Via de Chalets de Clapeyto naar de Col du Lauzon

In het kort

De wandeling

Wie Queyras zegt, zegt lariksbomen. Ook deze wandeling begint tussen de bomen, maar al gauw verdwijnt de hoge begroeiing en wordt het landschap ruiger. Hoog boven de bewoonde wereld vind je een verzameling van afgelegen, houten huisjes, midden in een open berglandschap. Nadat je verschillende bergmeertjes bent gepasseerd opent zich een wijds uitzicht richting de besneeuwde bergtoppen van de Écrins. 

Beginpunt

Vanaf de Col d'Izoard rijd je tot het gehucht Brunissard, boven Arvieux. Hier sla je rechtsaf op de Route des Ayes. Rijd langs de parkeerplaats en het gebouw van de ESF (École du ski français). Nadat je Camping de l'Izoard voorbij bent gereden is het nog ongeveer een kilometer tot een kleine parkeerplaats in een van de bochten langs de weg. Dit is ook de toegang naar de Via ferrata Pra Premier. Hier begint de wandeltocht.

Routebeschrijving van de wandeling

Aan de oostkant van de parkeerplaats vertrekt een klein paadje tussen de bomen naar boven toe. Je snijdt hiermee een stukje af tot je weer op de weg komt en bereikt dan al snel een open plek. Op de rotswand aan een van de zijden is een populaire via ferrata-route bevestigd. Via een aantal bochten voert de route steeds hoger boven het veld. Je volgt hier de GR5, een langeafstandsroute die van Hoek van Holland naar Nice voert. Vlak voordat je de eerste houten gebouwen bereikt, buigt de GR af in noordwaartse richting, maar om de chalets de Clapeyto te bereiken blijf je de route tussen de chalets van l'Échaillon door volgen. Je bent nu ongeveer 1,5 kilometer onderweg en bevindt je op een hoogte van ongeveer 2.140 meter. Vanaf hier is het nog een kilometer lopen en honderd meter stijgen voordat je de Chalets de Clapeyto bereikt.

Waar de hellingen tot dan toe nog werden gedomineerd door lariksbomen, is het landschap rondom Clapeyto kaal en uitgestrekt. Hoge begroeiing is hier niet meer te vinden en flinke rotspartijen en puinhellingen omringen de hoogvlakte waarover het pad voert.

Na ongeveer vijf kilometer wandelen kom je in een gebied vol meertjes, die bij windstil en droog weer prachtig de omliggende bergen weerspiegelen. Vlak daarna bereik je de Col de Néal (2.509 meter) en ontvouwt zich het uitzicht richting het volgende dal, waar de Durance doorheen stroomt. Aan de horizon zijn de besneeuwde toppen van de Écrins zichtbaar.

Hoewel je hier al mooi uitzicht hebt, is het een aanrader om door te lopen naar de Col du Lauzon, op 2.576 meter. Hier worden nog meer bergtoppen zichtbaar en kun je ook een kijkje nemen naar de andere kant, het dal van Arvieux. Via indrukwekkende puinhellingen, de Crête du Lauzon, kun je eventueel afdalen naar het bergmeer van Lauzon en via die route terugkeren naar het beginpunt, maar voor een kortere en minder inspannende route loop je eerst een stuk terug richting de Col de Néal om vlak daarvoor af te slaan naar rechts.

Het pad voert nu via de andere kant van de hoogvlakte terug richting de Chalets de Clapeyto, die je nu aan westelijke zijde passeert. Ook hier (Le Collet-Haut, 2.207 meter) vind je nog enkele huisjes. Loop rechtsom de rotspunt waaraan de via ferrata Pra Premier is bevestigt en daal tussen de rotswanden en lariksbomen af richting het open veld. Het laatste gedeelte van deze route voert weer over de GR5 richting de parkeerplaats, het pad waarover je op de heenweg ook gewandeld hebt.

Hoogteprofiel ter illustratie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

GPS-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00 (1 stemmen, gemiddeld: 9,00 van de 10)

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien