Wandelen met een GPS-horloge of smartwatch, tips en beste keus

Er gaat niets boven een ouderwetse wandelkaart om je route door de bergen te bepalen en te zien waar je wandelt. Maar ik houd tegelijk erg van gadgets, dus was ik blij met de outdoor-smartwatch die ik voor mijn verjaardag cadeau kreeg. Ik heb inmiddels al veel (berg)wandelingen achter de rug waarbij ik het GPS-horloge om had. Het is leuk om onderweg in een oogopslag te kunnen zien hoeveel meter je gestegen of gedaald bent en hoe lang je onderweg bent.

Mijn ervaringen

‘Hoeveel meter zijn wel al gestegen?’ Vroeger moest je dan op de wandelkaart gaan speuren naar het hoogtelijntje en de positie op het wandelpad waar je je nu precies bevindt. Met een smartwatch kun je met een blik op je horloge zien op welke hoogte je zit en hoeveel hoogtemeters je er al op hebt zitten. Maar dat is slechts een van de voordelen van een GPS-horloge. Een andere is bijvoorbeeld het in de gaten houden van je hartslag. Zo weet je bijvoorbeeld of je het huidige wandeltempo nog wel even vol kunt houden of dat je al snel op je limiet zit en het misschien wat rustiger aan moet doen.

Met een GPS-horloge kun je eenvoudig alle details van je route bijhouden. Gewoonlijk zet ik hem dan ook aan het begin van een wandeling aan en als we op de bestemming zijn aangekomen weer uit. Heel soms vergeet ik dat laatste overigens nog wel, maar gelukkig kun je later in je Garmin-account eenvoudig het stuk dat teveel is opgenomen er weer af knippen. Vanuit je Garmin-account kun je nog meer doen, zoals statistieken bekijken en de route als GPS-bestand downloaden en op de kaart bekijken. Mijn smartwatch heeft overigens ook een optie om zelf automatisch te bepalen of je al dan niet gestopt bent met lopen, maar in de praktijk werkt dat niet altijd even nauwkeurig.

Ik heb zelf de Garmin Instinct, een basismodel outdoor-smartwatch. Deze voldoet voor mij op zich prima, maar wellicht dat ik ooit nog eens ga kijken naar een model met net nog wat meer opties, zoals een solarpanel om de batterijduur met behulp van zonne-energie nog wat te rekken, of een kleurenscherm. Tijdens wandelingen gebruik ik het horloge ook om op de hoogte te blijven van de meldingen op mijn telefoon, zonder dat ik daarbij de telefoon zelf tevoorschijn hoef te halen. Je kunt het horloge ook gebruiken zonder koppeling met de telefoon, die hoef je dus niet per se mee te nemen tijdens je wandelingen. Dat scheelt ook weer wat in batterijduur, omdat je dan de Bluetooth-verbinding uit kunt schakelen.

Andere functies van de Garmin Instinct die ik wel eens gebruik, zijn onder meer de mogelijkheid om je route op het scherm te tonen om te zien hoe ver je nog van je beginpunt verwijderd bent, de weersvoorspellingen, de sleeptracker die in de Garmin-app allerlei statistieken geeft over je slaap en nachtrust en de tijden van zonsopkomst en zonsondergang die je met een druk op de knop kunt zien. Ook zijn we wel eens omgekeerd toen de Garmin een stormwaarschuwing gaf terwijl we aan het lopen waren en er inderdaad al snel een onweersbui losbarstte. Verder heeft het GPS-horloge ook de mogelijkheid om zogenaamde turn-by-turn-routeaanwijzingen te geven op basis van een GPS-bestand, maar dat heb ik tot nu toe nog niet gebruikt.

Waar moet je op letten bij het kopen van een smartwatch?

Er zijn veel verschillende soorten smartwatches en GPS-horloges. De bekendste van tegenwoordig zijn de Fitbit, Apple Watch en de Galaxy Watch van Samsung. Deze zijn wat meer op de algemene markt gericht, en hebben allemaal een hip kleurenscherm, wat voor outdoor-liefhebbers een groot nadeel heeft: de korte batterijduur. De meeste smartwatches moet je minstens om de dag wel opladen, bij intensief gebruik iedere dag. Met gespecialiseerde outdoorhorloges en activitytrackers hoeft dat een stuk minder. De Garmin fēnix, Polar Grit en nog andere GPS-horloges beschikken over speciale energiezuinige schermen (die ook beter afleesbaar zijn in felle zon dan de schermen van bijvoorbeeld de Apple Watch) en batterijsparende mogelijkheden waardoor je deze niet zo vaak hoeft op te laden. Met mijn Garmin Instinct kan ik bij normaal dagelijks gebruik bijna twee weken zonder opladen. Ga ik ondertussen wandelen of sporten (bijvoorbeeld hardlopen) en zet ik de GPS-modus aan, dan kan ik minstens twee dagwandelingen in de bergen maken of meerdere sport-activiteiten bijhouden voordat het apparaat weer opgeladen hoeft te worden. Met de Instinct (of Instinct 2) Solar zou dat nog langer moeten zijn omdat de batterij dan ondertussen nog weer bijgeladen wordt door middel van zonne-energie.

Ga je af en toe in de bergen wandelen, dan kan je dat prima bijhouden met een normale smartwatch of activity-tracker. Maar ga je bijvoorbeeld op vakantie naar de bergen en wil je veel gaan wandelen, of zelfs op meerdaagse huttentocht, dan kan je dat het beste doen met een speciaal outdoor-horloge zoals de Garmin Instinct, Garmin fēnix 6 of 7, of de Polar Grit X. De prijzen van dergelijke gps-horloges liggen nogal uiteen, voor een basismodel betaal je rond de tweehonderd euro, voor de duurdere opties stijgt de prijs al snel naar zeshonderd tot ruim achthonderd euro.

Beste GPS-horloges voor wandelingen

Garmin Instinct 2 Solar

  • Het Garmin Instinct 2s Solar GPS horloge is een robuust en toch stijlvol outdoorhorloge met een extra lange batterijduur dankzij de ingebouwde zonnecel.
  • Smartwatch: tot 21 dagen/51 dagen met zonne-energie*
  • GPS: tot 22 uur/28 uur met zonne-energie **
  • Expeditie GPS-activiteit: tot 25 dagen/105 dagen met zonne-energie*
  • *Opladen via zonne-energie, de hele dag door dragen, waaronder drie uur per dag buiten met een lichtintensiteit van 50.000 lux
    ** Opladen via zonne-energie, gebruik bij lichtintensiteit van 50.000 lux

Meer info

Coros Vertix 2

  • Blijf in een oogopslag op de hoogte van belangrijke statistieken dankzij het grote scherm van 3,5 cm (1,4 inch). Hierdoor passen er maximaal acht gegevensvelden op sommige pagina’s.
  • UltraMax GPS Mode: 240 Uur
  • Standard Full GPS (GPS/QZSS): 140 Uur
  • All Systems On (GPS, GLONASS, Galileo, Beidou, QZSS): 90 Uur
  • All Systems + Dual Frequency On (GPS, GLONASS, Galileo, Beidou, QZSS): 50 Uur
  • Dagelijks gebruik: 60 Dagen

Meer info

Polar Grit X

  • De ultralange batterijduur en verschillende energiebesparende opties zorgen ervoor dat Grit X je zelfs tijdens je langste avonturen niet in de steek laat. Genoeg power voor zelfs je langste trainingssessies!
  • Polar Grit X heeft verschillende MIL-STD-810G-tests doorstaan, waaronder extreme temperaturen, vallen en vochtigheid.
  • Gedetailleerde statistieken vertellen je hoe je hebt gepresteerd tijdens beklimmingen en afdalingen op je route.
  • Polar Grit X help je op het juiste pad te blijven en veilig nieuwe gebieden te verkennen met turn-by-turn navigatie.
  • Ontdek nieuwe routes. Plan je route met Komoot en importeer deze in je Polar Grit X.

Meer info

Garmin Fenix 7X Solar

  • Het Garmin fenix 7X Sapphire Solar multisport GPS outdoorhorloge is gemaakt om alle 7 dagen van de week te dragen.
  • Deze X heeft de beste batterijduur en een ingebouwde zaklamp.
  • Smartwatch: Tot 28 dagen/37 dagen met solar*
  • GPS-modus: Tot 89 uur/122 uur met solar**
  • Expeditie-modus GPS: Tot 62 dagen/139 dagen met solar*
  • *Opladen via zonne-energie, de hele dag door dragen, waaronder drie uur per dag buiten met een lichtintensiteit van 50.000 lux
  • ** Opladen via zonne-energie, gebruik bij lichtintensiteit van 50.000 lux

Meer info

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien