De schaapskudde en herdershond: wat moet je doen als je ze tegenkomt?

Op onze mountainbikes rijden we door het glooiende landschap van de Vercors, als onze gids ons ineens maant om af te stappen. Al voor hij ons heeft kunnen vertellen waarom, horen we het geblaf van herdershonden die een kudde bewaken. Terwijl we rustig blijven wachten tot de hond weer kalmeert vertelt onze gids wat je moet doen als je een schaapskudde met kuddewaakhond tegenkomt in de bergen.

Toegegeven, het is best indrukwekkend als zo’n grote hond ineens voor je staat te blaffen. Meestal gaat het om een Pyreneese berghond, die in het Frans liefdevol patou wordt genoemd, en niet de kleinste is. Maar onthoud: zodra de hond beseft dat je geen gevaar vormt, is zijn aandacht snel weer op de kudde gericht. Hoe zorg je daarvoor?

Als je een schaapskudde tegenkomt

Vaak hoor je een kudde al van ver aankomen. Het geblaat van de schapen en het geklingel van geitenbellen weergalmt over grote afstanden door de bergen. Je hebt dus genoeg tijd om je voor te bereiden op een ontmoeting met de schaapshonden. Probeer de kudde waar mogelijk te omzeilen. Als dit niet lukt, laat je de honden merken dat je er bent door luid te praten, te zingen of te fluiten. Als je op de fiets nadert, stap dan af. De hond kan anders het idee krijgen dat je voor hem vlucht en een gevaar vormt.

De schaapshond benaderen

Kijk een herdershond nooit uitdagend recht in de ogen, maar spreek op een geruststellende toon tegen hem zonder hem aan te kijken. Maak geen wilde of zwaaiende bewegingen met je wandelstokken, want dan kunnen de honden schrikken. Houd je stokken liever langs je lichaam, of zet ze tussen jou en de hond in als je bang bent. Als je een pet draagt, kun je die afzetten zodat de hond je als mens kan herkennen.

Geef de hond de tijd om het gevaar in te schatten. Als de herdershond kalmeert, loop of fiets je langzaam verder. Als de hond niet kalmeert loop je rustig achteruit en draai je na een paar meter om.

In onderstaande video zie je hoe bovenstaande regels in de praktijk worden gebracht.


Ben jij wel eens een schaapskudde met herdershond tegengekomen?

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

  1. Super interessante video over de ontmoeting met herdershonden tijdens bergwandelingen. Wij zijn echter op onze bergwandelingen altijd vergezeld van onze eigen hond (een border collie). Wij zijn altijd heel erg op onze hoede om geen Patous tegen te komen en doen desnoods een fikse omweg of als dat onmogelijks is, maken we rechtsomkeer. Heel vervelend.
    Ik begrijp de noodzaak om de kuddes te beschermen, tegen wolven of andere roofdieren, maar vond het een 10-tal jaar geleden in de Alpen toch een stuk relaxter wandelen.
    Heeft u concrete tips voor wandelaars die zelf een hond bij hebben? Wij zijn heel erg bang voor een confrontatie, dieren blijven onvoorspelbaar.

    1. Marita Author says:

      Hoi Sandra, dat kan ik me voorstellen! Je kunt zelf netjes de regels opvolgen, maar het gedrag van dieren kan inderdaad onvoorspelbaar zijn. Het is waarschijnlijk de reden waarom honden, ook aan de lijn, vaak verboden zijn in de nationale parken. De enige tip die ik ben tegengekomen is om je hond (kort!) aangelijnd te houden, maar dat had je zelf waarschijnlijk ook al bedacht. Toch maar met een grote boog eromheen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien