Ghiacciaio dell’Adamello: Wandeling naar de grootste gletsjer van Italië

 • Moeilijkheid: Zwaar
 • Soort: Dagtocht
 • Hoogteverschil: 1215 meter
  (1585m - 2800m)
 • Afstand: 16 kilometer
 • Duur: 6 tot 8 uur
 • Zelfde eindpunt als beginpunt: ja
 • Beginpunt: Val Genova (Malga Bedole)
 • Wandelkaart kopen
 • Meer routes: Adamello-Brenta, Italië, Val Genova
 • Accommodaties in de omgeving:
  - Hotels en b&b's
  - Campings
  - Vakantiehuizen

De wandeling

Met een oppervlakte van zo’n 17 vierkante kilometer en een maximale diepte van 270 meter is de Adamello-gletsjer de grootste gletsjer van de Italiaanse alpen. Hij strekt zich uit vanaf ruim 3500 meter hoogte naar 2500 meter. Deze lange dagwandeling voert je naar een prachtig natuurlijk balkon met uitzicht over de immense ijsvlakte. Eventueel kun je er een tweedaagse wandeling van maken door te overnachten in de berghut Mandron op 2449 meter. Onderweg kom je langs overblijfselen van de strijd in de Eerste Wereldoorlog.

Beginpunt

Aan het eind van het mooie ongerepte dal Val Genova start deze wandeling naar een van de mooiste gletsjers van Italië. In de zomer is een deel van het Val Genova afgesloten voor verkeer. Er rijden dan de hele dag door pendelbussen vanaf Pinzolo naar het eind van het dal. Vanaf de parkeerplaats aan het eind van het dal loop je naar de berghut die het startpunt vormt voor veel wandelroutes, Rifugio Bedole.

Routebeschrijving van de wandeling

Volg vanaf de parkeerplaats aan het eind van het dal Val Genova het pad naar Rifugio Bedole. Vanaf hier gaat het steiler omhoog richting de Rifugio Mandron (voluit Rifugio Mandron Città di Trento). Je loopt aan de rechterkant het dal omhoog naar een hoger gelegen plateau waar de berghut zich bevindt, over een goed gemarkeerd pad. Het plateau bereik je na ongeveer twee kilometer flink klimmen. Na zo'n drie uur vanaf beneden kom je bij de berghut. Hier kun je eventueel overnachten, een lunch of drankje nemen, of direct verder lopen naar de gletsjer.

Loop vanaf de berghut links de bergen verder in richting het Lago Mandrone en Passo della Valletta. Tot aan de meertjes is het pad goed zichtbaar, daarna wordt het minder goed aangegeven. Al snel verandert het terrein ook in blokkenterrein en puinhellingen. Wanneer je bij de splitsing naar de Rifugio ai Caduti dell'Adamello komt wordt het pad nog minder goed zichtbaar. Als je linksaf slaat kom je bij de voet van de gletsjer, en om bij die hut te komen moet je de gletsjer oversteken. Als je dat wilt doen, zorg dan dat je materiaal bij je hebt om gletsjers over te steken.

Voor deze wandeling gaan we dan ook niet die kant op en vervolgen we het paadje over de noordelijke helling boven de gletsjer. Her en der staan rode strepen op de rotsen om de richting aan te geven. Je stijgt geleidelijk verder en krijgt steeds meer uitzicht over de ijsvlakte, tot aan de top van de Adamello. Je kunt in feite doorlopen zolang je wilt, ik liep voor deze wandeling ongeveer twee uur vanaf de Rifugio Mandron omhoog. Als je nog helemaal naar het dal terug moet, zorgt dan dat je daar tijd voor hebt. Vanaf het balkon op de noordelijke helling boven de gletsjer is het ongeveer anderhalf uur terug naar de Rifugio Mandron en vanaf daar nog eens een kleine twee uur naar het beginpunt in het Val Genova.

Hoogteprofiel ter illustratie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

KML-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 8,25Beoordeling: 8,25Beoordeling: 8,25Beoordeling: 8,25Beoordeling: 8,25Beoordeling: 8,25Beoordeling: 8,25Beoordeling: 8,25Beoordeling: 8,25Beoordeling: 8,25 (4 stemmen, gemiddeld: 8,25 van de 10)
Wandelen in Frankrijk
Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken. Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten.
 • vijftig schitterende wandelbestemmingen in het hele land
 • meer dan 120 wandelroutes, inclusief GPS-bestanden
 • gemakkelijke, gemiddelde en zwaardere routes
 • tips voor campings, wandelaccommodaties en hotels
 • informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk
 • uitgebreide paklijst
Bestel hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuw: Wandelen in Frankrijk

Bestel nu dit nieuwe boek

Gratis tips en nieuwe wandelroutes

Schrijf je in voor de nieuwsbrief