Wandelen met een verrekijker, tips om de beste te kopen

‘Wat voor een vogel is dat?’ ‘Wacht, zie ik daar iets bewegen?’ ‘Staan daar mensen boven op die bergtop?’ Zomaar wat vragen die je tijdens het wandelen in de bergen kunt hebben. Daarom nemen we steevast een verrekijker mee tijdens onze bergwandelingen. Een tijdje geleden hebben we een nieuwe gekocht. Waar hebben we op gelet bij het kopen en wat zijn onze ervaringen met het wandelen met een verrekijker?

Waarom een verrekijker mee?

In Nederland nemen we onze verrekijker meestal mee als we kans hebben bijzondere vogels te spotten. Maar als het landschap wat heuvelachtiger of bergachtiger is dan komt een verrekijker ook van pas als je minder geïnteresseerd bent in vogels. In de bergen heb je regelmatig weidse uitzichten en kun je meestal verder kijken dan in vlakke gebieden.

Zo kun je de verrekijker in de bergen gebruiken voor het bekijken waar de wandelroute heen gaat, het spotten van wild zoals gemzen, steenbokken, marmotten en zelfs beren, of gewoon om al die imposante natuur eens van wat dichterbij te bekijken.

Waar moet je op letten bij het kopen van een verrekijker?

Dakkant of porro?

Verrekijkers kun je grofweg in twee categorieën indelen: dakkant en porro. Bij de eerste zitten de lenzen in een rechte lijn, bij de tweede maakt het binnenvallende beeld een knik. Je kunt ze gemakkelijk uit elkaar halen door de vorm van de kijker, de dakkants zijn meer rechthoekig, de porro’s lopen breder naar buiten toe en hebben een grotere handgreep. De eerste zijn ook kleiner en compacter, en vaak steviger en robuuster. Ze gaan bij normaal gebruik dan ook langer mee. Dakkants zijn tegelijk duurder om te maken en te kopen. Daarom is een porro-verrekijker meestal een stuk goedkoper en krijg je snel meer waar voor je geld. Ook is de dieptewerking in die laatste wat meer aanwezig. Maar omdat ze een stukje groter en zwaarder zijn kom je als wandelaar toch al snel bij een dakkant-verrekijker uit. Het lage gewicht en kleine formaat was in elk geval voor ons de reden om voor een dergelijke verrekijker te kiezen om mee te nemen tijdens onze wandelingen.

Vergrotingsfactor

Nog een belangrijke factor om rekening mee te houden bij de aanschaf van een verrekijker is de vergrotingsfactor. Bij de meeste verrekijkers zie je twee getallen staan, bijvoorbeeld 10×25 of 8×42. Het eerste getal staat voor de vergroting, 10 betekent in dit geval dat het beeld tien keer vergroot wordt. Als iets honderd meter van je verwijderd is, dan lijkt het door de verrekijker maar tien meter te zijn. Hoe hoger de vergrotingswaarde, hoe minder stabiel het beeld. Voor gebruik tijdens wandelingen en uit de losse pols (zonder statief) kun je het beste voor maximaal tien kiezen, anders is het moeilijk om de verrekijker stil te houden. Het tweede getal staat voor de objectdiameter. Dit bepaalt de lichtinval, hoe groter hoe meer licht er door de lens valt. Dit betekent dat je bij een hoger getal ook in schemerige omstandigheden goed door de verrekijker kunt zien. Tegelijk: hoe groter de diameter, hoe zwaarder de kijker.

Overige factoren

De vergrotingsfactor, diameter en de keuze voor een dakkant- of porro-verrekijker zijn de belangrijkste factoren om uit te kiezen, maar er zijn nog meer dingen waar je rekening mee kunt houden. Zo maakt het uit of je een bril draagt of niet, of bijvoorbeeld jij wel maar je partner niet, in dat geval kies je in elk geval voor een kijker waar draaibare oogschelpen aan zitten, zodat je de afstand tussen je ogen en de kijker kunt instellen. Dat is overigens bij de meeste kwalitatieve verrekijkers tegenwoordig wel het geval. Ook is de field-of-view of het gezichtsveld belangrijk. Meestal staat dit aangegeven op 1.000 meter, hoe breed (aantal meter) het beeld dan is. Bij de verrekijker waar wij voor gekozen hebben, de Swarovski 8×30, is dit 132 meter. Hoe hoger hoe beter, in principe, zeker als het je minder om details gaat, zoals in de bergen. Je hebt dan een groot beeld, waardoor je ook comfortabel bewegende objecten van dichterbij kunt bekijken. Verder maakt de kwaliteit van de gebruikte materialen (glas voor de lenzen, coatings) ook veel uit voor het beeld dat je door de verrekijker krijgt. Over het algemeen geldt, hoe duurder hoe beter, maar natuurlijk zijn er wel wat verschillen en maken persoonlijke voorkeuren ook uit. Wat de één een fijne verrekijker vindt, kan voor de ander weer heel anders zijn.

Beste verrekijker voor wandelaars

Als je alles afweegt kom je voor een verrekijker die je goed tijdens wandelingen in de bergen kunt gebruiken uit op een dakkant 8×30 tot 8×42, dit is een beetje een gemiddelde qua gebruikscomfort, vergroting, gezichtsveld en gewicht. Ga je voor een wat duurder merk, zoals Swarovski, dan kun je ook goed toe met een 8×30. Een vergroting van 10 (het eerste getal) kan eventueel ook, maar daarbij heb je een minder groot gezichtsveld, meer gewicht en een wat hogere prijs. Uiteindelijk is onze eigen keus op de 8×30 van Swarovski gevallen, we waren bereid om wat meer voor de verrekijker neer te leggen omdat we er lang van gebruik hopen te maken. In principe zou deze tientallen jaren mee moeten kunnen. Hieronder zet ik onze favoriete verrekijkers voor je op een rijtje, die uitermate geschikt zijn voor gebruik tijdens (bergachtige) wandelingen.

Swarovski CL Companion 8×30

Swarovski is een van de beste verrekijkerfabrikanten ter wereld. Met deze verrekijker heb je een perfect compromis tussen laag gewicht (490 gram), gezichtsveld (132 meter) en kwaliteit, tegen een voor Swarovski’s betaalbare prijs. De kijker geeft een rustig trillingsvrij beeld en het gezichtsveld is ruim genoeg om zowel details in beeld te krijgen en tegelijk het overzicht te houden.

Meer info en bestellen


Vortex Diamondback HD 8×42

Wil je graag ook bij wat minder lichte omstandigheden goed beeld hebben en een net iets grotere vergroting, dan is deze van Vortex een goede keuze. Flink betaalbaarder dan de Swarovski, wel een stukje zwaarder (618 gram) maar nog steeds handzaam en een gezichtsveld van 131 meter.

Meer info en bestellen


Konus Titanium Evo OH 8×42 WP

Heb je wat minder te besteden maar wil je toch een relatief goede verrekijker voor tijdens je wandelingen? De Konus Titanium is een mooi evenwicht tussen betaalbaarheid, gewicht (575 gram) en kijk-comfort, met een gezichtsveld van 122 meter. Zo ben je voor onder de honderd euro klaar.

Meer info en bestellen


GPO Passion ED 8×32

Ga je voor goede kwaliteit en mag dat ook best wat kosten, maar niet de hoofdprijs? De verrekijkers van GPO staan ook goed bekend en kregen we als tip van een van onze lezers. Deze dakkant-verrekijker is betaalbaar, heeft een relatief laag gewicht van 520 gram, een prima vergrotingsfactor en objectdiameter, en een breed gezichtsveld van 139 meter. Ideaal!

Meer info en bestellen


Waar een verrekijker kopen?

Heb je eenmaal een overwogen keuze gemaakt voor een verrekijker? Dan kun je die op diverse plekken kopen. In een winkel natuurlijk, waarbij je het voordeel hebt dat je nog even kunt uitproberen, maar je kunt ook online terecht. Bij Bever vind je een brede collectie verrekijkers, net zoals bij CameraNu.

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

  1. Handige tips voor de aanschaf van een verrekijker. Ik ben ook echt heel blij met de mijne, zonder had ik menig dier gemist tijdens mijn safari’s 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien