Drinken tijdens een bergwandeling: waterzak of waterfles?

Genoeg water drinken is ontzettend belangrijk tijdens een bergwandeling. Maar hoe draag je de benodigde liters met je mee? Stop je losse flessen en bidons in je rugzak, of kies je voor een waterzak? In dit blog zetten we de voor- en nadelen van verschillende drinksystemen voor je op een rij.

Wij zijn meerdere keren met een groepsreis op bergvakantie geweest. Van groentjes tot doorgewinterde bergwandelaars, alle niveaus kwamen voorbij. En het leek niet uit te maken hoelang iemand al wandelde, de vraag bleef: is het nou handiger om je water mee te nemen in een waterzak of in waterflessen?

Bidon of waterfles

Als je nog niet weet of je vaker gaat bergwandelen, zul je waarschijnlijk flessen water meenemen tijdens je wandeling. De meeste mensen hebben immers wel wat van deze handige, herbruikbare flessen of bidons in huis. Houd er wel rekening mee dat je minimaal twee liter water nodig hebt tijdens een flinke dagwandeling, en daarom meerdere flessen moet meenemen. Voordelen van een waterfles zijn dat je precies weet hoeveel je hebt gedronken, dat ze gemakkelijk bij te vullen zijn en dat je eenvoudig water bij de hand hebt om je handen of fruit te wassen. Maar de grootste pro van waterflessen is toch wel het gemak waarmee je ze schoon kunt maken: de meeste kunnen gewoon in de vaatwasser.

Waterzak

Ondanks de voordelen van een waterfles, ben ik zelf fan van de waterzak. Het grootste voordeel vind ik dat je meer drinkt, omdat je niet steeds een fles hoef te pakken (of iemand anders moet vragen dit te doen). Bovendien scheelt het heel wat gewicht als je al je water in één zak meedraagt, in plaats van in meerdere flessen. Toch zitten er ook nadelen aan het gebruik van een waterzak. Het grootste probleem is dat je met een waterzak minder goed in de gaten houden hoeveel je hebt gedronken, maar als je regelmatig drinkt, hoeft dit geen probleem te zijn. Ook kunnen de tuitjes soms gaan lekken, en je hebt meer kans op lekken in je tas. Zelf gebruiken wij echter al jaren goedkope waterzakken van Decathlon en Bever, en deze werken nog prima. Ten slotte zijn sommige kranen in berghutten niet ingericht op waterzakken, en kan het vullen onder een te lage kraan nog wel eens uitlopen op een waterballet.

Rugzakken met geïntegreerd drinksysteem

De meeste rugzakken hebben een apart vak om je waterzak in te stoppen en een gaatje waardoor je het slangetje naar buiten kunt halen. Het slangetje kun je vervolgens vastmaken aan de voorkant van je rugzak. Je hebt daarnaast ook rugzakken met een geïntegreerd drinksysteem. Dit zijn over het algemeen wel alleen dagrugzakken, met een grootte tot ongeveer 24 liter. Zelf heb ik hier nog nooit gebruik van gemaakt, maar wie weet ga ik dit in de toekomst nog eens uitproberen.

Wat heeft jouw voorkeur? Een waterzak of waterfles?

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien