In vrijwel alle berghutten in Duitstalige landen staat hij op het menu: de apfelstrudel. Niets lekkerder dan na een lange wandeling neer te ploffen met een dampende kop koffie en een verse apfelstrudel, met óf zonder vanillesaus. In dit recept maken we geen gebruik van bladerdeeg, maar maken we zelf origineel strudeldeeg voor het lekkerste resultaat.
Wil je nog meer Oostenrijkse recepten maken? Kijk dan ook eens naar dit recept voor kaiserschmarrn of het recept voor Tiroler gröstl.
Een Turks toetje?
Hoewel de naam Wiener apfelstrudel anders doet vermoeden, liggen de wortels van dit gebak in Arabië. Tijdens de Ottomaanse overheersing introduceren de Turken de lekkernij in Oostenrijk en Hongarije. Als ze vertrekken, blijft de apfelstrudel achter en wordt tot ver over de landsgrenzen bekend.
Apfelstrudel maken zonder bladerdeeg
De grootste uitdaging van dit recept is het maken van het dunne strudeldeeg. Je kunt ook kiezen voor bladerdeeg, maar voor een ganz klassische apfelstrudel moeten de handen uit de mouwen. En oefening baart kunst! Professionele strudelbakkers maken het deeg zo dun dat je er een krant doorheen kunt lezen, maar wees gerust: ook met wat dikker deeg smaakt je zelfgemaakte apfelstrudel prima. Voor een elastisch deeg heb je olie, zuur, bloem met een hoog glutengehalte en warmte nodig en je deeg heeft tijd nodig om te rusten.
Meestal ben ik tijdens het bakken drie dingen tegelijk aan het doen, maar in dit recept heb je ruim de tijd om alle stappen te doorlopen. Terwijl het deeg ligt te rusten, kun je voorbereidingen treffen, ingrediënten afwegen en zelfs al wat spullen opruimen. Het bakken van een apfelstrudel moet natuurlijk wel een vakantiegevoel oproepen!
8
porties1
uur30
minuten30
minutenIngrediënten
- Voor het strudeldeeg
150 gram tarwebloem
Snuf zout
2 eetlepels zonnebloemolie
1 theelepel citroensap
80 ml warm water
- Voor de vulling
60 gram boter
50 gram paneermeel
40 gram suiker
Snuf kaneel
4 stevige appels
1 eetlepel citroensap
4 eetlepels rozijnen
3 eetlepels rum
evt. amandelschaafsel of andere noten
evt. poedersuiker om te bestrooien
Beschrijving
- Meng bloem, zout, olie, citroensap en water in een kom en kneed het tot een glad deeg.
- Vorm het deeg tot een bal en kneed het ongeveer 10-15 minuten tot een elastisch deeg. Eventueel kun je nog een beetje extra olie toevoegen. Om te weten of je deeg klaar is, kun je een balletje maken en dat met je duimen uitrekken tot een dun vliesje. Draai het deeg steeds een stukje, zodat het niet scheurt. Is je deeg klaar, laat het dan 1 uur rusten op een warme plaats.
- Het maken van de vulling duurt ongeveer een half uur. Je kunt op een rustig tempo verder werken, of even pauzeren.
- Smelt 40 gram van de boter in een pan. Voeg het paneermeel toe en bak kort mee. Voeg daarna de suiker en een snuf kaneel toe en blijf roeren, zodat het niet aanbakt. De suiker zal karameliseren en geeft het paneermeel een heerlijke smaak. Als je mengsel wat donkerder is geworden haal je de pan van het vuur.
- Schil de appels en snijd ze in dunne, kleine plakjes. Bij grotere stukken heb je kans dat je deeg gaat scheuren. Sprenkel eventueel wat citroensap over je appels, zodat ze niet bruin worden.
- Week je rozijnen 10 minuten in rum.
- Bestuif je werkblad en deegroller met bloem. Haal je strudeldeeg tevoorschijn en kneed het opnieuw. Rol het met de deegroller zo dun mogelijk uit en draai regelmatig.
- Leg een schone theedoek neer en bestuif deze met wat bloem. Leg het uitgerolde deeg op de doek en schuif je handen eronder, met de rug naar boven. Til het deeg nu op. De randen rekken nu vanzelf uit naar beneden. Je kunt het deeg helpen door het met de rug van je handen voorzichtig uit te rekken. Draai het deeg regelmatig rond tot het zo dun mogelijk is. Ik ging door tot ik de theedoek er doorheen zag schijnen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Smelt de resterende 20 gram boter in een pannetje. Trek het deeg in een rechthoek en smeer het in met de boter. Strooi het mengsel van paneermeel over je deeg en laat hierbij ongeveer 2-3 centimeter aan de randen vrij. Verdeel vervolgens de appels en rozijnen (en eventueel het amandelschaafsel of de noten) over het deeg. Vouw de vrijgebleven randen naar binnen en rol het deeg in de lengte op.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de strudel daar met de naad naar beneden bovenop. Bestrijk de bovenkant van je apfelstrudel met gesmolten boter en zet hem in de oven. Na 30 minuten is je zelfgemaakte apfelstrudel klaar!
Tips
- Als je van tevoren je nagels knipt en sieraden verwijdert, heb je minder kans om je deeg te scheuren.
- Serveer je apfelstrudel met ijs, vanillesaus of slagroom.
Vond je dit een interessant artikel? Bewaar het op Pinterest!
Hoi! Super recept wat ik graag zelf wil proberen te maken. Ik ga even een proefversie maken voordat ik het met kerst serveer. Met kerst wil ik het meenemen naar mijn schoonouders. Thuis al afbakken en daar even kort verwarmen in de oven? Gemaakt maar ongebakken meenemen? Of daar pas helemaal trekken en vullen enz? Heb je tips?:)