Je eerste huttentocht, waar moet je op letten?

Een dagje in de bergen wandelen is leuk, maar wil je het echte berggevoel, ga dan eens voor een huttentocht! Tijdens een huttentocht overnacht je in een of meerdere berghutten en ontdek je bergen en dalen die je met een dagwandeling nooit zou kunnen bereiken. Bovendien: het leven in een berghut is echt iets dat je als bergwandelaar eens meegemaakt moet hebben. De sfeer, het eten, de gezelligheid, de gebruiken, allemaal elementen die een huttentocht onvergetelijk maken. En je kunt op deze manier ultiem genieten van het leven in de bergen, de verschillende kleuren op elk tijdstip van de dag, zonsondergangen en -opkomsten, de rust, de planten en de dieren… Ik ben in elk geval fan! Zou je wel eens een huttentocht willen wandelen maar weet je niet zo goed hoe je dat aan moet pakken? In deze blog geef ik je wat tips voor een goede voorbereiding!

1. Wandelroute uitzoeken

Misschien denk je, waar moet ik beginnen? Waar kan ik een huttentocht lopen, wat zijn mooie routes? Gelukkig zijn er heel veel meer mensen die huttentochten lopen in de zomer. Er zijn in de bergen, met name in de Alpen, enkele duizenden bemande berghutten en bivakhutten (onbemande hutten), variërend in grootte. Sommigen hebben grote slaapzalen met zogenaamde matrassenlagers (een lange plank met allemaal matrassen naast elkaar), maar de meeste hebben kleinere kamers met gemiddeld zo’n tien stapelbedden per kamer. Omdat er zoveel hutten zijn, is er grote kans dat er in het gebied waar jij wilt gaan wandelen wel een meerdaagse tour te vinden is. Helemaal zelf het wiel uitvinden is meestal dus niet nodig.

Op diverse plekken vind je dan ook veel beschrijvingen van routes. Bijvoorbeeld op Bergwandelroutes.nl. Maar ook kun je terecht bij de tijdschriften Hoogtelijn van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV), Bergen Magazine en Op Pad, die geregeld beschrijvingen van wandelroutes in de bergen publiceren. En daarnaast is Google je beste vriend, want er zijn talloze routes van huttentochten op internet te vinden. Kun je een woordje Frans, dan is de website AltitudeRando een aanrader. (En ook als je niet op zoek bent, op die site kun je je vergapen aan prachtige beelden van andere wandelaars). Je kunt ook terecht bij de Tochtenplanner van de NKBV, waar je ofwel zelf tochten kunt samenstellen op de kaart of bestaande routes kunt bekijken.

2. Vervoer regelen

Bedenk voordat je een wandelroute uitkiest wel even hoe je op de plaats van bestemming aankomt. Ga je met de auto, trein of het vliegtuig? Loop je een rondje, of moet je na het wandelen nog met het openbaar vervoer terug naar je vertrekpunt? In de wat populairdere wandelgebieden met meerdere wandelroutes vind je altijd wel parkeerplaatsen waar je je auto met een gerust hart meerdere dagen kunt laten staan.

Tip: Tour du Mont Thabor

Een tijdje terug liep ik de Tour du Mont Thabor in de Franse Alpen. Een pittige vierdaagse wandeling door een ruig terrein, met prachtige uitzichten. Lees alles over deze route, inclusief route en berghuttentips, in deze routebeschrijving.

3. Boeken

Het is een goed idee om de hutten waar je wilt overnachten enkele weken van te voren te boeken. Meestal kan dat tegenwoordig wel via internet. In een enkel geval moet het per telefoon. Ga je buiten het hoogseizoen, dan kun je ook prima een of twee dagen van tevoren nog even bellen om te reserveren. In het hoogseizoen kan het echter gebeuren dat de kleinere hutten snel volstromen met boekingen.

Veel hutten in de bergen worden gerund door de nationale bergsportvereniging, in Frankrijk bijvoorbeeld de Fédération française des clubs alpins et de montagne (FFCAM). Je krijgt korting op een verblijf in deze hutten wanneer je lid bent van de NKBV.

4. Uitrusting

Ga je wandelen in de bergen, dan moet je aandacht besteden aan je uitrusting. Wij maakten een handige afstreeplijst met alles wat je mee moet nemen tijdens een huttentocht. Op je paklijst mogen in elk geval goedzittende wandelschoenen niet ontbreken, die geschikt zijn voor het terrein waarop je gaat lopen. Denk verder bijvoorbeeld ook aan voldoende eten voor onderweg (tip: droge worst en oude kaas doen het als extraatje tijdens de lunch altijd goed, en zijn vrij lang houdbaar).

5. Reisverzekering

Zorg voordat je aan een huttentocht begint ook voor een goede reisverzekering die ongelukken en problemen bij wandelen in de bergen dekt. Dit is niet helemaal vanzelfsprekend bij iedere reisverzekering zo. Een aantal reisverzekeringen dekt bijvoorbeeld alleen als de route over ‘begaanbare paden’ gaat of over paden die ook voor ‘ongeoefende wandelaars’ te doen zijn. Die definitie is natuurlijk niet erg helder, maar zeker als je gaat wandelen over bergpaadjes of ongemarkeerde paden, met stukken waar je moet klimmen en klauteren, dan kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen en een goede verzekering afsluiten waarin ook bergsport helemaal gedekt is. Een goede reisverzekering voor bergsporten vind je bij de NKBV, de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging.

6. Wandelkaarten

Wanneer je gaat wandelen in de bergen is het handig, zo niet noodzakelijk, om een wandelkaart mee te nemen. Zeker in gebieden waar de paden niet altijd even goed zijn aangegeven. Kijk geregeld even op de kaart waar je bent en oriënteer je aan de hand van kenmerken in het landschap, zoals bergtoppen, meren en bossen. De beste keuze voor wandelkaarten zijn de wandelkaarten van de nationale kaartendiensten, zoals in Frankrijk bijvoorbeeld het Institut Géographique National (IGN). Dit zijn uiterst gedetailleerde topografische kaarten waar de omgeving nauwkeurig op staat vastgelegd. Kies bij een schaal voor minstens 1:50.000, maar liever voor 1:25.000.

7. Het weer

Wandelen in de bergen is natuurlijk het leukst als het zonnetje schijnt. Maar de bergen zijn de bergen, en dat betekent dat het weer ook wel eens zomaar om kan slaan en je een dag in de regen loopt. De beste kans op mooi weer heb je in de maand augustus. Kijk met name uit voor onweer. Informeer in de berghut naar het weer van de volgende dag. Vaak ontstaat onweer in de bergen in de namiddag. Soms kan het dus handig zijn om bij slechte weersvoorspellingen vroeg op pad te gaan. Zo ben ik wel eens al om zeven uur gaan wandelen omdat er voor de middag onweer werd afgekondigd en het bovendien al vroeg zou gaan regenen. Er stond een wandeling van zeven tot acht uur gepland voor die dag, dus dan haal je het niet als je pas rond tien uur gaat lopen. We kwamen uiteindelijk zo rond drie uur in de volgende berghut aan, net voordat het begon te onweren.

Denk dus ook in ieder geval aan goede regenkleding. Dan is, zo vond ik in elk geval, wandelen in de regen niet eens zo heel erg. Het geeft een heel apart sfeertje, en het is wat meer uitdaging om je goed te oriënteren met al die wolken.

8. In de hut

Daar zit je dan, na alle voorbereiding, een avond en nacht in een berghut! Het ritme in berghutten is wat anders dan je waarschijnlijk gewend bent, en ook anders dan de locals zelf thuis gewend zijn. Over het algemeen wordt de maaltijd in een berghut geserveerd tussen zeven en acht uur. Daarna blijven de meeste wandelaars nog even zitten om gezellig te kletsen, een spelletje te doen of de route van morgen voor te bereiden. Het kan bijvoorbeeld geen kwaad om even aan de mensen van de hut te vragen hoe de staat van de paden is en wat voor weer het wordt de volgende dag. Om half tien of om tien uur gaat meestal het licht uit in de berghut, dus dan wordt ook impliciet van je verwacht dat je op bed ligt. Hüttenruhe! Om rustig te kunnen slapen ‘s nachts is het geen gek idee om oordopjes in je bagage te hebben, omdat het in de slaapzalen best onrustig kan zijn, met bijvoorbeeld snurkende mensen.

De volgende dag staat het ontbijt voor je klaar vanaf een uur of half zeven. Vaak is er een tafelverdeling waarbij je zowel ‘s avonds als ‘s ochtends aan dezelfde tafel moet gaan zitten. Meestal wordt het eten ook per tafel opgediend. Na het ontbijt is het tijd om de andere wandelaars een goed vervolg te wensen en je eigen weg te vervolgen. Op naar een nieuwe berghut, of, helaas misschien, op naar de bewoonde wereld.

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien