Welke categorie bergschoenen kiezen voor welk terrein?
Een van de belangrijkste dingen, zo niet hét belangrijkste aan je uitrusting als je de bergen in trekt: goede schoenen. Je komt ze nog wel eens tegen hoog op een berg, toeristen die op hun gympen de moeilijkste wandelpaden bedwingen. Een beetje bergwandelaar bedenkt zich echter wel twee keer voordat hij of zij op gewone sportschoenen naar boven gaat. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje, en goede wandelschoenen met voldoende grip zijn toch zo’n beetje de basisbehoefte om bergachtig terrein veilig en comfortabel te bedwingen. Maar wat zijn nu goede schoenen? Voor elk terrein en voor elke activiteit zijn er weer andere bergschoenen te koop. In deze blog zet ik de belangrijkste categorieën bergschoenen voor je op een rijtje!
Het kiezen van goede wandelschoenen voor in de bergen wordt gemakkelijker gemaakt doordat alle wandelschoenen van de kwaliteitsmerken in de winkels over het algemeen zijn onderverdeeld in categorieën. Die categorieën zijn een indicatie voor het soort terrein waar de schoenen het meest geschikt voor zijn, en het soort activiteit dat je met de schoenen kunt gaan doen, zoals bijvoorbeeld een eenvoudige hike over heuvelachtig terrein, een serieuze dagwandeling in de bergen, een huttentocht met bepakking of gletsjertochten met stijgijzers. Over het algemeen geldt voor de categorieën: hoe lager, hoe soepeler en hoe lichter het terrein waar ze geschikt voor zijn. Overigens zijn de categorieën niet afgebakend, je hebt ook schoenen die worden aangeduid als tussencategorie, bijvoorbeeld A/B-schoenen en B/C-schoenen. Die zitten qua specificaties dan ongeveer tussen beide categorieën in.
Categorie A schoenen
Bij wandelingen zonder zware rugzak over licht glooiende, goed onderhouden paden zonder rotsen of stenen kun je prima met een schoen uit de A-categorie op pad. A-wandelschoenen zijn lage schoenen die alleen de onderste kant van je voet ondersteunen. De zool is soepel en buigt mee, en je voelt dus ook goed de ondergrond als je over eventuele stenen of rotsen loopt.
Categorie A/B schoenen
Dit zijn schoenen die hoger en iets minder soepel zijn dan schoenen uit de A-categorie. Ze zitten tussen wandelschoenen en bergschoenen in, geven bijvoorbeeld meer steun aan de enkel en de zool is iets steviger. Je kunt er dan ook goed wandelingen mee maken die iets uitdagender zijn, met wat rotsachtigere en steilere paden, bijvoorbeeld in een terrein dat bestaat uit laaggebergte en heuvels. Doordat je voeten meer steun hebben, zijn ze ook geschikt voor wandelingen met een iets zwaardere rugzak.
Categorie B schoenen
Schoenen uit de B-categorie zijn nog iets steviger en hoger dan de vorige categorie. Ze bieden dan ook voldoende steun aan de enkel voor stevige bergwandelingen over minder goed onderhouden paden en ruig terrein, en je kunt er ook prima lange dagtochten en huttentochten met zware bepakking op lopen.
Categorie B/C schoenen
Ga je echt van de gebaande wandelpaden af en veel over blokkenterrein en puinhellingen lopen, dan is het goed om een nog iets stevigere schoen te hebben. Schoenen uit deze categorie bieden veel steun aan de enkels, en de zool is stug en buigt alleen aan de voorkant nog enigszins mee. Je voelt de ondergrond vrijwel niet door de zool heen prikken en loopt er dus ook comfortabel mee over ongelijke rotsen en steenvelden. Tot slot zijn deze schoenen ook beter geschikt voor stijgijzers die je met bandjes aan je schoenen kan bevestigen, en dus voor gletsjertochten en sneeuwwandelingen.
Categorie C schoenen
Ga je echt veel meerdaagse gletsjertochten wandelen en het hooggebergte in, dan is een C-schoen nog een betere keus. De zool is stevig en dempend, en deze schoenen zijn dan ook vooral bedoeld voor mensen die met echt zware bepakking alpiene tochten gaan maken. Ook hier kun je eenvoudig stijgijzers aan bevestigen.
Categorie D schoenen
Nog steviger en stugger zijn de wandelschoenen uit de D-categorie. Deze schoenen draag je als je comfortabel wilt lopen door ruig en ongebaand terrein in het echte hooggebergte, en als je bijvoorbeeld wilt gaan ijsklimmen of bijvoorbeeld ruim boven de 4.000 meter lange wandelingen en beklimmingen gaat maken. Enkel voor de meest extreme wandeltochten dus!
Wandelschoenen kiezen
Heb je een categorie schoenen gekozen die je nodig denkt te hebben, dan ben je er nog niet. Want elke schoen is anders, en elke voet is ook anders. Ga dus vooral naar een outdoorwinkel, zoals Bever, om diverse schoenen uit te proberen. En daarbij heb je nog meer opties waaruit je kunt kiezen, zoals bijvoorbeeld waterdichtheid. Ga je voor wandelingen in een droog klimaat in de heuvels of het laaggebergte, dan kan je bijvoorbeeld prima overweg met een A/B-schoen zonder waterdicht membraan zoals GoreTex. Maar ga je door eenzelfde soort terrein in bijvoorbeeld Schotland, dan is waterdichtheid juist wel iets om aan te denken. In de wat hogere bergen is het, is in elk geval mijn ervaring, handig om sowieso waterdichte schoenen te hebben. Het gebeurt nogal eens dat je een laag stroompje of riviertje moet passeren zonder dat er een bruggetje is, en dan is het fijn als je gewoon door kunt lopen zonder van steen naar steen te hoeven springen.
3180lbs
3500
3060