De 10 mooiste meren in de Alpen

Bergen en water, de twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Berglandschappen worden nog mooier wanneer er ook ergens een meer te ontdekken valt. En je hebt meren in alle soorten en maten, van het grootste bergmeer in de Alpen, het meer van Genève, tot de kleinste plasjes water die je op grote hoogtes nog tegen kan komen. Niets leuker dan na een flinke wandeltocht bij een meertje neer te ploffen en te relaxen in de zon! Ter inspiratie hier een lijstje van tien van de mooiste bergmeren van de Alpen, in willekeurige volgorde.

Lac d’Allos, Frankrijk

In het Parc National du Mercantour ligt het Lac d’Allos, op 2230 meter hoogte. Het wordt omringd door granieten rotswanden van de omliggende bergtoppen. Aan de rand ervan ligt een berghut, de Refuge du Lac d’Allos. Het meer is onder meer bereikbaar via een wandelroute vanaf een parkeerplaats boven Allos, via een wandeling die slechts 40 minuten in beslag neemt.

Pragser Wildsee (Lago di Braies), Italië

Pragser Wildsee
Foto: Pixabay

De Pragser Wildsee ligt op een kleine 1500 meter hoogte en is een van de meest bezochte meren van Süd-Tirol in Italië. Het meer is makkelijk te bereiken via de weg, je kunt je auto kwijt op een van de grote parkeerplaatsen aan de noordkant. Wat zeker niet mag ontbreken is een rondje rond het meer lopen, zodat je het van alle kanten kunt bewonderen.

Lac d’Annecy, Frankrijk

Lac d'Annecy
Foto: Wikipedia / Alex Brown

Houd je van watersporten en bergen, dan is het meer van Annecy een schitterende bestemming. Direct aan het meer ligt het sfeervolle stadje Annecy, en in en op het meer zelf kun je je heel goed vermaken. Direct in de omgeving vind je ook mooie wandelingen.

Gosausee, Oostenrijk

Gosausee
Foto: Wikipedia / Karl Posch

Een van de bekendste panorama’s van Oostenrijk, het uitzicht op de Dachstein met op de voorgrond de Vorderer Gosausee op 930 meter. Een wandeling van ongeveer een uur voert om het meer heen. Verderop en iets hoger in het dal zijn ook nog twee kleinere meertjes.

Palpuognasee / Lai da Palpuogna, Zwitserland

Palpuognasee
Foto: Pixabay

Vooral in de herfst is dit meer een plaatje, met de mooi gekleurde bladeren van de bomen eromheen en de grijze rotswanden in de verte. Het meer, op 1918 meter, is vanaf de Albulapas te bereiken, het ligt op ongeveer vijf kilometer van de pashoogte, langs de weg.

Lac du Sautet, Frankrijk

Corps, Lac du Sautet met de Obiou

In een schitterende omgeving in het departement Isère ligt dit grote stuwmeer. Vanaf het dorp Corps aan de noordoever is het uitzicht op het meer en de bergtop Obiou ronduit indrukwekkend. Op en om het meer kun je sporten of juist rustig relaxen en genieten van de sfeer en de natuur. Het stuwmeer ligt op de weg van de bekende Route Napoléon die langs schitterende bergstreken voert.

Lago Maggiore, Italië / Zwitserland

Lago Maggiore
Foto: Pixabay

Op de grens tussen Italië en Zwitserland ligt dit grote meer, dat in de ijstijd gevormd werd door een gletsjer. Rondom het meer zijn verschillende leuke steden en dorpen, en ook ontbreekt het niet aan (luxe) hotels. De uitzichten richting met name de Zwitserse bergen aan de noordkant zijn prachtig!

Hallstätter See, Oostenrijk

Hallstätter See
Foto: Unsplash / Thomas Peham

Dit meer is vooral bekend vanwege het dorpje Hallstatt dat heel pittoresk aan de westoever van het meer ligt, met een kerktoren die erboven uitsteekt. Aan de zuidkant ligt de Dachsteingroep, dat ook bijdraagt aan de schoonheid van dit bergmeer.

Oeschinensee, Zwitserland

Oeschinensee
Foto: Unsplash / Arnaud Zufferey

Op ruim 1500 meter ligt het schitterende bergmeer de Oeschinensee, midden tussen torenhoge rotswanden. Niet alleen dit maakt het tot een van de mooiste bergmeren van de alpen, ook de bergflora met orchideeën, gentiaan en edelweiss en de marmotten en berggeiten die je hier aantreft maken het tot een geliefde bestemming onder natuurliefhebbers. Je bericht het meer het eenvoudigst via een wandeling van dertig minuten vanaf het kabelbaanstration bij Kandersteg.

Lac Blanc, Frankrijk

mont-blanc-tre-le-champ

Een van de bekendste panorama’s bij Chamonix is die vanaf Lac Blanc. Dit kleine, ijskoude bergmeer is via diverse wandelroutes te bereiken, onder meer vanaf het kabelbaanstration bij La Flégère en via een uitdagendere route vanaf Tré-le-Champ.

Weet jij nog andere mooie meren in de Alpen? Laat het dan hieronder weten!

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

  1. In de alpen zijn zoveel mooie meren, maar de Piburgsee is ook erg mooi, de wandeling er naartoe ook echt prachtig! Echt wel n aanrader!

  2. De Lac Bleu boven Arolla is ook zeker het vermelden waard. Mvg,

  3. Elsemieke says:

    Mooie meren allemaal, maar de meeste meren in Witserland vind ik hier niet terug. Ook vermeldenswaardig is de wandeling LANGS Oeschinensee, genoemd de Gemmipass. W
    ZWitserse kinderen en met name de jongens lopen deze zware tocht, die aan het einde uitzicht biedt op het Rhônedal, vanaf hun twaalfde om te bewijzen dat ze man zijn. Ik liep hem ook op mijn twaalfde, op de bergschoenen van mijn moeder, twee maten te groot, en was zo trots als een nederlands meisje maar zijn kon. Ben nu 67 en vind het jammer dat ik het niet meer kan.

    1. Hallo Elsemieke, bedankt voor je toevoeging! Toevallig waren we een paar dagen geleden in Kandersteg, maar inmiddels zitten we aan de andere kant van de bergen. Anders hadden we het meer nog kunnen bezoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien