Jetboil: kooktoestel en koffiepers in één [review]

Onze bivak op de Hauts Plateaux de Vercors was de eerste keer dat we meerdere dagen met een tentje door de bergen trokken. Om onze gevriesdroogde maaltijden te kunnen opwarmen én voor een beetje luxe in de vorm van een kopje koffie hadden we van tevoren een Jetboil aangeschaft. Dit is een alles-in-één kooktoestel waarmee je heel gemakkelijk water kunt koken. Onderaan dit blog lees je wat volgens ons de voordelen en nadelen zijn van de Jetboil.

Het Amerikaanse merk Jetboil heeft veel verschillende varianten kooktoestellen. Wij namen op onze trip de Jetboil Flash Carbon mee, aangevuld met de Jetboil Coffee Press.

Kenmerken

De Jetboil is eigenlijk een soort waterkoker waarin je in no-time water kunt opwarmen. In slechts 100 seconden heb je kokend water voor je neus, zonder dat dit veel gas kost. Vanwege het inventieve design kun je het hele toestel opbergen in de 1L beker, zodat de Jetboil niet teveel ruimte inneemt in je tas. Bovendien is hij lichtgewicht, niet onbelangrijk als je gaat bergwandelen. De isolerende neopreen-hoes zorgt ervoor dat je water langer warm blijft.

Onderdelen

De Jetboil Flash Carbon bestaat uit een 1L beker, met aan de zijkant een doorzichtig gedeelte. Als dit oranje wordt, is het water heet genoeg voor koffie en thee. Je bespaart hiermee gas, omdat het water niet per se hoeft te koken. Onderaan de beker zit een doorzichtige cup geschoefd, die zowel de functie van maatbeker als koffiemok vervult. Een cup kan gevuld worden met 200 ml water. Om het water op te warmen, schroef je de beker op de brander. Deze brander heeft een vernuftig ontwerp, waardoor zo min mogelijk gas verloren gaat tijdens het verhitten van je water. De brander schroef je op het gastankje en met een hendeltje zet je het gas gemakkelijk aan en uit. De oranje, opvouwbare standaard zorgt voor wat stabiliteit. Je hebt wel een redelijk vlakke ondergrond nodig, maar met een klein beetje wind blijft de Jetboil prima overeind. Als je water kookt, kun je eventueel direct uit de beker drinken. In het deksel zitten openingen en een schenktuit zodat je de Jetboil als drinkbeker of zeef kunt gebruiken.

En dan… koffie

Ook tijdens kamperen in de bergen heb je wel eens zin in een beetje luxe. Een kopje koffie bijvoorbeeld, terwijl je voor je tent van het uitzicht geniet. Daarom hebben wij naast het kooktoestel ook een Jetboil Coffee Press aangeschaft. Een vrij prijzig ding, maar als je de combinatie Jetboil Flash Geo Java Kit koopt ben je al goedkoper uit. De coffee press werkt volgens het principe van een koffiepers of cafetière. In het deksel van de Jetboil zit in het midden een opening waar je de koffiepers doorheen kunt steken. En, heel fijn: er is ook ruimte om hem op te bergen in de beker van je Jetboil.

Voordelen

  • Water kookt in een snelle 100 seconden, zonder dat het veel gas kost (met 100 gram gas kook je 12 liter water)
  • Compact formaat (11×18 cm) en alle accessoires passen in de Jetboil, waardoor je weinig ruimte kwijt bent in je tas.
  • Lichtgewicht (Jetboil 406 gram + koffiepers 24 gram + gastankje)
  • Isolerende neopreen-hoes die helpt bij het koel of warm houden van je water
  • De Jetboil is gemakkelijk schoon te maken. De Jetboil Coffee Press iets lastiger, maar met voldoende water spoel je deze ook zo schoon.
  • Wij vonden de Jetboil erg gemakkelijk in gebruik.

Nadelen

  • Als je niet goed hebt opgelet hoe alle elementen in elkaar gevouwen zaten in het begin, is het even puzzelen om alles weer in de Jetboil te krijgen.
  • Hij is alleen geschikt om water in te koken.
  • Je kunt een beetje schrikken van de prijs, maar als je verder kijkt naar kwalitatieve, complete kooktoestellen, ben je al gauw zoiets kwijt. Nadelen van een goedkopere Jetboil zijn dat ze vaak zwaarder zijn en dat het langer duurt voor je water warm is. Bij het instapmodel Jetboil Zip Carbon mis je daarnaast het handige ontsteekmechanisme van de Flash, waardoor je lucifers of een aansteker nodig hebt. Wij vonden onze Jetboil kortom de prijs waard.

Lijkt het je wat? Je schaft de Jetboil aan bij bijvoorbeeld Bever of Bol.com.

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien