro Alpine Crossing begint bij het einde van de Mangatepopo Road. Deze is bereikbaar met de auto of camper, maar je mag hier tegenwoordig maar beperkte tijd staan. Voor wandelaars die de Crossing willen doen zijn er shuttlebussen vanaf Whakapapa Village, National Park, Taumarunui, Turangi, Raetihi, Ohakune, Ketetahi en Taupo. Bij een van die plekken kun je je auto of camper parkeren, en vervolgens naar het begin van de wandelroute gebracht worden. Voor meer informatie en om te boeken kun je terecht bij particuliere bedrijven of bij de DOC-informatiepunten. Vanaf het eindpunt van de route kan een shuttlebus je weer terugbrengen naar waar je auto geparkeerd staat.

Routebeschrijving van de wandeling

Vanaf Mangatepopo Road loop je in de richting van de Mangatepopo Hut, die je in ongeveer een half uur bereikt. Hier loop je verder de Mangatepopo Valley in, met aan je rechterhand Mount Ngauruhoe. Het pad gaat over en langs oude lavastromen, een bijzonder gezicht. Je klimt vervolgens aan het eind van het dal omhoog richting de South Crater. Hier loop je over de vlakte naar de andere kant van de krater. Vanaf hier klim je omhoog naar de Red Crater, een steile klim. Je krijgt dan mooi zicht op deze bijzonder gevormde krater, en ziet her en der wat stoom uit de aarde ontsnappen. Al snel krijg je vervolgens uitzicht op de Emerald Lakes.

Je bereikt deze gekleurde meertjes via een steil pad over steengruis, wat flink geërodeerd is door de vele wandelaars die hier dagelijks overheen lopen. Bij de Emerald Lakes kun je mooi een rustpauze inlassen, bijvoorbeeld voor de lunch. Hierna is het een korte klim naar Blue Lake, waarna het pad langzaam aan afdaalt over de noordelijke helling van Mount Tongariro. Vanaf Ketehahi Shelter wordt het pad iets steiler naar beneden en met haarspeldbochtjes. Na verloop van tijd kom je dan vanzelf uit bij de parkeerplaats Ketetahi Car Park.

advertentie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

KML-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00
Nieuw: het boek Frankrijk Puur
50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken
Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.
Lees hier meer over dit inspiratieboek over Frankrijk!

Onze tips voor outdoorproducten

Met deze producten haal je het meeste uit je vakantie in de bergen. Waar ben je naar op zoek?

- Rugzakken, wandelschoenen, kleding: Bever, Decathlon
- Reisverzekering voor buitensporten
- Wandelkaarten en reisgidsen
- Georganiseerde bergsportreizen
- Campings

Bekijk ook

Laat een reactie achter

Gratis tips en nieuwe wandelroutes

Schrijf je in voor de nieuwsbrief