7 van de mooiste gletsjers in de Alpen

Er zijn veel mooie gletsjers in Europa. Veel daarvan liggen in de Alpen en vormen een mooi wandeldoel. Het is altijd een indrukwekkend gezicht, de eindeloze ijsvlaktes die zich langzaam maar zeker een weg naar beneden banen. Ondanks de opwarming van de aarde zijn er nog steeds genoeg imposante gletsjers te bewonderen. Van alle gletsjers die ik tot nu toe heb gezien zijn deze zeven mijn persoonlijke favorieten.

Aletschgletsjer, Wallis – Zwitserland

Je hebt gletsjers en gletsjers. De Aletschgletsjer is er een van superlatieven. Het is de grootste van de Alpen en heeft een lengte van meer dan twintig kilometer. Er zijn divers plekken vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de ijsvlakte, bijvoorbeeld vanaf de Bettmerhorn, de Märjelensee of vanaf Moosfluh bij Bettmeralp. Ook vanaf diverse plekken bij de Belalp zie je de gletsjer goed liggen.

Morteratschgletsjer, Graubünden – Zwitserland

Ook in Graubünden zijn mooie gletsjers te bewonderen. Zo liep ik bijvoorbeeld eens naar de Bovalhütte, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de zes kilometer lange Morteratschgletsjer. Je kunt ook naar de gletsjer zelf lopen, onderin het dal. Dan heb je wel wat minder uitzicht op de ligging van de ijsmassa, maar je kunt dan ontdekken hoe een gletsjer er van dichtbij uitziet.

Adamellogletsjer, Trentino/Lombardije – Italië

De grootste gletsjer van Italië vind je op de grens van Lombardije en Trentino, in het Adamellomassief. Je kunt er naar toe lopen vanuit Val Genova, waarbij het handig is om een overnachting te plannen in de Rifugio Mandrone. In deze streek vind je veel overblijfselen van de Eerste Wereldoorlog, zoals bunkers en enorme hoeveelheden verroest prikkeldraad.

Mer de Glace, Haute-Savoie – Frankrijk

Mer de Glace

Aan de noordkant van de Mont Blanc vind je de Mer de Glace, Frans voor ‘ijszee’, een gletsjer van zo’n twaalf kilometer lengte. Je kunt de gletsjer via een tandradbaan bereiken, en aan het uiteinde wordt ieder jaar een ijsgrot uitgehakt. Ook vanaf de Aiguille du Midi, die je met een kabelbaan kunt bereiken, heb je een fraai uitzicht over Mer de Glace.

Glacier de la Pilatte, Isère – Frankrijk

Vanaf het bergdorpje La Bérarde in de Écrins kun je allerlei prachtige wandelingen maken. Helaas is de wandelroute naar de Refuge de la Pilatte, vanwaar je het uitzicht op de foto hebt, momenteel niet toegankelijk vanwege instabiliteit van de helling waarop de hut gelegen is. Je moet het dus voorlopig doen met het uitzicht van onderaf.

Oberaletschgletsjer, Wallis – Zwitserland

oberaletsch-panoramaweg

Minder bekend dan de Aletschgletsjer maar ook heel indrukwekkend: de Oberaletschgletsjer, een kilometerslange ijsmassa die onder meer te bereiken is vanaf de Belalp. De gletsjer ligt in een ruig bergdal en langs de hellingen loopt een wandelpad, de Panoramaweg, dat constant een indrukwekkend uitzicht biedt op de Oberaletschgletsjer. Mooi wandeldoel is de spectaculair gelegen Oberaletschhütte.

Glaciers de la Vanoise, Savoie – Frankrijk

Glaciers de la Vanoise

Eigenlijk zijn het allemaal aparte gletsjers, maar de Glaciers de la Vanoise vormen tot nog toe een aaneengesloten ijsvlakte van zo’n tien vierkante kilometer. Een mooie meerdaagse wandelroute voert erlangs, waarbij je geregeld doorkijkjes hebt naar de gletsjers.

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien