Bergwandelen in de winter: sneeuwschoenwandelen tussen besneeuwde dennenbomen

Knisperende sneeuw onder je voeten, besneeuwde dennenbomen om je heen, en daartussen allerlei voetsporen van… ja, van wat? Tijdens onze wintersport besloten we om een keer wat anders te gaan doen dan alle dagen skiën, en zo kwam het dat we met gids Stéphane op zoek gingen naar sporen van bosbewoners tijdens een sneeuwschoenwandeling.

De geschiedenis van de sneeuwschoen gaat waarschijnlijk duizenden jaren terug. Nu wordt de sneeuwschoen voornamelijk gebruikt voor recreatieve doeleinden, maar voor vroeger was het een onmisbaar attribuut om je gemakkelijk te kunnen verplaatsen door de sneeuw.

Wat is sneeuwschoenwandelen?

Wil je in de winter over sneeuw wandelen, dan heb je niet genoeg aan een paar stevige schoenen. Omdat je niet diep wil wegzakken, draag je brede sneeuwschoenen die je gewicht over een groter oppervlak verdelen. Met twee gespen maak je de verstelbare sneeuwschoen vast onder je wandelschoenen. De scherpe punten onder de sneeuwschoen geven je grip op besneeuwde hellingen. Sneeuwschoenwandelen is heel toegankelijk en geschikt voor alle leeftijden, maar omdat het lopen door de sneeuw behoorlijk wat energie kost, is een beetje conditie wel een vereiste.

Sneeuwschoenwandelen met gids

In de meeste skigebieden is ook aandacht voor de niet-skiër. Wij waren deze winter in Valmeinier, waar overal foldertjes lagen met informatie over sneeuwschoenwandelen. Via het VVV-kantoor regelden we gemakkelijk een gids, die ook de benodigde sneeuwschoenen en stokken voor ons meebracht.

Op eigen gelegenheid?

Je kunt natuurlijk ook op eigen gelegenheid de bergen in, met je eigen of gehuurde sneeuwschoenen. Heb je weinig bergwandelervaring, ga dan niet zomaar af op de wandelborden en markeringen die in de zomer wandelroutes aangeven. In de winter kunnen gaten, kuilen en hoogteverschillen verraderlijk weggestopt zijn onder een dikke laag sneeuw. Over het algemeen vind je bij de populairdere winterbestemmingen gemarkeerde sneeuwschoenwandelroutes. Deze zijn te herkennen aan speciale routemarkeringen. Voor de veiligheid kun je je het beste hieraan houden. Wil je toch een andere route proberen, informeer dan eerst even bij de plaatselijke VVV of een bepaalde wandelroute goed met sneeuwschoenen te doen is.

Op zoek naar sporen

De off-piste gebieden zijn niet alleen het domein van de gevorderde skiër, maar ook van allerlei dieren. Pas tijdens onze wandeling valt op hoeveel sporen er in de sneeuw aanwezig zijn: van eekhoorns, reeën, vossen, hazen… Gids Stéphane geeft uitleg over de verschillende pootafdrukken en hoe je ze kunt herkennen. We lopen vandaag een wandeling van 2,5 uur vanaf de Col du Telegraphé, in de Franse Alpen, naar het uitzichtpunt Les Trois Croix. In de zomer loop je deze wandeling gemakkelijk in een veel kortere tijd, maar door de sneeuw duurt het allemaal wat langer.

Dat het wandelen op sneeuwschoenen wat langzamer gaat is niet erg, want nu hebben we rustig de tijd om rond te kijken en de omgeving in ons op te nemen: diep onder ons het dorp Valloire, geflankeerd door besneeuwde bergen, en verderop machtige bergtoppen, zoals La Meije en de Aiguilles d’Arves. We zijn deze middag gezellig op pad met een wandelclub uit Normandië, die dit gebied de hele week op sneeuwschoenen verkennen. Op die manier ervaar je weer een heel andere kant van de winterse bergen. Hoe graag we ook de ski’s onderbinden: meer winterwandelingen staan nu ook op ons wensenlijstje!

Praktische informatie

  • Benodigdheden: Stevige, liefst waterdichte schoenen, sneeuwschoenen en wandelstokken
  • Kosten: Afhankelijk van de gids of aanbieder. Wij betaalden € 25,- per persoon voor een wandeling van 2,5 uur, inclusief hapje en drankje. Kijk voor een gids in Valmeinier of Valloire op Esprit Montagne.

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien