Tips: welke rugzak kopen voor een huttentocht?

Kom je wel eens in een outdoorwinkel? Dan is je vast al opgevallen hoe groot het aanbod rugzakken is. Maar welke rugzak kies je als je op huttentocht gaat? Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat alles van je paklijst in je rugzak past. Maar je wil ook dat hij lekker zit, zelfs na uren wandelen. Waar moet je op letten bij het kiezen van een rugzak voor een huttentocht?

1. Goede pasvorm

Dit is natuurlijk één van de belangrijkste aspecten bij het uitzoeken van je backpack. Ga naar een outdoorwinkel, zoals Bever of Decathlon, en laat je voorlichten door het personeel. En het belangrijkste: ga uitgebreid passen. Qua merk en type kan niemand je eenduidig advies geven, er zijn genoeg goede merken. Wat bij de één lekker zit, is voor de ander helemaal niets. Belangrijk is dat je backpack goed aansluit op je rug en een goede lengte heeft. Het meeste gewicht moet op je heupen rusten en niet op je schouders. De rugzak moet tijdens het passen gevuld zijn, zodat je goed kunt voelen hoe hij tijdens het lopen zit.

2. Grootte (hoeveel liter)

De grootte van rugzakken wordt uitgedrukt in liters. Sommige rugzakken zijn geschikt voor dagwandelingen, andere voor meerdaagse huttentochten. In een te kleine rugzak krijg je niet alles mee, maar door een te grote rugzak wordt je al gauw verleid om teveel in te pakken. Qua gewicht van je gevulde backpack wordt maximaal 1/7 van je lichaamsgewicht aangeraden. Voor een meerdaagse huttentocht kun je denken aan een rugzak van 35-45 liter.

3. Kwaliteit

Een goede rugzak gaat jarenlang mee. Beknibbel daarom niet op kwaliteit. Een goede, passende rugzak geeft bij elke stap plezier, dus denk aan een goede pasvorm. Maar let bijvoorbeeld ook op de ritsen: deze kunnen een zwak punt zijn.

4. Indeling rugzak

Wat is de meest prettige indeling van je rugzak? Dat is natuurlijk een hele persoonlijke kwestie. Je zou daarom eerst een rugzak kunnen lenen, voordat je er een gaat kopen. Zelf vind ik meerdere compartimenten fijn, zodat je je spullen per categorie kunt ordenen. Als je een waterzak mee wil nemen, is een apart vak tegen je rug erg prettig, en een speciale opening waar je slangetje doorheen kan.

5. Boven- of voorlader?

Ook hier geldt: wat de een fijn vindt, vindt de ander alleen maar onhandig. Met een bovenlader kun je alleen van bovenaf bij je spullen en moet je behoorlijk grabbelen als je iets onderuit je rugzak wil hebben. Een voorlader kun je vaak helemaal openritsen en is handig als je rugzak plat op de grond ligt. Daardoor kun je gemakkelijker bij je spullen komen.

6. Lusjes voor je wandelstokken en andere handige haakjes

Kies je voor wandelen met stokken, kijk dan of je deze aan de buitenkant goed aan je tas kan bevestigen. Sowieso zijn lusjes of elastieken aan je backpack multi-inzetbaar. Om karabijnhaken aan te bevestigen bijvoorbeeld, waaraan je je natte sokken kunt laten drogen. Of een vakje om je powerbank op zonne-energie op te opladen tijdens het wandelen.

7. Regenhoes

Ten slotte is een regenhoes voor om je tas een must. Sommige backpacks koop je inclusief regenhoes. Vaak hebben deze een apart vakje van waaruit je de regenhoes snel tevoorschijn kunt halen. Dat kan handig zijn, als je bijvoorbeeld in een plotselinge onweersbui terecht komt.

Tour du Mont Thabor (4 daagse huttentocht)
Heb jij nog goede tips voor de aanschaf van een rugzak? 

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien