Beklimming van Mount Arthur

In het kort

De wandeling

Prachtige wandeling naar een van de hoogste toppen van het Kahurangi Park, aan de noordkant van het Zuidereiland. Vanaf de top heb je een panoramisch uitzicht naar alle richtingen. Bij helder weer kun je bijvoorbeeld het Noordereiland zien liggen. De wandeling zelf is niet heel moeilijk maar vooral lang en daardoor uitputtend. Je stijgt geleidelijk, eerst door bossen en later over ruig, open terrein. De route naar de Mount Arthur geeft bovendien een mooi beeld van de geologische eigenschappen van deze streek. Kijk onderweg uit voor sinkholes die je her en der in het kalksteen kunt vinden. Oftewel, blijf gewoon op het pad.

Beginpunt

De start van deze wandelroute is ligt bij de Flora Car Park, een parkeerplaats aan het eind van een smalle weg die je vanuit Motueka Valley de bergen in brengt. Deze bochtige gravelroad stijgt in tien kilometer 900 meter, een gemiddeld stijgingspercentage van 9% dus. Op sommige stukken ligt het stijgingspercentage fors hoger. De weg is hier en daar in slechte staat, en echt een uitdaging om te rijden. Ook is er op enkele stukken gevaar voor steenlawines. De weg is niet geschikt voor grotere campers. Wij reden hem met een campervan (Toyota Hiace), dit was goed te doen maar gelukkig kwamen we geen tegenliggers tegen.

Routebeschrijving van de wandeling

Vanaf de parkeerplaats lopen we noordwaarts totdat we bij de Flora Saddle komen. Hier slaan we linksaf en stijgen vervolgens over drie en een halve kilometer langzaam door een bos. We arriveren vervolgens bij de boomgrens, op 1300 meter hoogte.

Hier is de Arthur Hut, een onbewaakte DOC-hut met droog toilet. We nemen even een kijkje, en maken van de gelegenheid gebruik om naar de wc te gaan.

Vervolgens lopen we verder over het pad, langs en over een bergrug omhoog. Gaandeweg opent zich een mooi panorama over de omgeving. Tijdens onze wandeling hing er aardig wat bewolking, en op en gegeven moment ligt deze grotendeels onder ons zodat we boven een wolkenzee zitten. Je wandelt hier over een droog, rotsachtig gebied met veel hoogteverschillen. We lopen ook geregeld langs sinkholes, gaten die door regenwater in het landschap zijn gekerfd. Daar wil je niet invallen!

Vanaf ongeveer 1500 meter komen we de zogenaamde Horseshoe Basin. Waar de naam vandaan komt is wel duidelijk, het is een komvormig dal dat wel wat wegheeft van een hoefijzer. Het pad wordt wat smaller en zeker als je hoger komt moet je zo af en toe even goed op de markeringen letten. In het dal rechts van ons zijn veel bijzondere rotsvormen zichtbaar, en eveneens veel gaten en holen in het landschap.

Het pad voert ons door dit mooie en afwisselende landschap, met grasland, stenen en kliffen. Aan het eind van het hoefijzerdal zien we de afslag naar de Ellis Basin hut, aan de linkerkant. Hier buigt het pad rechts af omhoog over een steil stuk grasland. Nu begint het lastigste gedeelte van de klim naar de Mount Arthur. Af en toe moet je over stenen klauteren en het pad zoeken (let op de metalen markeringen).

De laatste tientallen meters van het pad gaan steil omhoog en is het noodzakelijk om geregeld je handen te gebruiken. We klauteren de laatste rand over en staan bovenop een plateau. Nu is de top rechts van ons, op ongeveer vijf minuten lopen. Hier vind je een stenen muurtje tegen de eventuele wind. Die hebben we nu niet nodig om ons achter te verschuilen. We genieten volop van het onvergetelijke uitzicht alle kanten op, over de vele dalen en toppen. De Mount Taranaki op het noordereiland zien we vandaag helaas niet door een wolk die hardnekkig blijft hangen. Maar de andere kant op zijn tal van toppen te ontdekken, waarvan sommige nog met wat sneeuw bedekt (we lopen deze in het lokale voorjaar, november).

Hoogteprofiel ter illustratie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

GPS-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00 (1 stemmen, gemiddeld: 10,00 van de 10)

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien