Bergwandelen in Nederland, alpengevoel dicht bij huis

Nederland vlak? Je zou denken van wel, maar toch zijn er in ons land genoeg wandelingen met hoogtemeters te vinden. En van omschrijvingen als ‘kuitenbijter’, ‘normaalroute’ of ‘spectaculaire uitzichten’ gaat je berghart waarschijnlijk direct sneller kloppen. Dus wil je graag bergwandelen in eigen land? Ga dan op pad in onderstaande gebieden en beleef het berggevoel ook dicht bij huis.

Het liefst zou je waarschijnlijk ieder moment van het jaar in de bergen zitten, maar wat als dat even niet kan? Dan ben je aangewezen op ons vlakke kikkerlandje. Hoewel, vlak… ook in Nederland zijn er wandelroutes met hoogtemeters te vinden. Zo spectaculair als in het hooggebergte wordt het niet, met 322 meter als hoogste punt. Maar met een beetje fantasie wandel je ook in Nederland over puinhellingen, langs snelstromende bergbeekjes en tussen grazige alpenweiden…

Bergen in Nederland

Hoewel we de algemene hoogtegrens voor bergen – vijfhonderd meter – bij lange na niet halen, zijn er in Nederland volop plekken te vinden die de naam ‘berg’ dragen. Deze bergen bestaan uit wat restanten uit de ijstijd, een uit de kluiten gewassen duin of -minder romantisch- een oude vuilnisberg.

Door heel het land vind je gebieden met hoogteverschillen. In sommige namen hoor je dat direct terug, zoals de Sallandse en Utrechtse Heuvelrug of de Brabantse Wal. Maar vergeet ook de duinen niet: in vrijwel alle kustprovincies zijn deze zandheuvels het hoogste punt van de provincie. Bij Groot Valkenisse (Zeeland), de Vlaggeduin (Zuid-Holland), de Catrijper Nok (Noord-Holland) of de Vuurboetsduin (Friesland) kun je je kuitspieren flink aan het werk zetten.

In Limburg vind je, naast de hoogste berg van Nederland, zelfs de Seven Summits: zeven toppen van 157 tot 257 meter. En ook in Gelderland wandel je boven de honderd meter, in het heuvelachtige Nationaal Park De Veluwezoom. Bergwandelaars in Flevoland komen het minst ver: met 29 meter is de kunstmatige heuvel bij Almere Boven het hoogste punt van de provincie.

Wandelen met hoogtemeters

Wil je in Nederland oefenen met bergwandelen? Dan heb je -hoe verrassend ook- genoeg routes om uit te kiezen. In elke provincie vind je korte wandelroutes en Limburg heeft zelfs een heuse langeafstandswandeling. In deze twee wandelgidsen vind je beschrijvingen van bergwandelroutes in Nederland.

Dutch Mountain Trail en de Seven Summits

De Dutch Mountain Trail is een langeafstandswandeling in Limburg, die bovendien de zeven steilste bergtoppen van de provincie met elkaar verbindt. Deze wandelroute van 101 kilometer is in 2020 opgezet door het Dutch Mountain Film Festival en voert je dwars door het buitenlands ogende landschap van Zuid-Limburg. Hier is het berggevoel nooit ver weg, met steile kalkwanden, verschillende bergtoppen en dagenlange wandeltochten door de natuur. In de wandelgids vind je een routebeschrijving van de tocht en de losse wandelingen naar de Seven Summits, maar ook achtergrondinformatie over de streek en praktische tips.

Bestel deze gids

De mooiste bergwandelingen van Nederland

De auteurs van De mooiste bergwandelingen van Nederland schromen het bergwandeljargon niet, al geven ze aan dat je de Nederlandse bergen met een korreltje zout moet nemen. Toch zijn er in deze gids volop toppen, kuitenbijters en steile afdalingen te vinden. De wandelingen liggen verdeeld door Nederland, al komen de noordelijke provincies (Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Groningen en Drenthe) niet aan bod. Elke route is voorzien van wat foto’s, een hoogteprofiel en een categorieaanduiding: van gemakkelijk (minder dan 100 meter hoogtemeters) tot ‘moeilijk’ (meer dan 200 meter hoogtemeters).

Bestel deze gids

Bergwandelroutes in Nederland

De wandelgids Dutch Mountain Trail kregen wij opgestuurd door het Dutch Mountain Film Festival. Ook samenwerken met Bergwandelroutes? Neem contact met ons op!

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

  1. Had geen idee dat dit ook kon in Nederland! Heel benieuwd naar de Dutch Mountain Trail!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien