Ghiacciaio dell’Adamello: Wandeling naar de grootste gletsjer van Italië

In het kort

De wandeling

Met een oppervlakte van zo’n 17 vierkante kilometer en een maximale diepte van 270 meter is de Adamello-gletsjer de grootste gletsjer van de Italiaanse alpen. Hij strekt zich uit vanaf ruim 3500 meter hoogte naar 2500 meter. Deze lange dagwandeling voert je naar een prachtig natuurlijk balkon met uitzicht over de immense ijsvlakte. Eventueel kun je er een tweedaagse wandeling van maken door te overnachten in de berghut Mandron op 2449 meter. Onderweg kom je langs overblijfselen van de strijd in de Eerste Wereldoorlog.

Beginpunt

Aan het eind van het mooie ongerepte dal Val Genova start deze wandeling naar een van de mooiste gletsjers van Italië. In de zomer is een deel van het Val Genova afgesloten voor verkeer. Er rijden dan de hele dag door pendelbussen vanaf Pinzolo naar het eind van het dal. Vanaf de parkeerplaats aan het eind van het dal loop je naar de berghut die het startpunt vormt voor veel wandelroutes, Rifugio Bedole.

Routebeschrijving van de wandeling

Volg vanaf de parkeerplaats aan het eind van het dal Val Genova het pad naar Rifugio Bedole. Vanaf hier gaat het steiler omhoog richting de Rifugio Mandron (voluit Rifugio Mandron Città di Trento). Je loopt aan de rechterkant het dal omhoog naar een hoger gelegen plateau waar de berghut zich bevindt, over een goed gemarkeerd pad. Het plateau bereik je na ongeveer twee kilometer flink klimmen. Na zo'n drie uur vanaf beneden kom je bij de berghut. Hier kun je eventueel overnachten, een lunch of drankje nemen, of direct verder lopen naar de gletsjer.

Loop vanaf de berghut links de bergen verder in richting het Lago Mandrone en Passo della Valletta. Tot aan de meertjes is het pad goed zichtbaar, daarna wordt het minder goed aangegeven. Al snel verandert het terrein ook in blokkenterrein en puinhellingen. Wanneer je bij de splitsing naar de Rifugio ai Caduti dell'Adamello komt wordt het pad nog minder goed zichtbaar. Als je linksaf slaat kom je bij de voet van de gletsjer, en om bij die hut te komen moet je de gletsjer oversteken. Als je dat wilt doen, zorg dan dat je materiaal bij je hebt om gletsjers over te steken.

Voor deze wandeling gaan we dan ook niet die kant op en vervolgen we het paadje over de noordelijke helling boven de gletsjer. Her en der staan rode strepen op de rotsen om de richting aan te geven. Je stijgt geleidelijk verder en krijgt steeds meer uitzicht over de ijsvlakte, tot aan de top van de Adamello. Je kunt in feite doorlopen zolang je wilt, ik liep voor deze wandeling ongeveer twee uur vanaf de Rifugio Mandron omhoog. Als je nog helemaal naar het dal terug moet, zorgt dan dat je daar tijd voor hebt. Vanaf het balkon op de noordelijke helling boven de gletsjer is het ongeveer anderhalf uur terug naar de Rifugio Mandron en vanaf daar nog eens een kleine twee uur naar het beginpunt in het Val Genova.

Hoogteprofiel ter illustratie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

GPS-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 8,25Beoordeling: 8,25Beoordeling: 8,25Beoordeling: 8,25Beoordeling: 8,25Beoordeling: 8,25Beoordeling: 8,25Beoordeling: 8,25Beoordeling: 8,25Beoordeling: 8,25 (4 stemmen, gemiddeld: 8,25 van de 10)

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien