Bergwandelen in mei?

Bergwandelen, het liefst zouden we dat het hele jaar doen. Maar in Europa heb je te maken met de winter, en dan zijn de Alpen en Pyreneeën normaal gesproken grotendeels bedekt onder een laag sneeuw. Het skiseizoen loopt tot ongeveer eind april, daarna smelt de laatste sneeuw meestal snel weg. Maar kun je dan in mei al direct mooie wandelingen in de bergen maken?

Natuurlijk kun je in de winter ook in de bergen wandelen. We hebben bijvoorbeeld al eens aan sneeuwschoenwandelen gedaan, een leuke activiteit om eens af te wisselen tijdens de wintersport. Maar bergwandelen is toch nog wel een stukje fijner als de paden niet meer bedekt zijn met sneeuw. Je komt met bergschoenen een stuk verder en hoger dan met die lange flappen aan je voet.

Bergwandelen in mei
Uitzicht in mei vanaf de Col du Noyer bij Gap.

Als het voorjaar is aangebroken, halverwege maart, kun je in veel berggebieden nog goed skiën. Zo was het eind maart bijvoorbeeld heerlijk rustig lenteskiën op de pistes van Saint-Martin-de-Belleville in Frankrijk. Maar gaandeweg, als je in april belandt, wordt de sneeuw vaak slechter en moet je het wat hogerop zoeken. Begin mei smelt over het algemeen ook de laatste sneeuw onder ongeveer tweeduizend tot tweeënhalf duizend meter hoogte, en worden langzaamaan de wandelpaden weer zichtbaar.

Huttentocht?

Toch betekent dit nog niet dat je in mei overal direct kunt gaan wandelen in de bergen. Het devies blijft: houd de weersomstandigheden goed in de gaten, want tot begin juni kan het nog snel omslaan en een paar dagen achter elkaar flink sneeuwen waardoor de winter ineens terug is. Ook belangrijk voor wie meerdaagse tochten wil wandelen: de meeste berghutten in de Alpen en Pyreneeën gaan pas begin juni open. Een uitgebreide huttentocht is dus niet mogelijk. Wees verder voorbereid op alles, en houd er rekening mee dat je wellicht moet omdraaien als je niet verder kunt door te diepe sneeuw of als je het pad kwijtraakt. Bergwandelen in mei kan tegelijk ook heel wat mooie ervaringen opleveren, zo wandelden we een keer naar het nog bevroren en onder een laag sneeuw bedekte Lac d’Allos in de Mercantour.

Bestemmingen

Wil je bergwandelen in mei (in Europa), én zeker zijn van goede wandelomstandigheden? Zoek het dan gewoon wat lagerop of wat zuidelijker. Ook onder de tweeduizend meter hoogte zijn er prachtige wandelingen te maken. Bijvoorbeeld in de lagere delen van de Alpen en Pyreneeën, zoals de voor-Alpen met de Vercors in Frankrijk, of de merengebieden in Duitsland en Zwitserland. Ook zijn er talloze streken die niet tot het hooggebergte behoren maar waar wel een bergsfeer heerst. Zo wandelden we bijvoorbeeld in het voorjaar door de Alpilles, een klein bergachtig gebied in Zuid-Frankrijk. Of zoek eens de Vogezen op. Nog een leuke tip: de Alpes-Maritimes bij Nice, waar we begin maart heerlijk in het zonnetje wandelden, met uitzicht over de Middellandse Zee. Ook in het Centraal Massief of op Corsica in Frankrijk kun je in mei al heel wat mooie wandelingen maken. In Italië kun je bijvoorbeeld terecht in de Bergamasker Alpen of de Apennijnen. Denk tenslotte ook eens aan de Picos de Europa in Spanje.

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien