5 onbekende berggebieden in Europa
Zwitserland, Oostenrijk, Italië, de Franse Alpen… bekende gebieden voor iedereen die van bergwandelen houdt. Maar wist je dat er in Europa nog veel meer leuke bergachtige streken zijn? Ik zocht ter inspiratie vijf relatief onbekende bergstreken voor je uit, waar je prachtige wandelingen kunt maken. Ideaal voor als je eens wat anders wilt ontdekken!
Picos de Europa, Spanje
In Spanje heb je naast de Sierra Nevada en de Pyreneeën nog enkele andere berggebieden. Een daarvan ligt ongeveer halverwege aan de noordkust van Spanje, grotendeels in de regio Asturië. Het is een wild gebied, waar je dagenlang kunt wandelen. Verspreid over Picos de Europa liggen enkele leuke dorpjes, zoals Bulnes, waar je alleen met een bergtreintje of wandelend kunt komen. In Picos de Europa vind je ook veel wilde dieren, waaronder zelfs wolven en bruine beren.
Julische Alpen, Slovenië
Helemaal aan de Zuidoostkant van de Alpen liggen de Julische Alpen. Een relatief onbekend gebied, dat in opkomst is onder bergliefhebbers. Vooral de hoogste top, de Triglav (2864m), spreekt tot de verbeelding. Deze top is voor wandelaars in twee of drie dagen te beklimmen, en vormt het nationale symbool van Slovenië. De Julische Alpen kenmerken zich door een rotsachtig, kaal terrein met grillige bergen.
Nationaal park Sutjeska, Bosnië-Herzegovina
Een van de laatste oerbossen van Europa vind je in het Sutjeska Nationaal Park. Dit gebied is bijzonder rijk aan flora en fauna, en je kunt er wandelen en klimmen over toppen tot aan 2368 meter, de Maglić. Met name rondom het Zelengora-massief zijn er veel wandelingen te ontdekken. De bossen van Sutjeska gaan volgens wetenschappers terug tot 20.000 jaar geleden en veel bomen zijn er meer dan 300 jaar oud.
Hoge Tatra, Slowakije
De Hoge Tatra is het hoogste en alpiene gedeelte van de Karpaten in Oost-Europa. Er zijn 29 toppen boven de 2500 meter, en de streek is rijk aan wild en zeldzame bloemen en planten. Je kunt er prima wandelen en ook meerdaagse tochten maken, want je vindt er diverse berghutten. Ook is het in de winter een geliefde plek om te skiën. Er zijn daarnaast veel fotogenieke meren, waaronder het grootste, Morskie Oko.
Pindosgebergte, Griekenland
Vanwege de ligging wordt dit gebied ook wel de ruggengraat van Griekenland genoemd. Het hoogste punt van het Pindosgebergte (Engels: Pindus) is Smolikas, met 2637 meter, wat na de Olympus ook de hoogste berg van het land is. De streek is zeer veelzijdig, met ruige bergtoppen, diepe kloven en uitgestrekte bosgebieden. De bevolkingsdichtheid is laag en de mensen die er wonen houden zich voornamelijk bezig met veeteelt en op kleinere schaal landbouw en toerisme.