De mooiste bergen in Nieuw-Zeeland

Mooie bergen vind je in Nieuw-Zeeland genoeg. Op het Zuidereiland loopt zelfs een bergketen – de Nieuw-Zeelandse Alpen – over de gehele lengte van het eiland. Je kunt hier dan ook niet op vakantie zonder een paar prachtige bergwandelingen te maken. Wij maakten een zesweekse rondreis in Nieuw-Zeeland en zetten onze favoriete bergen voor je op een rij, natuurlijk inclusief de mooiste hikes.

Zuidereiland

Mount Cook/Aoraki

Mount Cook wordt in het Maori Aoraki genoemd, ‘de berg die de wolken pakt’. Met 3.724 meter is dit de hoogste berg van Nieuw-Zeeland, en wat ons betreft is het ook de meest iconische van het land. Op de weg er naartoe heb je al spectaculair panorama richting Mount Cook en het onwaarschijnlijk blauwe water van Lake Pukaki. Maar voor nog meer adembenemende uitzichten moet je zeker gaan wandelen. Onze aanraders zijn de eenvoudige Hooker Valley Track en de pittige klim naar Mueller Hut.

Roys Peak

In de buurt van Wanaka vind je Roys Peak, met een van de mooiste uitzichten van Nieuw-Zeeland. De wandeling naar boven gaat over een zigzaggend, breed pad en is een flinke kuitenbijter. Halverwege kom je bij een beroemd maar druk uitzichtpunt. Loop vooral helemaal door naar de top, daar is het veel rustiger én nog indrukwekkender. Je wordt getrakteerd op een fenomenaal 360-graden-uitzicht over Lake Wanaka en de besneeuwde bergen van Mount Aspiring National Park.

Mount Rob Roy

Heb je geen zin in de drukte bij Roys Peak, rijd dan een uur verder naar Mount Aspiring National Park. Het avontuur begint al met de 25 kilometer lange, onverharde weg ernaartoe. Vanaf Raspberry Creek Car Park start de Rob Roy Glacier Track, een wandeling door een nauw bergdal richting de gletsjer. Onderweg zie je hoge watervallen statig naar beneden vallen en wordt je omringd door de voor Nieuw-Zeeland zo kenmerkende beukenbomen. Je eindigt in een prachtige natuurlijke arena, waar je oog in oog staat met de indrukwekkende gletsjerwereld.

Ben Lomond

Ben Lomond staat ook op ons lijstje favorieten vanwege het spectaculaire 360-graden-uitzicht over Queenstown, Lake Wakatipu en de omliggende bergketens, waaronder Cecil and Walter Peaks en de Remarkables. Vanuit Queenstown vertrekt een wandeling naar de Ben Lomond Summit. Een tip: rijd na je wandeling richting Glenorchy en stop bij Bennetts Bluff Lookout. Wij vonden dit een van de mooiste plekken in Nieuw-Zeeland.

Alex Knob

De naam van deze berg zegt je misschien niet zoveel, maar je kent waarschijnlijk wel de Franz Josef-gletsjer. Wil je een eersterangs uitzicht op deze ijstong, dan kun je kiezen voor een dure helikoptervlucht. Maar waarom zou je dit doen als je vanaf de top van Alex Knob de gletsjer precies onder je ziet liggen? Trek daarom je wandelschoenen aan, en duik het regenwoud in op weg naar de top van deze berg.

Mount Arthur

Deze berg hoort zeker in het lijstje mooiste bergen. Mount Arthur is een van de hoogste toppen van het Kahurangi Park, aan de noordkant van het Zuidereiland, en toen wij hier wandelden hadden we de berg vrijwel voor ons alleen. Wellicht komt dit doordat de weg ernaartoe een nogal heikele onderneming is. Maar ga je toch op pad, dan wordt je beloond met een afwisselend landschap met grasland, stenen, kliffen en bijzondere sinkholes. Op de top heb je een 360-graden-uitzicht en kun je bij goed weer zelfs Mount Taranaki op het Noordereiland ontwaren.

Noordereiland

Mount Taranaki

Mount Taranaki is een vulkanische berg op het noordereiland, maar wees gerust: de laatste uitbarsting was in 1775 en inmiddels is het een slapende vulkaan. De berg ligt volledig geïsoleerd in het omliggende platteland, een heel bijzonder gezicht. Wil je naar de 2.518 meter hoge top van de berg, dan moet je daar een flinke dag voor uittrekken.

Mount Ngauruhoe (Mount Doom)

Mount Ngauruhoe is in het begin van dit millennium in een klap een van de bekendste bergen ter wereld geworden. Die naam zegt je misschien niets, maar deze vulkaan stond model voor Mount Doom in de filmtrilogie The Lord of the Rings. Dichtbij komen kan tijdens de overbekende Tongariro Alpine Crossing. Bereid je wel voor op wat filelopen en toeristen die denken dit wel op hun AllStars te kunnen doen. Wil je liever in alle rust van de berg genieten, loop dan de vierdaagse Great Walk, de Tongariro Northern Circuit. Deze hike voert je door een bijzonder vulkanisch landschap, met kale vlakten, kraters, gestolde lavastromen en natuurlijk uitzicht op Mount Ngauruhoe.

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien