Tour du Mont Blanc vanaf Les Houches (10 dagen)

In het kort

De wandeling

De Tour du Mont Blanc (TMB) is een langeafstandswandeling rondom de Mont Blanc, door drie landen, Frankrijk, Italië en Zwitserland, waarbij je vaak indrukwekkende uitzichten hebt op het Mont Blancmassief. De paden zijn goed aangegeven en lopen gemiddeld over 1.500 tot 2.700 meter hoogte, waarbij je geregeld dalen en dorpjes passeert. De meeste mensen lopen de rondwandeling in tien dagen. Er is een officiële route en daarop zijn alternatieven mogelijk, soms wat uitdagender, soms juist eenvoudiger. Zo is het mogelijk om deels je eigen route samen te stellen, al naar gelang je wensen (zwaarte, lengte van de etappes). Omdat het een drukke wandelroute is, is het aan te bevelen om je overnachtingsplekken van tevoren te boeken.

Lees ook het verslag op Frankrijk Puur

Beginpunt

De Tour du Mont Blanc kun je op allerlei plekken beginnen. De meeste wandelaars doen het vanaf Les Houches. Hier kun je de auto achterlaten dan wel door een taxi/ov afgezet worden.

Routebeschrijving van de wandeling

Dag 1: Les Houches - Refuge de Miage (2,5 uur)

We beginnen de eerste wandeldag van deze Tour du Mont Blanc met een inloopwandeling van twee tot drie uur. Omdat het stuk omhoog van Les Houches naar Bellevue (1.800m) een stuk over skipistes is, maken we het onszelf gemakkelijk en nemen we de gondel. Deze brengt je naar een tussenstation van het treinbaantje Tramway du Mont-Blanc, waarmee je in de zomer tot aan Nid d'Aigle kunt komen. Dat doen we nu echter niet, want de eerste wandelmeters zetten we koers naar de Col de Tricot op 2.120 meter. Eerst een stuk door een bos, waarna we een hangbrug passeren en richting de col gaan. Hoe meer we stijgen, hoe meer van het hooggebergte zichtbaar wordt. Onderweg naar de col krijg je langzamerhand steeds meer uitzicht op de Dôme du Goûter (4.306m) en de gletsjer die van deze top naar beneden stroomt. Vanaf de col is het een vrij lange afdaling over een steil zandpad naar de Refuge de Miage, onze eerste berghut, op 1.559 meter hoogte.

Dag 2: Refuge de Miage - Refuge de la Balme (7 uur)

Na een korte klim vanaf Refuge de Miage bereiken we Chalets du Truc, op ruim 1.700 meter. Na een stuk door het bos te hebben gelopen klimmen we in een mooie dalkom omhoog, waarbij we de route ten zuiden van het gletsjerriviertje nemen. Vervolgens lopen we bovenlangs over een leuk hoogtepad naar Refuge de Tré la Tête, waar we precies op tijd voor de lunch aankomen. Ik neem een welverdiend bord spaghetti carbonara, om mijn meegebrachte repen en fruitkeks wat te sparen. Eten in een berghut, het is vaak eenvoudig maar zo smakelijk!

Na de lunch is het 400 meter afdalen naar het dal ten zuiden van Les Contamines-Montjoie, waar een langzaam stijgend grindpad ons naar de volgende hut leidt, de Refuge de la Balme op 1.700 meter hoogte. In totaal hebben we er vandaag zo'n zeven uur hiken op zitten. Vooral qua afstand een redelijk zware dag, qua hoogtemeters of moeilijkheid van de paden minder. Een gevoel dat nog vaak zal terugkomen deze Tour du Mont Blanc, want de paden en hoogtes zijn hier op deze wandelroute niet het moeilijkst, het is vooral de afstand die je gemiddeld iedere dag moet afleggen. Mijn 'berggeithart' vindt het missen van wat meer uitdaging in hoogtes en paden wel jammer, maar het zijn de mooie uitzichten op het Mont Blancmassief die veel goedmaken.

Dag 3: Refuge de la Balme - Les Mottets (6,5 uur)

Vandaag gaan we het bochtje om aan de zuidkant van het Mont Blancmassief. Een langzaam stijgend pad brengt ons naar de Col du Bonhomme op 2.329 meter. Vanaf daar nemen we een variant op de route van de Tour du Mont Blanc, via de Col des Fours op 2.685 meter. Deze wandeling voert door een soort maanlandschap van stenen en sneeuwvelden. Op de col is het nog een kleine honderd meter naar een topje, wat ik samen met een deel van de groep besluit te beklimmen. Daarna volgt een afdaling met een weids uitzicht op de omliggende bergtoppen, richting La Ville des Glaciers. Je hebt hier diverse plekken om de nacht door te brengen, de meest logische is Les Mottets, iets verderop in het dal. In totaal hebben we er vandaag weer zo'n zeven wandeluren opzitten, al met al.

Dag 4: Les Mottets - Gîte le Randonneur (7,5 uur)

De wandeling van vandaag vond ik een van de twee mooiste etappes van de Tour du Mont Blanc. Via een lang, makkelijk begaanbaar pad komen we vanaf Les Mottets op de Col de la Seigne, waar de grens van Frankrijk met Italië is. Vanaf daar nemen we een alternatieve route van de Tour du Mont Blanc, langs de berghellingen aan de overkant van het massief van de Mont Blanc. Het leuke, uitdagende pad voert over vrij steile steen- en sneeuwvelden naar de Col des Chavannes en vervolgens langs en over een bergrug naar de Mont Fortin, een topje van 2.758 meter hoogte. Vanaf daar is het zo'n 800 meter dalen naar de volgende overnachtingsplek, net boven Courmayeur.

En het mooie is, vanaf de Col de la Seigne tot aan het eindpunt heb je een groot deel van het pad vol uitzicht op de Italiaanse kant van de Mont Blanc. Vooral de eerste helft van de dag, toen er nog geen wolken rondom de top hingen, was het uitzicht fenomenaal. Hoe verder je het dal richting Courmayeur inloopt, hoe beter ook het uitzicht wordt op de gletsjers die aan deze kant van de berg naar beneden stromen. Ook vandaag was weer een vrij lange wandeldag, met zo'n zeven en een half uur lopen.

Dag 5: Gîte le Randonneur - Rifugio Walter Bonatti (7 uur)

Na een rustdag gisteren, beginnen we uitgerust aan de vijfde wandeldag van deze Tour du Mont Blanc. De groep splitst zich na de afdaling naar Courmayeur en de beklimming richting Rifugio Bertone, waarbij ik uiteraard, hoe kan het anders, in het groepje zit dat de langere alternatieve route via de Mont de la Saxe naar Rifugio Walter Bonatti neemt. Een prachtige wandeling over een bergkam met vol uitzicht op de Mont Blanc. Later op de route buigen we meer af naar het oosten en komen we in een rustig bergdalletje met koeien en sneeuwvelden. Best een pittige dag, met opnieuw zo'n zeven uur hiken en veel hoogtemeters te overbruggen, zeker als je de langere route neemt. De grote berghut waar we overnachten heeft een magnifiek uitzicht op granieten rotswanden en verderop de Mont Blanc.

Dag 6: Rifugio Walter Bonatti - Gîte la Lechere (La Fouly) (6 uur)

Vandaag is het alweer tijd om Italië te verlaten. We lopen door het Val Ferret, een zijdal van het Aostadal, richting de Col Ferret. Het pad voert ons vanaf de berghut naar het dal, dat we vervolgens volgen richting Rifugio Elena, aan het eind van de Italiaanse kant van het Val Ferret. Hier begint de klim naar de Grand Col Ferret, op 2.537 meter hoogte. Een vrij pittige klim waar zo'n anderhalf uur tot twee uur voor staat, die ik in sneltreinvaart van een uur en tien minuten doe. Op sommige stukken deze Tour du Mont Blanc moet ik me wat inhouden, want vaak ben ik de snelste van de groep. Tegelijk helpt het afmatten van mezelf me om mijn hoofd leeg te maken, een afweging tussen gezelligheid en fysieke uitputting dus...

Na de Grand Col kies ik ervoor om samen met iemand anders van de groep nog de Tête de Ferret (2.714m) te beklimmen, terwijl de rest direct doorloopt naar de Petit Col Ferret. We zijn benieuwd of we via de andere kant van de top direct door kunnen lopen naar de kleine col, op de kaart zien we geen pad. Gelukkig blijkt die mogelijkheid er te zijn, anders hadden we dezelfde weg terug gemoeten. Een piepklein paadje loopt over een steile steen- en gruishelling zo naar beneden, een leuke extra uitdaging op deze verder qua moeilijkheid niet zo'n lastige dag. Weer een dag van zo'n zeven uur lopen exclusief pauzes.

Dag 7: Gîte la Lechere (La Fouly) - Gîte Bon Abri (Champex) (5 uur)

Dit is naar mijn mening qua landschap en uitdaging een van de saaiste stukken van de Tour du Mont Blanc. Niet heel gek dat ik op die dag dan ook maar een paar foto's heb gemaakt. Een deel van de route voert over de asfaltweg en over grindpaadjes, langs het Zwitserse dorp La Fouly verder het dal in, onderlangs de helling aan de oostkant van het Mont Blancmassief. De etappe gaat daarnaast grotendeels door bos en over redelijk vlakke paden, alleen richting het einde, naar Champex toe, moet nog zo'n vierhonderd meter langzaam gestegen worden. Halverwege de middag arriveren we in het toeristische Champex.

Dag 8: Gîte Bon Abri (Champex) - Auberge Mont Blanc (Trient) (7 uur)

Hoe saai het gisteren ook was qua lopen, vandaag staat wat mij betreft de leukste etappe van de Tour du Mont Blanc op het programma. De officiële route van de TMB voert over een glooiend pad richting Trient, boven Martigny via de Col de la Forclaz, maar die optie ziet er op de kaart bijna net zo weinig enerverend uit als de route van gisteren. Gelukkig is er een alternatief: een prachtige hike via een schitterend dal over de Fenêtre d'Arpette, een col van 2.665 meter hoogte. Omdat we in Champex op ongeveer 1.400 meter zitten, betekent dat een forse klim in vrij korte afstand. De omgeving is indrukwekkend, met om ons heen torenhoge rotswanden en een woest landschap met vooral veel steenhopen en puinhellingen. Het laatste gedeelte van de klim is ook nog eens lekker steil, waarbij het pad voert over grote rotsblokken en de route wordt aangegeven met steenmannetjes en geverfde markeringen op de rotsen.

Klimmen en klauteren over stenen en rotsblokken en tot slot een steil stuk over een gruishelling. Was elke dag maar zoals deze! Ik kan me helemaal uitleven en arriveer na twee uur en driekwartier klimmen als eerste van de groep op het hoogste punt. Daar ontvouwt zich een mooi panorama, met zicht op de indrukwekkende gletsjer Glacier du Trient. Na ruim een half uur pauze en genieten van het uitzicht, dalen we af richting Trient. Het eerste stuk is vrij lastig en steil, al snel wordt het echter geleidelijker dalen. We hebben geluk, want net als we bij de overnachtingsplek aankomen barst een flinke regenbui los.

Dag 9: Auberge Mont Blanc (Trient) - Gîte le Moulin (Argentière) (4,5 uur)

Vanaf Trient is het zevenhonderd meter stijgen naar de Col de Balme, waar we weer de grens met Frankrijk overgaan. Je kunt direct merken dat je hier weer in een drukker en toeristischer gebied komt. het pad zelf naar de Col de Balme is vrij druk, en bovenop wordt het nog drukker. Vanaf de kant van Chamonix kun je hier met een kabelbaantje komen, en aan deze zijde van de berg vind je bovendien een uitgebreid skigebied. We laten dat aan onze linkerkant liggen en lopen via de Aiguillette des Possettes richting Tré-le-Champ. Vanaf deze bergrug heb je een mooi uitzicht op de Mont Blanc, die nu voor het eerst sinds de Italiaanse kant weer in beeld is verschenen. Aan deze (noordwest-)kant van het massief vind je veel grotere gletsjers en besneeuwde toppen, omdat hier de zon minder lang op schijnt.

Dag 10: Gîte le Moulin (Argentière) - Chamonix (7,5 uur)

Ook de laatste wandeldag komen we steeds meer mensen tegen. Maar vooral het eerste deel van deze laatste etappe is de moeite waard, door het constante uitzicht op de Mont Blanc en de aanwezigheid van een aantal metalen trappen die de wandelroute wat uitdagender maken. Vanaf Tré-le-Champ hiken we naar de Aiguillette d'Argentière, een stel bijzonder gevormde rotsen die zo met de Mont Blanc op de achtergrond een prachtig plaatje vormen. Hier begint het stuk met de ladders, wat overigens niet per se een gevaarlijk of lastig stuk is, zeker niet met het stralende zonnetje dat wij vandaag hebben. Zaak is het gewoon rustig naar boven te klimmen. De langste ladder meet zo'n tien meter hoogte.

Na de ladders is het nog een stukje verder lopen naar Lac Blanc, een beroemd uitzichtspunt. Een heel mooi gezicht, zo'n ijskoud bergmeertje met de hoogste berg van Frankrijk op de achtergrond. Helaas denken meer mensen er zo over, en is de plek ook redelijk goed te bereiken met een kabelbaan vanuit Chamonix: oftewel, veel mensen hier. Toch vormt dit uitzicht een mooie afsluiter van de Tour du Mont Blanc. Vanaf hier kun je met de kabelbaan terug, of via een lang bospad afdalen naar Chamonix, of als je het rondje helemaal af wil maken, naar Les Houches.

Hoogteprofiel ter illustratie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

GPS-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 8,40Beoordeling: 8,40Beoordeling: 8,40Beoordeling: 8,40Beoordeling: 8,40Beoordeling: 8,40Beoordeling: 8,40Beoordeling: 8,40Beoordeling: 8,40Beoordeling: 8,40 (5 stemmen, gemiddeld: 8,40 van de 10)

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

  1. Kan je er kamperen (tent) op de tour de Mont blanc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien