De bergen in Frankrijk op een handige kaart

De Franse Alpen of Pyreneeën ken je waarschijnlijk wel. Maar wist je dat Frankrijk nog veel meer mooie berggebieden heeft? Op deze handige kaart vind je de Franse bergketens en de hoogste bergen van ieder gebied. Heb je bijvoorbeeld wel eens gedacht aan wandelen in de bergen van het Centraal Massief? Of aan een vakantie in de Jura? We zetten de gebieden en bekende Franse bergen voor je op een rij.

Franse Alpen

De meest bekende bergen van Frankrijk zijn natuurlijk de Franse Alpen. Je vindt hier de hoogste toppen van het land, waaronder de Mont Blanc, met 4.810 meter hoogte. Onze favoriete gebieden om in de zomer te wandelen zijn de Vanoise en Écrins, waar je grote kans hebt om steenbokken, gemzen, marmotten en de lammergier te zien. Maar ook de Mercantour is een fantastisch bestemming voor je zomervakantie, met ruige bergen, een uitzonderlijke biodiversiteit én duizenden oude rotstekeningen.

Franse Pyreneeën

De Pyreneeën is het gebergte tussen Frankrijk en Spanje dat zich uitstrekt van de Pyrénées-Atlantiques aan de Atlantische Oceaan tot de Pyrénées-Orientales bij de Middellandse Zee. De hoogste top van de Franse Pyreneeën is de Pic de Vignemale in de Hautes-Pyrénées, met een hoogte van 3.298 meter. Een van de mooiste plekken om te bergwandelen is de Ariège, een regio met een hele lage bevolkingsdichtheid. Je kunt hier bijvoorbeeld een mooie dagwandeling maken naar verschillende bergmeren, met mooie uitzichten op de hogere Pyreneeëntoppen in het zuiden.

Centraal Massief

Het Centraal Massief is, zoals de naam al doet vermoeden, een gebergte in het midden van Frankrijk. Tot het Centraal Massief worden onder andere de Ardèche en Auvergne gerekend. Het bijzondere aan dit middelgebergte is dat voornamelijk is ontstaan door vulkanische activiteit. Op dit moment vind je alleen nog uitgedoofde vulkanen in het gebied, met als hoogste bergtop de Puy de Sancy (1.885 meter hoogte). In verschillende gebieden in het Centraal Massief kun je in de zomer mooi wandelen, zoals in de Chaîne des Puys, Monts Dore, Cevennen of Cantal.

Vogezen

Zoals je op de kaart kunt zien zijn de Vogezen een gebergte in Noord-Frankrijk, grenzend aan de Elzas. Het gebied tegen de Duitse grens wordt de Noordelijke Vogezen genoemd. Iets meer naar het zuiden vind je het Parc naturel régional des Ballons des Vosges. De toppen van deze bergketen worden ballons genoemd, Frans voor bolvormige bergen. De hoogste bergtop in het gebied is de Grand Ballon met 1.424 meter hoogte. Je kunt deze top bereiken via de indrukwekkende Route des Crêtes, die je ook langs de Hohneck en Le Markstein voert en waar je kunt wandelen met uitzicht tot aan de alpentoppen.

Jura

In het oosten van Frankrijk, schuin boven het meer van Genève, ligt het Juragebergte. In het zuiden van deze bergketen vindt je de hoogste toppen, waaronder de Crêt de la Neige (1.718 meter hoogte). Voor een vakantie in de natuur zit je in de Jura op de juiste plek, want bijna de helft van dit berggebied is bedekt met bos. Zelf kennen wij de Jura alleen van een nachtje op een camping op de terugweg uit de Alpen, maar het gebied staat hoog op ons verlanglijstje.

Voor-Alpen

De Voor-Alpen bestaan uit een reeks bergketens rondom de Franse Alpen. Deze gebieden zijn over het algemeen lager dan de hoge Alpen en hebben een subalpien karakter. Gebieden die tot de Franse Voor-Alpen behoren zijn bijvoorbeeld de Bauges, Chartreuse en Luberon. De Mont Ventoux is vast en zeker de bekendste berg uit de Franse Voor-Alpen, vooral onder liefhebbers van wielrennen en de Tour de France. Ons favoriete gebied is de Vercors, waar we onder andere de top van de Grand Veymont beklommen met als beloning een spectaculair uitzicht op de Mont Aiguille.

Corsica

Oh, Corsica. Dit eiland in de Middellandse Zee heeft niet voor niets de naam Île de Beauté, want de landschappen zijn van een onmiskenbare schoonheid. Als bergwandelaar moet je eens op dit Franse eiland zijn geweest, want wat ons betreft vind je hier een paar van de mooiste berggebieden van Frankrijk. Een wandeling naar de top van de Monte Cinto (2.706 meter), de hoogste berg van Corsica, is een pittige onderneming, maar er zijn ook voldoende mogelijkheden voor een kortere wandeling. We schreven eerder al een blog over bergwandelen op Corsica, je vakantie voorbereiden en tips voor de mooiste gebieden.

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien