Tongariro Northern Circuit

In het kort

De wandeling

Deze bijzondere wandeling voert je om Mount Ngauruhoe heen, de bekendste vulkaan van Nieuw-Zeeland. Filmfans kennen hem ook als Mount Doom in de Lord of the Rings-films. Je wandelt er door een bizar maanlandschap, met kraters, gestolde lavastromen, kleurrijke meertjes en stoom die uit de aarde komt. Deze huttentocht is een van de Great Walks van Nieuw-Zeeland en is te hiken in drie of vier dagen.

Beginpunt

Het handigste en meest gebruikte startpunt van het Tongariro Northern Circuit is Whakapapa Village. De officiële route is met de klok mee rondom Mount Ngauruhoe, maar er zijn ook mensen die de route tegen de klok in lopen. Bij het dorp Whakapapa kan je je auto of camper kwijt op de parkeerplaats, je moet hiervoor wel een (gratis) permit vragen bij het DOC Visitor Centre in het dorp en dit achter je voorruit plaatsen, waarna je de auto hier meerdere nachten mag laten staan. Met openbaar vervoer is het startpunt lastiger te bereiken, wel zijn er shuttlebussen die je van het dorp National Park, waar een trein- en busstation is, naar Whakapapa kunnen brengen.

Je kunt de route ook bereiken via Mangatepopo Road, Ketetahi Road en Desert Road, maar dan moet je eerst nog een stukje lopen voordat je op de route komt.

Omdat de hutten een beperkte capaciteit hebben is het noodzakelijk dat je zo vroeg mogelijk in het seizoen je slaapplek reserveert. Dit kan via internet, ga daarvoor naar de speciale boekingswebsite van de Department of Conservation.

Routebeschrijving van de wandeling

Dag 1: Whakapapa Village naar Mangatepopo Hut (4 uur)

Om in Whakapapa Village bij het begin van de route te komen loop je vanaf het Visitor Centre noordwaarts langs de weg en sla je net voor het bijzondere hotel Chateau Tongariro rechtsaf. Hier zie je na enkele honderden meters aan de linkerkant een bordje die het begin van de route markeert. Je loopt vervolgens enkele uren lang door een redelijk vlak landschap, dat bestaat uit geërodeerde lavastromen. Bij mooi weer heb je rechts vrijwel de hele tijd zicht op Mount Ngauruhoe. Het pad is over het algemeen goed zichtbaar, wel moet je afhankelijk van het seizoen je af en toe door wat hoog struikgewas heen banen.

Dag 2: Mangatepopo Hut naar Oturere Hut (5 uur)

De tweede dag volg je deels de route van de veel populairdere Tongariro Alpine Crossing. Bereid je dus voor op een wandeling met soms wat filevorming, zeker in het hoogseizoen. De route maakt hier de bocht rondom Mount Ngauruhoe heen. Al snel na de hut gaat het pad omhoog, eerst nog geleidelijk maar aan de noordkant van de vulkaan echt een stuk steiler. Deze klim is qua inspanning het zwaarste gedeelte van de tocht. Je hebt onderweg echter genoeg te zien, aan deze kant van de vulkaan zijn de gestolde lavastromen het best zichtbaar en ook van de meest recente datum. Je loopt over een zwart gesteente waar nauwelijks nog begroeiing is.

Na de eerste klim bereik je een soort hoogvlakte, een krater. Aan de rand hiervan klim je nog verder omhoog richting de bijzondere Red Crater, waar je direct de zwavelgeur van de gassen ruikt die uit de aarde ontsnappen. Loop je een stukje verder dan zie je de Emerald Lakes, een geliefd plekje voor een foto. Het pad daalt hier weer af en is flink geërodeerd door de vele voeten die hier jaarlijks overheen gaan. Uitkijken dus, want het gaat steil soms wat glijdend naar beneden. Beneden bij de meertjes buigt het pad van het Northern Circuit af van de Alpine Crossing en is het in een keer weer rustig en zie je alleen nog de mensen met wie je de avond en nacht in de hut zult doorbrengen.

Het laatste stuk van de route van deze etappe gaat door een mooi grillig maanlandschap, waarbij je nog vaak even achterom zal kijken naar waar je net vandaan komt, en waar je de rookpluimen uit de aarde ziet opstijgen.

Dag 3: Oturere Hut naar Waihohonu Hut (3 uur)

Dit is de kortste etappe van het Northern Circuit. Sommigen kiezen er dan ook voor om direct de route van dag 4 erachteraan te plakken en door te lopen naar Whakapapa Village. Eerst gaat het pad verder door min of meer hetzelfde landschap als gisteren. Na een tijdje bereik je een bosachtig valleitje waar een rivier doorheen stroomt. Hierna is het weer even omhoog klimmen om uit de vallei te komen, en vervolgens daalt het pad af naar de hut, die bijzonder ruim en modern is in vergelijking met de vorige hutten. In de middag is het een leuk idee om even door te lopen naar de oude Waihohonu-hut. Deze werd in 1904 gebouwd en nis daarmee de oudste berghut van Nieuw-Zeeland. Je vindt er originele voorwerpen van vroeger en krijgt er een idee van de spartaanse omstandigheden waarin bergbeklimmers en skiërs vroeger overnachtten.

Dag 4: Waihohonu Hut to Whakapapa Village (5 uur)

Het pad richting Whakapapa Village gaat door een vlak maar grillig landschap, waarbij je rechts Mount Ngauruhoe in zicht houdt en aan je linkerkant de top van Mount Ruapehu, met 2797 meter de hoogste berg van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Halverwege de route heb je de mogelijkheid om een kleine omweg te maken naar de Tama Lakes, twee kratermeren. De route zelf gaat verder richting Taranaki Falls, een spectaculaire waterval. Vervolgens ben je in een uurtje over een eenvoudig pad terug bij Whakapapa Village.

Hoogteprofiel ter illustratie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

GPS-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00 (1 stemmen, gemiddeld: 9,00 van de 10)

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien