Wandelen naar de top van Mont Pelat

In het kort

De wandeling

Deze wandeling voert ons vanaf de parking op een hoogte van 2.100 meter naar de top van Mont Pelat, met een hoogte van 3.051 meter de hoogste top van het departement Alpes-de-Haute-Provence (04). We lopen in Parc National du Mercantour in alpien gebied op en boven de boomgrens. De wandeling wordt gekenmerkt door naaldbos, gras- en puinhellingen en adembenemende uitzichten op het meer van Allos en de toppen om ons heen. Wij hebben deze wandeling twee keer gedaan en zelfs in hoogzomer kwamen we sneeuw tegen. In dit gebied is het spotten van marmotten een zekerheid en we zien ze dan ook veelvuldig een kijkje komen nemen, elkaar waarschuwen met een hoog gegil en dan weer schichtig de holen in verdwijnen. De wandeling is niet moeilijk – Mont Pelat wordt wel eens gezien als de eenvoudigste drieduizender die er is – maar het laatste stukje naar de top kan voor mensen met hoogtevrees spannend zijn. Het weer kan hier snel omslaan, dus houd dat goed in de gaten. De eerste keer werden we overvallen door een sneeuwstorm op de top en dat was niet zo prettig in de korte broek.

Beginpunt

Als je vanuit het zuiden over de D908 vanaf Colmars-les-Alpes het dorp Allos binnenrijdt, maak je een een overhaakse bocht rechts naar Lac d'Allos en rijd je via de gehuchten Villard Bas en Villard Haut door naar de eerste parkeerplaats (10 euro parkeerkosten). Hierna rijd je via een smalle, steile asfaltweg door naar de tweede parkeerplaats, de parking du Laus.

Routebeschrijving van de wandeling

Vanaf de parking lopen we eerst richting Lac d'Allos over prairies en een brede piste. Ergens halverwege deze piste maken we een overhaakse linkerbocht omhoog door het bos naar Mont Pelat. Bij de volgende kruising steken we het kleine bruggetje over en vervolgen onze route langs het water. We zien ons doel vervolgens aan de linkerkant. De stijging gaat beginnen en we lopen over een smal maar goed beloopbaar pad gestaag omhoog. Al vrij snel komen we de volgende splitsing tegen waar we eventueel linksaf zouden kunnen gaan naar Col de la Cayolle, Lac des Garrets en terug naar Lac d'Allos.

Wij volgen het pad naar Mont Pelat en komen onderweg nog langs een afslag naar het Lac du Trou de l'Aigle. Dit is maar een klein stukje verder en zeker de moeite waard. Wij deden het niet omdat we met kinderen van negen en elf liepen en nog een stukje voor de voeten hadden.

De bomen hebben we al een tijdje lager achter ons gelaten en op hoogten boven de 2.800 meter hebben ook de grassen niet veel kans meer. We lopen zigzaggend over een puinhelling omhoog voor de laatste etappe naar boven. Het laatste stukje is een rotsachtige punt van ongeveer vijftig meter hoog waar het pad prima gevonden wordt door de gele markering te volgen. Op de top is een prima rustplaats, hier kunnen circa twintig mensen verblijven om van de uitzichten te genieten.

Het pad terug is grotendeels hetzelfde tot aan het bruggetje waar we het stroompjhe zijn overgetsoken en vanuit hier lopen we naar het lac d'Allos alwaar we in de refuge wat drinken aan het meer en terugkijkend op een onvergetelijke dag. Nog een klein stukje naar de auto en we rijden moe maar zeer tevreden terug naar de camping.

Hoogteprofiel ter illustratie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

GPS-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00 (2 stemmen, gemiddeld: 10,00 van de 10)

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

  1. Frank de Groot says:

    Hoi,

    Wij wilden na jullie mooie verhaal mont Pelat beklimmen maar we zijn er niet aan toe gekomen. Ons busjes kwam niet tot de parkeerplek omdat hij hoger dan 2,10 m is. We zijn dus vanaf de eerste parkeerplaats gaan lopen. Desondanks een mooi gebied en een mooie wandeling. Misschien handig om de hoogte op jullie site te zetten.

    Groeten Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien