recept-wintersport-bergen-grostl

Makkelijk recept uit de bergen: Tiroler gröstl

Wat is er fijner dan heerlijke etensgeuren, die je na een actieve dag in de bergen tegemoet komen drijven? Vanuit de keuken van een berghut na lang wandelen, of op de piste tijdens de wintersport. Om het berggevoel ook thuis vast te houden duiken wij de keuken in voor Tiroler gröstl, een makkelijk bergrecept om zelf te maken.

Op mijn zoektocht naar een original rezept kwam ik uit op BlogTirol, die hun recept van een Tiroler boerin ontvingen. Gröstl is van oorsprong een restjesgerecht en wordt in heel Oostenrijk gegeten. De ‘bratenreste’, een kliekje vlees, werd met wat aardappelen, uien en kruiden in een handomdraai omgetoverd in een smakelijk en voedzame maaltijd. Het originele recept bevat niet veel groenten, maar deze kun je natuurlijk zelf toevoegen voor wat extra vitaminen. Ik heb het gekookte rundvlees weggelaten om de hoeveelheid vlees in het recept te beperken.

Makkelijk recept uit de bergen: Tiroler gröstl

Gang: Blog, ReceptKeuken: OostenrijkNiveau: Makkelijk
Hoeveelheid

2

personen
Bereidingstijd

30

minuten

Ingrediënten

  • 500 gram aardappelen (of aardappelschijfjes)

  • 1 ui

  • 125 gram spekjes

  • snufje zout en komijn (of karwij)

  • verse peterselie of bieslook

  • evt. 150 gram gekookt rundvlees)

  • Voor de spiegeleieren
  • 2 eieren

  • Klontje boter

Bereiding

  • Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes. Kook ze vervolgens ongeveer vijf minuten. De schijfjes moeten nog wel een beetje stevig zijn. Giet de schijfjes hierna af en laat ze even stoom afblazen. Je kunt ook voorgekookte aardappelschijfjes gebruiken in dit recept, dan kun je deze stap overslaan.
  • Snij de ui. Bak de spekjes in een koekenpan en voeg na een paar minuten de gesnipperde ui toe. Na weer een paar minuten kun je ook de aardappelschijfjes toevoegen. Roer alles door elkaar en breng op smaak met komijn en zout.
  • Hak intussen de peterselie fijn. Op het eind voeg je dit toe aan je mengsel van spekjes, ui en aardappelschijfjes. Houd wat over om mee te garneren.
  • Smelt een beetje boter in een aparte koekenpan en bak hierin twee spiegeleieren.
  • Schep de gröstl op een bord en leg er een spiegelei bovenop. Garneer met peterselie.

Serveertip

  • Serveer de gröstl bijvoorbeeld met rode kool. De zoete smaak van de kool is een mooie tegenhanger voor dit zoute gerecht.

Wil je nog meer Oostenrijkse recepten maken? Kijk dan ook eens naar dit recept voor apfelstrudel of het recept voor kaiserschmarrn.

Wandelen in Frankrijk
Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken. Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten.
  • vijftig schitterende wandelbestemmingen in het hele land
  • meer dan 120 wandelroutes, inclusief GPS-bestanden
  • gemakkelijke, gemiddelde en zwaardere routes
  • tips voor campings, wandelaccommodaties en hotels
  • informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk
  • uitgebreide paklijst
Bestel hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuw: Wandelen in Frankrijk

Bestel nu dit nieuwe boek

Gratis tips en nieuwe wandelroutes

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op deze website gebruiken we cookies, kleine bestanden waarmee informatie op je computer wordt bewaard en die uitgelezen kunnen worden door de website die ze plaatst. In ons geval gaat het om functionele cookies, cookies voor analyse en cookies voor advertentieweergave. Door het toestaan van deze cookies heb je een betere gebruikservaring op de website en stel je ons in staat om je zo goed als mogelijk te bedienen van informatie over wandelen in de bergen. Cookiebeleid