Paklijst voor een dagwandeling in de bergen

Wandelen in de bergen is niet zomaar een kwestie van schoenen aan en gaan. Een bergwandeling is nooit zonder risico en daarom is een goede voorbereiding een kwestie van levensbelang. Je wil niet te veel gewicht in je rugzak, maar wel alle noodzakelijke spullen bij je dragen. Eerder schreven we al een paklijst voor een meerdaagse tocht en in dit artikel lees je wat wij meenemen als we een dagwandeling maken in de bergen. 

Hoewel wij regelmatig een bergwandeling maken, vergeten wij ook nog steeds wel eens iets. Zo liepen we afgelopen zomer in de stromende regen, zonder regenhoes voor onze rugzak. Ga deze paklijst dus voor iedere wandelvakantie en zelfs voor elke wandeling goed na, zodat je onderweg niet voor vervelende verrassingen komt te staan. 

Tip: download de paklijst als PDF

De basis

Welke rugzak en welke schoenen neem je mee op een dagtocht? Wij proberen onze spullen voor twee personen altijd in één rugzak te stoppen, zodat je de helft van de wandeling zonder bagage kunt lopen. Wij kunnen onze complete uitrusting voor twee personen kwijt in een rugzak van twintig liter, al is het af en toe een beetje proppen. Qua wandelschoenen kiezen we altijd tussen categorie A- of B/C, afhankelijk van het te verwachten terrein.

Eten en drinken

De hoeveelheid water die je meeneemt is afhankelijk van de lengte van je wandeling, de beschikbaarheid van water op je route de weersomstandigheden. Gemiddeld wordt aangenomen dat je op een stevige bergwandeling ongeveer twee tot drie liter per dag drinkt. Wij hebben echter gemerkt dat wij nooit zoveel drinken, dus wij nemen iets minder mee. Als we halverwege een berghut of waterbron tegenkomen, geldt hetzelfde. We vullen dan tijdens de wandeling ons water bij. Wordt het een warme, zonnige dag en is er op je route weinig schaduw? Ga er dan vanuit dat je meer drinkt dan op een bewolkte dag. Het aantal calorieën dat je nodig hebt tijdens een bergwandeling, verschilt ook per persoon. Neem altijd iets meer eten mee voor noodgevallen of contant geld om onderweg iets in een berghut te kopen. 

Bescherming tegen weersomstandigheden

Een regenjas, pet en zonnebrand zitten standaard in onze dagrugzak, wat voor weer het ook is. Alleen als we een korte wandeling (minder dan twee uur) maken en er is stabiel weer voorspeld willen we nog wel eens iets thuis laten. Ga voor je wandeling na aan welke weersomstandigheden je blootgesteld kunt worden en kijk ook of je op je route kunt schuilen voor zon, regen, sneeuw en wind. Pas je uitrusting en kleding hier vervolgens op aan.

Elektronica, navigatie en EHBO

Een wandelkaart is voor iedere serieuze bergwandeling onmisbaar. Wij gebruiken daarnaast vaak GPS in de vorm van een GPS-horloge, maar omdat dit kan uitvallen nemen we ook altijd analoge navigatie mee. Een combinatie van middelen is daarom het meest aan te raden. Zelf hebben we eerlijk gezegd nooit een kompas mee tijdens bergwandelingen, maar een berggids liet ons weten dat een kompas eigenlijk tot je basisuitrusting zou moeten behoren. Vooral in dichte mist kun je daar veel aan hebben. Neem ook altijd een identificatiebewijs mee. Dit is tijdens een bergredding van groot belang.

Paklijst dagwandeling

De basis

 Rugzak 20-30 liter
 Regenhoes rugzak
 Bergschoenen
 evt. Wandelstokken

Eten en drinken

 Waterzak / waterflessen
 Lunch (vb. fruitkeks, sandwich, vers of gedroogd fruit)
 Snacks (vb. repen, druivensuiker, noten, chocola, gedroogde worst)
 evt. Contant geld (om iets te kopen in een hut)
 evt. Zakmes

Bescherming tegen weersomstandigheden

 Regenjas
 evt. Regenbroek
 evt. Sjaal, handschoenen of muts
 Zonnebrand
 evt. Lippenbalsem met UV-bescherming
 Zonnebril
 Pet
 Haarelastiek (+ reserve)

Elektronica, navigatie en EHBO

 Fotocamera
 evt. Extra SD-kaart of batterij
 Smartphone
 Belangrijke telefoonnummers (vb. bergredding en ICE)
 Wandelkaart 1:25000 of 1:50000
 evt. Plastic regenhoes om je wandelkaart
 evt. Kompas
 ID-kaart of paspoort
 Pasje zorgverzeking
 EHBO-set met (blaren)pleisters, aluminium reddingsdeken, fluitje en/of spiegeltje (noodsignalen), snelverband, sporttape, ideaalzwachtel, naald, pincet, paracetamol
 evt. Kniebandage

Multifunctioneel

 Plastic zak (om elektronica te beschermen tegen regen, om op te zitten als het heeft geregend, om afval mee terug te nemen)
 Zakdoekjes (Toiletpapier)

Tip: download de paklijst als PDF

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

  1. Geweldige lijst! Je kunt ook een extra paar sokken meenemen in je rugzak, deze kunnen handig zijn tijdens lange wandelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien