Via ferrata in de Brenta Dolomieten: Via delle Bochette

In het kort

De wandeling

Een van de mooiste via ferrata-routes in de Alpen is de Via delle Bochette. Dit is in feite een knooppunt van via ferrata’s, waarvan de Via delle Bochette Centrale de oudste en meest geliefde is. Je hebt er uitzicht op de meest ruige en bijzondere toppen van de Dolomieten en loopt er door een onvergetelijk landschap van loodrechte rotswanden en diepe afgronden. De via ferrata’s in dit gebied zijn over het algemeen vrij lastig, met veel overhangende passages en steile rotswanden die je moet overbruggen. Je kunt deze via ferrata’s zowel met als zonder gids doen. Zorg voor goed materiaal, een goede klimgordel en een degelijke helm zijn in elk geval nodig.

Beginpunt

De Via ferrata Via delle Bochette is te doen als onderdeel van een huttentocht. Daarbij zijn er diverse mogelijkheden om te overnachten, waarvan de Rifugio Brentei een van de meest logische is. Deze hut is onder andere te bereiken in een dagwandeling vanaf het dal van Madonna di Campiglio. Je hebt voor deze route dus minstens 3 dagen nodig, want het eindpunt is bij Rifugio Pedrotti. Van hier kun je de volgende dag ofwel terug lopen naar Madonna di Campiglio of naar het dal van Molveno afdalen.

Routebeschrijving van de wandeling

Vanaf de berghut Rifugio Brentei volg je het pad richting de Bocca di Brenta. Een stukje onder het hoogste punt van deze pashoogte, begint de via ferrata. Je loopt hier de Via delle Bochette Centrale op, een route die je langs de bekendste rotspunten van dit deel van de Dolomieten voert. Zoals de Campanile Basso van ruim 2800 meter hoogte. Met een beetje geluk zie je her en der rotsklimmers die de loodrechte rotswanden van deze toppen proberen te bedwingen.

Aan het einde van dit eerste deel van de via ferrata kom je bij de Vedretta degli Sfulmini, een gletsjer. Uiteindelijk kom je uit op de Bocca dei Armi, waar het volgende deel van de via ferrata begint. Je loopt hier de Via delle Bocchette Alta op, de moeilijkste via ferrata van dit deel van de Dolomieten. Hier zijn enkele ongezekerde passages en soms, afhankelijk van het seizoen en weer kan er nog wat sneeuw liggen. Je moet hier zeker geen hoogtevrees hebben. Bij de Bocca di Tuckett buig je af naar rechts en verlaat je de via ferrata, om vervolgens over een lang dalend pad naar de rifugio Pedrotti te lopen.

Hoogteprofiel ter illustratie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

GPS-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00 (2 stemmen, gemiddeld: 8,00 van de 10)

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

 1. Waar kan ik via ferrata tochten onder begeleiding boeken.

  1. Marita says:

   Beste Ylma, via deze website vind je meer informatie: https://www.campigliodolomiti.it/lang/EN/pagine/dettaglio/sport_estivi,154/bocchette_e_vie_ferrate,61.html?_ga=2.37372196.584560360.1591269630-392468785.1591269630#bm=oac%3Asummer&filter=r-fullyTranslatedLangus-&zc=12,10.88551,46.18107.

 2. Kees adema says:

  Ik zou graag de huttentocht in de dolemiten willen doen. Incl de Via delle Bochette en andere via ferratas. Hebben jullie kijk op de organisatie hiervan? Vervoer naar Italië, huren slaapplek, kosten huur spullen, niveau enz… Graag kom ik in contact! 0623634378

  1. Marita says:

   Beste Kees, wij hebben deze reis met een reisorganisatie gedaan (Amarant Reizen) en we hebben dus niet los geboekt. Via deze website vind je denk ik wel meer informatie: https://www.campigliodolomiti.it/lang/EN/pagine/dettaglio/sport_estivi,154/bocchette_e_vie_ferrate,61.html?_ga=2.37372196.584560360.1591269630-392468785.1591269630#bm=oac%3Asummer&filter=r-fullyTranslatedLangus-&zc=12,10.88551,46.18107. Voor mij was het mijn eerste huttentocht en eerste ervaring in de bergen, dus veel ervaring is niet per se nodig. Het is wel een sportieve route en je moet vanzelfsprekend geen last hebben van hoogtevrees. Ook zijn er wel wat overhangende trappetjes waar je wat armkracht voor nodig hebt. Wij zijn destijds met de nachttrein naar de Dolomieten gereisd, via München en Trento. Vanuit Trento hebben we de bus genomen naar Madonna di Campiglio en daar zijn we aan een vijfdaagse huttentocht begonnen, waar deze via ferrata onderdeel van was: https://bergwandelroutes.nl/route/5-daagse-huttentocht-van-madonna-di-campiglio-naar-het-meer-van-molveno/. Via deze link kun je ook de hutten zien waarin we hebben geslapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien