Wildkamperen en bivakkeren in Frankrijk: regels per nationaal park

Complete vrijheid, alles wat je nodig hebt in je rugzak, opgaan in de natuur… wildkamperen en bivakkeren staat op menig bucketlist. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen die twee? En mag het overal? In dit artikel lees je op welke plaatsen in Frankrijk je mag wildkamperen en bivakkeren met je tent en welke regels daaraan verbonden zijn.

Verschil wildkamperen en bivakkeren

Het lijkt hetzelfde, maar toch is er in het Frans een verschil tussen wildkamperen (camping sauvage) en bivakkeren (bivouac). Onder wildkamperen wordt verstaan dat je je tent voor meerdere nachten ergens opzet, zonder deze overdag af te breken. Bivakkeren is slechts voor één nacht en je tent mag niet zo groot zijn dat je erin kunt staan. In de meeste nationale parken is bivakkeren alleen toegestaan tussen 19.00 en 09.00 uur, op minimaal een uur lopen vanaf de openbare weg of de grenzen van het natuurpark.

Wildkamperen en bivakkeren in een nationaal park

Of je nu wilt wildkamperen in de Franse Alpen of bivakkeren in de Franse Pyreneeën, er zijn een aantal regels die op alle plaatsen gelden. Overtreed je die, dan riskeer je een fikse boete. Maar belangrijker nog: je beschadigt de natuur, terwijl je er te gast bent. In alle parken geldt dat je na jouw nachtje kamperen of bivakkeren geen of zo min mogelijk sporen na laat. Dit betekent dat je al je (afbreekbare) afval mee terug neemt en bloemen, mineralen en fossielen met rust laat. Open vuur is verboden, behalve op een klein gasfornuis om je eten te bereiden.

In Frankrijk zijn elf nationale parken. Drie daarvan liggen overzees, acht zijn er in Frankrijk zelf. Niet in alle parken is wildkamperen of bivakkeren toegestaan, daarom zetten we de informatie voor de acht nationale parken in Frankrijk even voor je op een rijtje.

Wildkamperen en bivakkeren in de Calanques

In het gehele Parc national des Calanques zijn zowel wildkamperen als bivakkeren verboden, ook in een tent of in de openlucht.

Wildkamperen en bivakkeren in de Cevennen

In het Parc national des Cévennes is wildkamperen onderworpen aan strikte regels. Je mag je tent opzetten op maximaal vijftig meter afstand van woonhuizen. Er mogen niet meer dan zes tenten bij elkaar staan met maximaal twintig personen. Bivakkeren is toegestaan langs de langeafstandsroutes GR en GRP, op maximaal vijftig meter afstand van het pad. Op plekken met kwetsbare natuur is dit echter ook verboden. Raadpleeg hiervoor de website van het nationaal park.

Wildkamperen en bivakkeren in de Écrins

Wildkamperen in het Parc national des Écrins is verboden. Bivakkeren is wel toegestaan tussen 19.00 en 09.00 uur, op meer dan een uur lopen van de bewoonde wereld en de grenzen van het natuurpark of in de nabijheid van de hutten langs de GR, zoals Pré de la Chaumette, aan de rand van het Lac de la Muzelle en bij Pré des Selles aan de rand van het Lac Lauvitel.

Wildkamperen en bivakkeren in de Forêts

In het Parc national de forêts is kamperen alleen toegestaan op privéterrein. Je mag wel bivakkeren vanaf een uur voor zonsondergang tot een uur na zonsopkomst. Zorg dat je tent in de buurt staat van het wandelpad.

Wildkamperen en bivakkeren in de Mercantour

Ook wildkamperen in het Parc national du Mercantour is niet toegestaan. Je mag wel je bivak opslaan tussen 19.00 en 09.00 uur. In gebieden waar je de rotstekeningen kunt vinden, zoals Merveilles en Fontanalbe, mag je alleen bivakkeren op de daarvoor aangewezen plekken bij de Refuge des Merveilles en de Refuge de Fontanalbe.

Wildkamperen en bivakkeren in Port-Cros

Wildkamperen en bivakkeren is verboden in het Parc national de Port-Cros.

Wildkamperen en bivakkeren in de Pyreneeën

Wildkamperen is verboden in het Parc national des Pyrénées. Je mag in de bergen wel je bivak opslaan. Op bepaalde plekken en in de buurt van berghutten zijn speciale bivakplaatsen aangewezen. In het Réserve naturelle du Néouvielle zijn bivaks alleen toegestaan rond de meren van Orédon en Aubert.

Wildkamperen en bivakkeren in de Vanoise

Wildkamperen is verboden in het Parc national de la Vanoise. Bivakkeren is alleen toegestaan bij een aantal refuges: Fond des Fours, Col du Palet, La Glière, Lacs Merlet, Le Carro, La Valette, La Dent Parrachée, Fond d’Aussois, Arpont, Leisse, Femma, La Martin, Turia, Entre le Lac, Entre Deux Eaux, Plan du Lac, Lac Blanc.

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

  1. Iemand ervaring met bivakkeren in het Parc Naturel du Verdon?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien