Zwitserland en kaas gaan hand in hand. Denk aan beroemde kaassoorten als Emmentaler, Gruyère, Appenzeller of Tilsiter, maar ook aan klassieke recepten zoals fondue en raclette. Na een flinke wandeling in de bergen of een koude winterdag kun je weer op krachten komen met een stevig kaasrecept. Een daarvan is de käseschnitte. Vergeet de Nederlandse boterham met kaas, want met dit Zwitserse recept kom je helemaal in de bergsferen. Serveer deze open tosti als lunch of met een salade als diner.
Het recept voor käseschnitte is een uitkomst als je nog restjes oud brood in huis hebt. Door het brood in melk of witte wijn te dopen voor het bakken, wordt het weer heerlijk zacht. De käseschnitte worden aan één zijde bedenkt met een mengsel van Zwitserse kaas, melk, meel, ei en kruiden. Het komt niet zo heel nauw met de hoeveelheden, maar pas wel op dat je niet teveel maakt. De käseschnitte zijn zo machtig dat je het gevaar loopt niet meer bergop te komen na het eten van dit gerecht…
Recept: Käseschnitte uit Wallis
Gang: Lunch, HoofdgerechtKeuken: ZwitserlandNiveau: Makkelijk2
personen10
minuten15
minutenIngrediËnten
4 dikke boterhammen
100-150 milliliter melk (of witte wijn) (om over het brood te gieten)
200 gram geraspte Zwitserse kaas (bijvoorbeeld Gruyère, Appenzeller, Tilsiter of Emmentaler)
2 eieren
1 el meel
Naar smaak paprikapoeder, zout en peper
4 el melk (of witte wijn) (door het kaas-ei-meel-kruidenmengsel)
- Garnering
1 ei (per persoon)
Augurken, (cherry)tomaten, zilveruien
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier vier dikke plakken brood bovenop. Gebruik je oud brood? Giet dan wat melk over de boterhammen om ze zacht te maken. Hou wel wat melk over voor het kaasmengsel.
- Meng in een kom de kaas, eieren, melk en kruiden, tot het een kleverige massa is. Verdeel het mengsel over het brood.
- Bak de käseschnitte ongeveer 15 minuten in de oven, tot de kaas goudbruin is. Bak intussen de spiegeleieren. Garneer met augurk, zilverui, tomaat en een snufje peper.
tips
- Je kunt variëren door knoflook, ham of (rode) uien aan het recept toe te voegen.
- Hou je van knapperig brood, dan kun je het brood aan beide zijden even roosteren in een koekenpan, voordat ze in de oven gaan.
- Heb je geen oven? Leg de boterhammen dan met de kaas naar beneden in een koekenpan en bak tot de kaas goudbruin is.