Wandelroute Archemerberg en Lemelerberg: echte bergwandeling in Overijssel

In het kort
  • Moeilijkheid: Eenvoudig
  • Soort: Korte wandeling
  • Kenmerk: Met kinderen
  • Hoogteverschil: 73.9 meter
    (4m - 77.9m)
  • Afstand: 10 kilometer
  • Duur: 2 tot 3 uur
  • Zelfde eindpunt als beginpunt: ja
  • Beginpunt: Parkeerplaats Theehuis Lemelerberg, Kerkweg 32, 8148 PZ Lemele
  • Wandelkaart kopen
  • Wandelgids omgeving
  • Meer routes: Nederland, Ommen, Overijssel
  • Accommodaties in de omgeving:
    - Hotels en b&b's
    - Campings
    - Vakantiehuizen

De wandeling

Deze wandelroute voert je naar maar liefst twee bergtoppen in Overijssel: de Archemerberg (77,9 meter) en de Lemelerberg (66 meter). Beide verhogingen zijn deel van een stuwwal die is ontstaan in de laatste ijstijd. Het ijs stuwde grote hoeveelheden materiaal en veel zwerfkeien uit Scandinavië voor zich uit en vormde zo flinke hoogteverschillen in het landschap.

Vooral de wandeling naar de top van de Archemerberg geeft je echt het gevoel van een bergwandeling, met een 360-graden-uitzicht en oriëntatietafel als beloning. In dit gebied kun je eigenlijk niet verdwalen, dus als je geen zin hebt in een vaste wandelroute kun je ook gewoon de meest spectaculaire paadjes naar de top van de Archemerberg kiezen. Sla in ieder geval de “Dikke steen” niet over, een grote zwerfkei uit Scandinavië.

Beginpunt

De wandeling begint bij Theehuis Lemelerberg. Hier vind je een grote, gratis parkeerplaats en een bushalte. De bus vertrekt onder andere vanaf station Dalfsen. Bij het theehuis loopt een rolstoelvriendelijk wandelpad van ongeveer een kilometer. De rest van deze route is niet geschikt voor rolstoelen.

Routebeschrijving van de wandeling

Deze route start bij Parkeerplaats De Lemelerberg. Langs het wandelpad staan paaltjes met daarop nummers aangegeven. We starten bij P60 en lopen via P61 en P63 naar het eerste uitzichtpunt, waar ook een bankje staat. We zijn hier op ongeveer 56 meter hoogte en kijken uit over de akkers en weilanden, gescheiden door bomen, het zuidoosten. Iets verderop komen we wederom bij een uitzichtpunt, dit keer met nog iets weidser uitzicht dan het vorige. Je ziet hier het Groot en Klein Ravijn, die zijn uitgesleten toen het ijs smolt. Achter ons is inmiddels de Archemerberg zichtbaar, maar we lopen niet rechtstreeks naar de top.

We slaan namelijk linksaf voor een kleine bezienswaardigheid: een zwerfkei uit Zweden, in de volksmond simpelweg "Dikke steen" genoemd. Tijdens de wereldoorlogen is de steen grotendeels uitgegraven. Je vindt de manshoge kei bij P37. Waar nu bomen en jeneverbesstruiken staan, was het honderd jaar geleden nog helemaal kaal, door kuddes schapen die hier graasden. Door de komst van kunstmest waren de schapen niet meer nodig en kwam er meer begroeiing.

Via een kronkelig, smal paadje dalen we een stuk af tot we bij een breed bospad komen. De route slaat hier linksaf en daalt af richting een heideveld, maar als je weinig zin hebt in hoogtemeters, raden wij aan om het pad links naast het bankje rechtdoor te nemen. Wij lopen wel het volledige rondje en dalen nog ongeveer dertig meter af naar de Oude Raalterweg. Hier is eveneens een parkeerplaats en je zou deze route dan ook hier kunnen starten (P30).

We steken de Oude Raalterweg over en lopen door en langs een heideveld, met links van ons weilanden en boerderijen. We passeren een bankje en slaan bij P32 rechtsaf.

Hier gaat de grote klim beginnen. In een vrijwel rechte lijn stijgen we bijna zeventig meter naar de top van de Archemerberg. Witte berken steken fel af tegen de uitgebloeide heidevelden. Achter ons zien we steeds meer van het uitgestrekte landschap. Deze flinke klim vraagt om een lunchpauze, dus strijken we neer op een bankje voordat we de laatste meters naar boven maken.

Op de top aangekomen (P28) wacht ons een 360-graden-panorama over het Overijsselse landschap, zelfs tot aan Duitsland. Als je ergens in Nederland het berggevoel krijgt, is het hier wel! Zelfs de oriëntatietafel ontbreekt niet. Iets verderop staat een zendmast, met bovenin een nestkast waar ieder jaar de torenvalk broedt. Vroeger was de zendmast een station van het Militair Straalverbindingsnest. Er is ook nog een ondergrondse schuilkelder aanwezig.

Via P34 dalen we vervolgens af tot we bij een T-splitsing aankomen. Hier slaan we rechtsaf. We lopen nog steeds door de heidevelden. Nadat we een bankje zijn gepasseerd is Camping de Lemeler Esch ons eerste herkenningspunt. Hier slaan we rechtsaf en volgen de Parkweg tot P67. Het pad loopt hier vlak en door het bos en het berggevoel is aanzienlijk minder dan in het eerste gedeelte van de route. Daarvoor hadden we vanaf de top van de Archemerberg het pad zuidwaarts moeten kiezen.

De route slaat na P67 linksaf naar de Öldersweg en bij P68 rechtsaf, zigzaggend door de akkers. Bij de Kerkweg sla je linksaf en bij de T-splitsing maak je een klein uitstapje door linksaf te slaan naar P84. Hier sla je vervolgens rechtsaf. Je steekt de Kerkweg weer over en neemt het pad naar links, dat je rechtstreeks naar de top van de Lemelerberg voert.

De Lemelerberg is twintig meter lager dan de Archemerberg en qua uitzicht vele malen minder spectaculair. Toch is er hier ook nog een bezienswaardigheid: het grote momument met de rode leeuw, opgericht ter ere van honderd jaar Koninkrijk der Nederlanden in 1913.

Via het theehuis De Lemelerberg kom je weer terug op de parkeerplaats.

Hoogteprofiel ter illustratie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

GPS-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00 (5 stemmen, gemiddeld: 8,00 van de 10)

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien