Wandelstokken in de bergen: tips om de beste stokken te kopen

De een hopt met gemak zonder wandelstokken van het ene rotsblok naar de ander, terwijl het voor de volgende een onmisbaar hulpmiddel is tijdens het bergwandelen. Maar wat is nou precies de functie van je wandelstokken in de bergen en welke wandelstokken kun je het beste kopen?

Tijdens mijn eerste huttentocht had ik een paar wandelstokken geleend van vrienden, maar tijdens dag één bleven ze werkeloos aan mijn rugzak bungelen. Ik vond het er niet erg stoer uitzien en dacht dat ik me zonder stokken prima kon redden. Toen ik de volgende dag besloot om ze toch te gebruiken, was ik meteen verkocht. Sindsdien staan ze standaard op mijn paklijst.

Functie wandelstokken

Wandelstokken zorgen dat het gewicht dat normaal alleen op je voeten en knieën terecht komt over een groter oppervlakte wordt verdeeld. Vooral tijdens het dalen hebben ze een schokdempende werking en kun je je knieën flink ontlasten door stokken te gebruiken. Tijdens het stijgen blijf je meer rechtop lopen en laten ze ook je polsen, armen en schouders meehelpen. Op ongelijke stukken zorgen wandelstokken voor meer stabiliteit, al moet je niet volledig op je stokken vertrouwen. Ze kunnen tussen de rotsen blijven haken, en continu met je volledige gewicht op de stokken leunen is niet goed voor hun levensverwachting. Tijdens stukken waar je regelmatig je handen moet gebruiken, is het vaak handiger om zonder stokken te lopen. Zorg daarom dat je ze gemakkelijk kunt opbergen aan of in je rugzak.

Juiste hoogte wandelstokken

De juiste hoogte van je wandelstokken op vlakke stukken is anders dan wanneer je stijgt of daalt. Op vlakke stukken moeten je stokken tot de hoogte van je ellebogen komen. Als je ze vasthoudt, betekent dit dat je ellebogen een hoek van 90 graden maken. Op stijgende stukken maak je je stokken tien centimeter korter, zodat je rechtop blijft lopen. Op dalende stukken maak je ze juist tien centimeter langer, zodat je niet teveel voorover buigt. Er zijn inmiddels ook wandelstokken met een verlengd handvat op de markt, waardoor je je stokken niet steeds hoeft te verstellen. Je pakt dan gewoon op een andere plek het handvat vast.

Waarop letten bij het kopen van wandelstokken?

Wandelstokken voor bergsport zijn anders dan stokken voor nordig walking. De ideale bergwandelstokken zijn opvouwbaar of inschuifbaar, lichtgewicht en hebben (soms) een verlengd handvat. Ze worden ook wel eens trekking wandelstokken genoemd. Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten bij de aanschaf:

  • Kliksysteem of draaisysteem: wandelstokken voor bergwandelen zijn altijd opvouwbaar of inschuifbaar. Telescopische stokken hebben een kliksysteem of een draaisysteem. Een kliksysteem werkt erg gemakkelijk en gaat vaak langer mee. Tip: is je stok op twee plaatsen te verstellen, zorg dan dat beide gedeelten even lang zijn afgesteld voor een gelijkmatige belasting.
  • Materiaal stokken: veel wandelstokken zijn gemaakt van aluminium, carbon of titanium. Aluminium is goedkoop, flexibel en redelijk lichtgewicht. Carbon en titanium is duurder, maar nog lichter en sterker. Het is wel minder flexibel, waardoor het sneller breekt bij flink doorbuigen.
  • Materiaal handvatten: harde, plastic handvatten zorgen dat je handen snel gaan zweten. Kurk, rubber of foam is prettiger voor je handen.
  • Gewicht en formaat: bedenk goed hoe je je wandelstokken meeneemt als je ze niet gebruikt. Passen ze in of aan je tas, en hoeveel gram mogen de stokken zijn?
  • Teller: een teller is het ronde schijfje dat onderaan je wandelstok zit, en ervoor zorgt dat je stok niet wegzakt in een zachte ondergrond. Hoe zachter de ondergrond, hoe groter dit schijfje moet zijn. Vaak zit er bij je wandelstokken een plastic dopje die je op de punt van je wandelstok kunt doen als je op een harde ondergrond loopt, om je stok te beschermen en het getik te dempen.
  • Locksysteem of verlengd handvat: sommige stokken hebben extra features, zoals een systeem waarbij je polsband loslaat als je stok tussen de rotsen vast blijft zitten, of een verlengd handvat zodat je de lengte van je stokken niet steeds hoeft aan te passen.

Waar kun je het beste wandelstokken kopen?

Je kunt goedkope stokken vinden bij bijvoorbeeld de Decathlon. Vaak gaan deze stokken jaren mee. Ook winkels als de Lidl bieden regelmatig wandelstokken aan, maar ik heb geen ervaring met de kwaliteit daarvan. Ga je voor extra features of lichtgewicht wandelstokken, dan kun je onder andere terecht bij Bever, ANWB of de Zwerfkei.

Weet jij wat de beste uitrusting is voor een bergwandeling? Kijk hier.

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien