7 prachtige huttentochten in de Franse Alpen

Een huttentocht, er zijn weinig manieren waarop je intenser van de bergen kunt genieten. Dagenlang wandelen en diep doordringen tot de meest onherbergzame gebieden, om je dag te eindigen met een biertje of een tarte aux myrtilles op het terras van de berghut. Hieronder vind je zeven huttentochten in de Franse Alpen, van minder bekende rondwandelingen tot de populaire Tour du Mont Blanc.

Ga je voor de eerste keer een huttentocht lopen, lees dan vooral de andere artikelen die we schreven over het lopen van een huttentocht. Een andere tip is ons ebook Bergwandelen in de Franse Alpen, waarin je onder andere vertellen over regels, overnachtingen, niveau van bergwandelingen, bewegwijzering en de flora in de Franse Alpen.

Tour du Mont Thabor (3-4 dagen)

De Tour du Mont Thabor is een rondwandeling rondom de ruige, kale bergtop van de Mont Thabor (3.178 meter). Het kleine, gelijknamige bergmassief ligt tussen de bekendere gebieden Écrins en Vanoise, vlakbij grens met Italië. Je kunt deze route op verschillende punten starten en in drie of meerdere dagen lopen. Hou bij een tocht van vier dagen rekening met 5-8 uur lopen per dag. Naast pittige wandelingen door onherbergzaam landschap heb je ook de mogelijkheid om de top van de Mont Thabor te beklimmen.

Wandelkaart kopen

Tour des Dents Blanches (3-6 dagen)

De Dents Blanches is een bergketen op de grens van Frankrijk en Zwitserland, tussen het Zwitserse Val d’Illiez en het Franse departement Haute-Savoie. De Tour des Dents Blanches meet 44,4 kilometer (dikgedrukte lijn hieronder), met een aantal pittige passages en klauterpartijen via ijzeren trappetjes. Onderweg passeer je een groot aantal hutten en een diverse mogelijkheden om de route in te korten, waardoor je flexibel bent in het aantal dagen dat je wilt lopen. Is deze route te moeilijk? Kies dan voor de gemakkelijker Tour des Dents-du-Midi.

Wandelkaart kopen

Tour du Beaufortain (3-8 dagen)

Dit gedeelte van de Alpen is minder bekend en daardoor kun je hier in alle rust wandelen. Je doet er zes tot acht dagen over om de 140 kilometer van de Tour du Beaufortain te lopen, maar je kunt ook een lang weekend uittrekken voor Mini tour du Beaufortain (3 dagen). Onderweg wordt je getrakteerd op panoramische uitzichten op het nabijgelegen Mont Blancmassief.

Wandelgids kopen

Tour des Glaciers de la Vanoise (6-8 dagen)

Zoals de naam al doet vermoeden loop je tijdens de Tour des Glaciers de la Vanoise rondom het enorme gletsjerlandschap van de Vanoise. Op je route zul je niet veel sneeuw en ijs tegenkomen, maar in gesmolten vorm zie je het water als prachtige meren, kabbelende beekjes, moerasachtige vlaktes vol wolpluis en imposante watervallen. De lengte van de etappes varieert tussen de 4 en 6 uur.

Wandelkaart kopen

Tour du Queyras (8-10 dagen)

De Tour du Queyras is een langeafstandswandeling (GR58) door het gehele Parc Naturel Régional du Queyras. De pittige, goedgemarkeerde rondwandeling voert je door een onaangetast berglandschap, waar je behalve duizenden soorten flora en fauna ook bergmarmotten, moeflons en steenbokken kunt tegenkomen.

Wandelgids kopen

Tour du Mont Blanc (10 dagen)

De Tour du Mont Blanc is misschien wel de meest populaire huttentocht in de Alpen. Een gevolg daarvan is dat er veel informatie over de tocht te vinden is, wat zeker voor beginnende wandelaars een voordeel kan zijn. Tijdens deze rondwandeling heb je ongeëvenaard en weergaloos uitzicht op onder andere de hoogste berg van Frankrijk. De meeste mensen lopen deze tocht in tien dagen, met dagetappes van 4,5 tot 7,5 uur. In totaal overbrug je tijdens deze route ruim 10.000 hoogtemeters, waarbij je ook regelmatig terugkeert in de bewoonde wereld om bijvoorbeeld in een dal te overnachten.

Wandelkaart of wandelgids kopen

Tour de l’Oisans et des Écrins (10-13 dagen)

Deze Tour (ook bekend als de GR54) brengt je tot diep in misschien wel het meest ruige gedeelte van de Franse Alpen, het Parc national des Écrins. Om de rondwandeling te volbrengen moet je 14 cols, 180 kilometer en 12.800 hoogtemeters overbruggen, dus dit is geen bergwandelen voor beginners. Mocht je dit een te grote uitdaging vinden, dan kun je in het zuiden van de Oisans ook een rondje van zes dagen lopen.

Wandelgids kopen

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien