Dilemma: wel of geen Great Walks lopen in Nieuw-Zeeland?

Tijdens onze reis naar Nieuw-Zeeland zaten we in dubio: gaan we wel of geen Great Walks lopen? Waarom hebben we zitten twijfelen? Great Walks heten niet voor niets zo, het zijn fantastische wandelingen door misschien wel het meest afwisselende land ter wereld. Maar daar sla je direct de spijker op zijn kop. Nieuw-Zeeland heeft zulke grandioze natuur en er zijn zoveel prachtige bergen: waarom zou je dan allemaal hetzelfde pad kiezen? Uiteindelijk hebben wij toch een Great Walk gelopen en in dit blog lees je waarom.

Wat zijn Great Walks?

Great Walks zijn populaire meerdaagse wandelroutes die onderhouden en beheerd worden door het Department of Conservation (DOC), zowel de paden als de hutten op de route. Er zijn momenteel tien Great Walks. Ze voeren door het spectaculaire landschap van Nieuw-Zeeland en zijn goed bereikbaar vanuit de bewoonde wereld. Doordat de wandelingen duidelijk zijn aangegeven en je gemakkelijk kunt reserveren via de website van het DOC, kun je ook als beginnende wandelaar eenvoudig je weg vinden. Natuurlijk is het evengoed prettig als je al wel veel ervaring hebt, maar bijvoorbeeld geen zin hebt in uitgebreide voorbereidingen en het zelf plannen van routes.

Reserveren en kosten

Vanwege hun bekendheid en toegankelijkheid zijn de Great Walks heel populair. Omdat sommige wandelingen door kwetsbare natuur lopen, is er voor sommige tochten een maximum aantal wandelaars per dag. Daarom is het noodzakelijk om (soms al maanden) van te voren te boeken, waardoor je tijdens je reis veel minder flexibel bent. Er hangt ook een prijskaartje aan het overnachten in de hutten, op de Milford Track betaal je bijvoorbeeld rond de 90 euro (!) per nacht.

Onbekende landschappen

We wilden liever niet wandelen in landschappen die we in Europa ook regelmatig tegenkomen, want we vlogen niet voor niets naar de andere kant van de wereld. Voor ons waren deze onbekende landschappen de goudgele stranden van Abel Tasman en het vulkanische gebergte op het Noordereiland: juist plekken waar twee bekende Great Walks doorheen lopen.

Filelopen of paradijselijke rust

Uiteindelijk gaf de keuze tussen drukte of rust voor ons de doorslag. We wilden erg graag de vulkanische activiteit in Tongariro National Park zien, het gebied waar je ook Mount Ngauruhoe vindt. Deze berg is bekend geworden als Mount Doom in Lord of The Rings en trekt veel filmliefhebbers. De meest toegankelijke manier om dicht bij de berg te komen is de Tongariro Alpine Crossing, een populaire daghike die massa’s toeristen trekt. Wij kozen voor een alternatief: het Tongariro Northern Circuit, een vierdaagse Great Walk rondom Mount Ngauruhoe. Dat bleek een goede keuze, want waar we op het stuk van de Crossing moesten filelopen waren we de overige drie dagen vrijwel alleen in een spectaculair, vulkanisch landschap. Alle hutten waren volgeboekt, maar omdat het aantal slaapplekken beperkt is (een stuk of 20), zijn er maar weinig mensen die de vierdaagse ronde tegelijk lopen.

We hebben dus wel een Great Walk gelopen, omdat hier wat ons betreft geen beter alternatief voor was. Maar wees kritisch als je overweegt om Great Walks te lopen in Nieuw-Zeeland, en maak een goede afweging tussen gemak, kosten en populariteit. In plaats van de Abel Tasman Coast Track hebben wij bijvoorbeeld uiteindelijk een korte route gekozen van Wainui Bay Carpark naar Taupo Point en we hadden heel de dag een paradijselijk strand bijna voor ons alleen. Vergeet niet: in Nieuw-Zeeland liggen de mooie wandelingen voor het oprapen!

Zoek je meer mooie wandelingen in Nieuw-Zeeland? Kijk dan hier.

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien