5-daagse huttentocht van Madonna di Campiglio naar het meer van Molveno

 • Moeilijkheid: Zwaar
 • Soort: Huttentocht
 • Kenmerk: Via ferrata / Klettersteig
 • Hoogteverschil: 1570 meter
  (983m - 2553m)
 • Afstand: 30 kilometer
 • Duur: Meerdaagse tocht
 • Zelfde eindpunt als beginpunt: nee
 • Beginpunt: Madonna di Campiglio, naast de Chiesa di Santa Maria Nuova
 • Eindpunt: Meer van Molveno
 • Wandelkaart kopen
 • Meer routes: Adamello-Brenta, Brenta Dolomieten, Italië, Madonna di Campiglio, Molveno, Trentino
 • Accommodaties in de omgeving:
  - Hotels en b&b's
  - Campings
  - Vakantiehuizen

De wandeling

Deze wandeling voert vanaf het skidorp Madonna di Campiglio naar diverse hutten, gelegen tussen de zo kenmerkende, spitse rotspartijen van de Dolomieten. Het is mogelijk om een gedeelte van deze wandeling te vervangen door een van de mooiste via ferrata-routes in de Alpen, de Via delle Bochette. Bij het meer van Molveno keer je weer terug in de bewoonde wereld en kun je een verfrissende en welverdiende duik nemen. Bij Ristorante al Caminetto kun je vervolgens heerlijk pizza eten.

Beginpunt

De wandeling start in het skidorp Madonna di Campiglio, dat zowel met de auto als met de bus te bereiken is. Rechts naast het kerkje Chiesa di Santa Maria Nuova begint de klim naar boven (let op, op het kaartje loopt de route links langs de kerk, dat is een andere optie).

Wij kwamen lopend aan in Madonna di Campiglio en hebben vanuit Molveno de bus genomen naar Trento. Vanuit Trento is er ook een busverbinding met het dal waar Madonna di Campiglio ligt.

Routebeschrijving van de wandeling

Dag 1: Skidorp Madonna di Campiglio (1.522 m) – Rifugio G. Graffer al Grosté (2.261 m) (3 uur)

Vanuit het dorp loop je eerste een gedeelte via de skihelling omhoog, een stijging van ongeveer 600 meter. Je kunt hier ook een beetje 'valsspelen' en de kabelbaan nemen richting Monte Spinale. Daarna volgt een redelijk glooiend gedeelte van de wandeling, waarbij je ook de Rifugio Boch passeert. Via groene alpenweiden, met uitzicht op de machtige toppen van de Brenta, arriveer je bij de eerste, grote hut.

Dag 2: Rifugio G. Graffer al Grosté (2.261 m) – Rifugio dei Brentei Maria e Alberto (2.182 m) (4 uur)

Vandaag begint met een flink stuk afdalen naar 1.600 meter, waarbij je Rifugio Casinei passeert. Je kunt er ook voor kiezen om de hoger gelegen route te lopen, via Rifugio Quintino Sella. Daarna stijgt de route geleidelijk, en volgt ook af en toe de hoogtelijn. De Brentei-hut is schitterend gelegen tussen de beroemde toppen van het Brenta-massief, zoals de Cima Brenta en Cima Tosa. Achter de hut ligt een klein kapelletje, waarin bergsporters worden herdacht die een klim naar één van deze toppen niet overleefd hebben.

Dag 3: Rifugio dei Brentei Maria e Alberto (2.182 m) – Rifugio Tommaso Pedrotti (2.491 m) (7-8 uur)

Het meest spectaculair is om de route naar Rifugio Tomasso Pedrotti te doen via een van de bekendste via-ferrataroutes van de Alpen, de Sentiero delle Bochette Alta. Je hebt dan een geweldig uitzicht op de Cima Brenta en andere toppen waar veel rotsklimmers te zien zijn. Als je dit niet wil, kun je ook via een wandelpad de hut bereiken. Het eerste gedeelte van het pad stijgt geleidelijk tot ongeveer 2.400 meter, daarna volgt een wat pittiger klim naar ongeveer 2.600 meter. Vervolgens is het nog ongeveer 100 meter afdalen naar de hut,  die fantastisch gelegen is. Sta in deze hut extra vroeg op om de zonsopkomst te bekijken!

Dag 11: Rifugio Tommaso Pedrotti (2.491 m) – Rifugio Croz dell’Altissimo (1.430 m) (3 uur)

Het is helaas weer tijd om af te dalen. De eerste etappe brengt je naar Rifugio Selvata (1.657 m), waar je tussen de scharrelende kippen een biertje kunt drinken. Het einddoel van vandaag ligt nog lager, op 1.430 meter. De Rifugio Croz dell’Altissimo is al bereikbaar per auto en het 'berghut-gevoel' is hier al wat minder, maar het is een goede plek om te acclimatiseren voordat je je weer in de bewoonde wereld begeeft.

Dag 12: Rifugio Croz dell’Altissimo (1.430 m) – Molveno (868 m) (1,5 uur)

Door het bos daal je af richting Molveno. Je komt in het stadje uit, op loopafstand van het meer. De bedrijvigheid en drukte is wel even wennen, na dagenlang in de natuur, maar een verfrissende duik en lekkere pizza zijn meer dan welkom.

Hoogteprofiel ter illustratie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

KML-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 7,80Beoordeling: 7,80Beoordeling: 7,80Beoordeling: 7,80Beoordeling: 7,80Beoordeling: 7,80Beoordeling: 7,80Beoordeling: 7,80Beoordeling: 7,80Beoordeling: 7,80 (5 stemmen, gemiddeld: 7,80 van de 10)
Wandelen in Frankrijk
Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken. Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten.
 • vijftig schitterende wandelbestemmingen in het hele land
 • meer dan 120 wandelroutes, inclusief GPS-bestanden
 • gemakkelijke, gemiddelde en zwaardere routes
 • tips voor campings, wandelaccommodaties en hotels
 • informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk
 • uitgebreide paklijst
Bestel hier!

Er zijn 4 reacties

 1. Het lijkt mij een geweldige route om te gaan lopen.
  Maar hoe kom je vanuit meer van Molveno terug bij het begin punt Madonna di campiglio?
  Dank voor de informatie : )

 2. Beste Marita,
  Dit klinkt als een prachtig mooie wandeling!
  Je schrijft op bij ‘Kenmerk’: Via ferrata / klettersteig. Maar deze wandeling is dus ook zonder Via ferrata te doen? Bedankt!

  1. Hoi Sophie, het is inderdaad een fantastische wandeling, de bergen van de Dolomieten zijn zo bijzonder. De route is ook zonder via ferrata te doen. Een van onze wandelgenoten liep het ‘gewone’ wandelpad, omdat ze last heeft van hoogtevrees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuw: Wandelen in Frankrijk

Bestel nu dit nieuwe boek

Gratis tips en nieuwe wandelroutes

Schrijf je in voor de nieuwsbrief