Vlaggeduin, het hoogste punt van Zuid-Holland

In het kort

De wandeling

Eigenlijk is deze wandeling met goed fatsoen geen bergwandelroute te noemen, maar je beklimt wel het hoogste punt van Zuid-Holland. Na een kuitenbijter van 37 stijgmeters sta je boven op het Vlaggeduin en kun je genieten van een weids uitzicht over het heuvelachtige duinlandschap ten zuiden van Katwijk, het dorp zelf, de zee en in de verte de skylines van Leiden, Zoetermeer en Den Haag. Je vindt op de top ook nog een koepelbunker uit de WOII, die helaas niet toegankelijk is. De route voert je verder over een redelijk vlak pad langs oude akkerlandjes, een meertje en bermen vol duinroos. Maar met een beetje fantasie loop je hier over een uitgestrekte hoogvlakte, omringd door hoge toppen en halverwege de route nog een klein klimmetje.

Behalve de beklimming is het pad toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen, al zitten er wel wat steile stukken op de route. Je hond mag tussen 15 augustus en 15 maart aangelijnd mee.

Beginpunt

Je kunt je auto parkeren in de berm van de Cantineweg in Katwijk. Je staat hier naast een groot terrein van Dunea. Loop met dit terrein aan je linkerhand door tot je een bordje tegenkomt waarop Wandelroute Duinroos staat aangegeven. Hier start de wandeling. Je volgt de groene markeringen.

Routebeschrijving van de wandeling

Op de Cantineweg loop je langs de weinig inspirerende buitenwijken van Katwijk, maar zodra je linksaf en de wandeling begint bevind je je midden in het uitgestrekte duingebied ten zuiden van de badplaats.

Na niet al te lange tijd sla je rechtsaf en loop je richting de Vlaggeduin, die hier boven alles uitsteekt. Boven op de top zie je de koepel van een bunker uit de Tweede Wereldoorlog, gebouwd in 1942. Er zijn ook twee ondergrondse vertrekken, maar helaas is zijn deze niet toegankelijk. Oorspronkelijk had de bunker camouflagekleuren, maar tegenwoordig wordt hij regelmatig bespoten met graffiti, bijvoorbeeld in de kleuren van een lokale voetbalclub.

Aan het eind van het pad is een trap die je naar de top van de Vlaggeduin brengt. Bereid je voor op een pittige klim, maar liefst 37 meter de hoogte in. Op de top heb je een schitterend vogelperspectief over het hele duingebied ten zuiden van Katwijk, de zee en de omliggende dorpen en steden. Nadat je alles goed in je hebt opgenomen, begin je aan de afdaling.

Wat volgt is een mooie, maar weinig uitdagende wandeling. De groene route volgt voornamelijk brede, gemakkelijk toegankelijke paden. Het eerste gedeelte loop je door historische akkerlandjes, waar vanaf de zeventiende eeuw aardappelen werden verbouwd. Deze weides zijn vrij toegankelijk, dus wil je het jezelf iets moeilijker maken, dan kun je hier en daar van het pad afwijken en dwars door de akkerlanden struinen. Hier loopt ook een gedeelte van een blauwe route, dat je kunt volgen tot je weer op de groene route terecht komt. Met een beetje fantasie loop je hier over een weidse hoogvlakte, omgeven door hogere duintoppen.

Op een gegeven moment slaat de groene route linksaf. Verborgen tussen bomen en struikgewas ontwaar je een duinmeertje. Hierna buigt het pad naar links en volgt nog een klein klimmetje. Daarna leidt de route je via een duidelijk aangegeven pad weer terug naar het beginpunt.

Hoogteprofiel ter illustratie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

GPS-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 7,57Beoordeling: 7,57Beoordeling: 7,57Beoordeling: 7,57Beoordeling: 7,57Beoordeling: 7,57Beoordeling: 7,57Beoordeling: 7,57Beoordeling: 7,57Beoordeling: 7,57 (7 stemmen, gemiddeld: 7,57 van de 10)

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien