Sneeuwschoenwandelen: wandelen door knisperende sneeuw

Knisperende sneeuw onder je voeten, de kalme sfeer van de bergen in winterrust en imponerende uitzichten op glinsterende, witte berglandschappen. Sneeuwschoenwandelen is de perfecte manier om de bergen in de winter in alle rust te verkennen.

Sneeuwschoenwandelen gebeurt al duizenden jaren. De eerste sneeuwschoenen zijn waarschijnlijk zo’n zesduizend jaar geleden in Azië bedacht en op hun reizen geïntroduceerd bij inheemse volkeren in Noord-Amerika. Toen de Europeanen voet aan wal zetten in Noord-Amerika werd de sneeuwschoen ook bekend bij Europese pelsjagers, houthakkers en soldaten.

Wat is sneeuwschoenwandelen?

Sneeuwschoenen zijn een soort tennisrackets die je onder je voeten bindt en die ervoor zorgen dat je gemakkelijker over sneeuw kan wandelen, omdat je gewicht wordt verdeelt. Het is niet moeilijk, en daardoor een laagdrempelige vorm van bergsport. Binnen vijf minuten hebben de meeste mensen de techniek van sneeuwschoenwandelen wel onder de knie.

De juiste uitrusting

De juiste kleding en schoenen voor sneeuwschoenwandelen verschillen niet zo veel van je bergwandeling in de zomer. Je draagt een waterafstotende wandelbroek, een fleece of softshell en een waterdichte en ademende jas en broek. Een skibroek is al gauw te warm door de inspanning van het sneeuwschoenwandelen. Denk verder aan handschoenen, wanten, muts, zonnebril, zonnebrandcrème, eten en drinken, telefoon, wandelkaart en wandelgids. Daarnaast heb je natuurlijk speciale uitrusting voor het sneeuwschoenwandelen: sneeuwschoenen, wandelstokken met een sneeuwteller en een lawine 3-eenheid, bestaande uit een schep, sonde en lawinepieper.

Routes voor sneeuwschoenwandelen

In veel alpenlanden worden winterwandelingen uitgezet. Deze zijn vaak herkenbaar aan bordjes met daarop een afbeelding van een sneeuwschoen. Ook zijn er diverse gidsen te koop met kant-en-klare wandelroutes. Net als bij bergwandelen in de zomer is het verstandig om daarnaast een wandelkaart mee te nemen. Je hebt speciale kaarten voor bergwandelen in de winter. Ter plekke kun je natuurlijk ook informatie opvragen bij de VVV of aan de eigenaar van je accommodatie.

Zelf sneeuwschoenwandelen of op groepsreis

Met een goede wandelkaart, een routegids en een lawine 3-eenheid (schep, sonde en lawinepieper) is het geen probleem om zelf te gaan sneeuwschoenwandelen. Voor wie dat niet ziet zitten, worden er ook groepsreizen georganiseerd. Dat is niet alleen gezellig, maar het is bovendien in het belang van je veiligheid om met meerdere mensen te wandelen. Sneeuwschoenroutes bevinden zich namelijk off-piste, dus er kan sprake zijn van lawinegevaar. Boek je een groepsreis bij 360° Explore, dan gaat er altijd Nederlands sprekende International Mountain Leader mee.

Dagtocht of huttentocht

Net als bij wandeltochten in de zomer kun je bij sneeuwschoenwandelen kiezen voor korte (dag)tochten of meerdaagse routes. Het is zelfs mogelijk om een huttentocht te maken, door te overnachten in bemande of onbemande hutten. Een huttentocht in de winter vereist wel iets meer voorbereiding dan in de zomer, omdat minder hutten geopend zijn.

Meer weten?

Zin in een winters avontuur? 360 Explore biedt zowel groepsreizen, huttentochten als cursussen aan rondom sneeuwschoenwandelen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met 360explore.com. Ook samenwerken met Bergwandelroutes? Neem contact met ons op.

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien