Wandeling naar het Tyndall-monument op de Belalp

In het kort

De wandeling

Logeer je op de Belalp, dan liggen verschillende bergwandelroutes in je achtertuin. Dit korte rondje van vijf kilometer voert je naar het Tyndall-monument hoog boven de Belalp, vanwaar je weids uitzicht hebt over de Aletschgletsjer en de Simplonpas, die aan de andere kant van het Rhônedal steeds dieper de bergen slingert. Je hebt grote kans dat er een kudde nieuwsgierige berggeiten of aandoenlijk uitziende Walliser zwartneusschapen op je pad verschijnt.

Beginpunt

De Belalp, waar deze wandeling start, is enkel te bereiken met een kabelbaan ('Luftseilbahn') vanuit Blatten-bei-Naters. Blatten heeft een grote (betaalde) parkeerplaats en is ook goed bereikbaar met de postbus vanuit Brig. De vertrektijden van de Luftseilbahn zijn te vinden via de gemeentelijke website.

Routebeschrijving van de wandeling

Deze wandeling brengt je naar het Tyndall Denkmal, opgericht voor de Ierse wetenschapper en alpinist John Tyndall (1820-1893). Hij bestudeerde de beweging van gletsjers en deed onder andere onderzoek naar de Aletschgletsjer. Op de Belalp had hij een vakantiehuis en zijn vrouw richtte hier na zijn dood een monument voor hem op.

Zodra je het kabelbaanstation uitkomt sla je rechtsaf en wandel je richting de lift naar de Sparrhorn. Achter hotel Sparrhorn steek je een bruggetje over en volg je de bordjes waarop het Tyndall Denkmall en de Lüsgersee staan aangegeven. Je kunt direct richting het monument lopen, maar je kunt ook tien minuten aan je wandeling toevoegen door heen en terug te lopen naar de Lüsgersee.

De wandeling naar het monument voert dwars door de weiden waar 's zomers kuddes zwarte koeien staan te grazen. Als je omhoog kijkt zie je boven je de Sparrhorn (3021 meter), die ook via deze route te bereiken is.

Bij het monument aangekomen kun je op een bankje genieten van het uitzicht. Vooral de Aletschgletsjer trekt hier de aandacht, maar je uitzicht is veel weidser. Onder je zie je de huizen op de Belalp, die als een langgerekt lint op de flanken van de berg liggen. Aan de overzijde van het Rhônedal slingert de Simplonpas zich steeds dieper de bergen in, richting de Italiaanse grens.

Wandel aan de andere zijde van het monument weer naar beneden, in de richting van Hotel Belalp. Onderweg heb je grote kans om nieuwsgierige geiten of de typische Walliser zwartneusschapen tegen te komen. Na ongeveer anderhalf uur ben je weer terug bij het liftstation.

Hoogteprofiel ter illustratie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

GPS-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 8,33Beoordeling: 8,33Beoordeling: 8,33Beoordeling: 8,33Beoordeling: 8,33Beoordeling: 8,33Beoordeling: 8,33Beoordeling: 8,33Beoordeling: 8,33Beoordeling: 8,33 (3 stemmen, gemiddeld: 8,33 van de 10)

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien