Beklimming van de Monte Cinto op Corsica

In het kort

De wandeling

De Monte Cinto is de hoogste berg van Corsica. Een must-do én een pittige uitdaging voor gevorderde bergwandelaars die niet te vies zijn om de handen uit de mouwen te steken en over rotsen te klauteren. De wandelroute voert door een dor en rotsachtig gebied over steile puinhellingen en blokkenterrein langs adembenemende uitzichten. Vanaf de top heb je bij goede omstandigheden weidse vergezichten over het eiland Corsica tot aan de zee, en bij heel mooi weer verder tot aan het vasteland en soms zelfs tot aan de Alpen.

Het pad is slecht aangegeven en grotendeels ongemarkeerd. Steenmannetjes wijzen de weg, maar let goed op want je verliest ze zo uit het oog, of soms is niet helemaal duidelijk welke kant ze op wijzen. De laatste 100 meter naar de top is gemarkeerd met rode stippen op de rotsen. De beklimming is af te raden met nat of mistig weer, aangezien de rotsen dan erg glad worden.

Meer foto’s en informatie over Corsica, kijk op Frankrijk Puur!

Beginpunt

De Monte Cinto is via twee kanten te beklimmen, namelijk Asco in het noorden en Lozzi in het zuiden. De zuidelijke route schijnt iets lastiger te zijn dan de noordelijke route, maar de zuidelijke route is makkelijker te bereiken. Net voor of voorbij Calacuccia (afhankelijk of je van het westen of het oosten komt) neem je de afslag naar het gehucht Lozzi. Dat rijd je helemaal door tot je bij twee campings komt. Hier vind je een parkeerplaats en het begin van de wandelroute naar de top van de Monte Cinto.

Routebeschrijving van de wandeling

De wandeling naar de top van de Monte Cinto begint bij de twee campings in het gehucht Lozzi. Loop langs de camping over een breed zandpad, dat ook voor terreinwagens nog te doen is. Ook een enkele normale auto waagde zich aan de tocht naar boven, maar bedenk wel dat 's avonds de slagboom hier naar beneden gaat, voordat je zelf met de auto verder rijdt. Je moet dan dus echt op tijd terug zijn.

Bij Bergeries de Cesta begint een pad met informatieborden over de flora en fauna van dit gebied. Dit lusvormige botanische pad loopt naar de berghut Ercu/Erco, het volgende richtpunt op de wandelroute naar de top van de Monte Cinto. Deze berghut bereik je ongeveer twee uur na het begin van de wandeling.

Na de berghut verandert het karakter van het wandelpad nogal. Tot dan toe ging het redelijk geleidelijk stijgend omhoog, nu ga je echt het hooggebergte in. De markeringen zijn ineens vrijwel afwezig, het is goed zoeken naar steenmannetjes.

Ongeveer drie uur na de berghut van Ercu bereik je een van de lastigste stukjes op de route. Hier moet je je langs een tientallen meters diepe afgrond van de ene rots naar een andere laten glijden. Op deze kant van de berg zijn weinig markeringen te vinden. Af en toe een houten bordje met een pijl ‘Monte Cinto ->’, vrijwel geen geverfde markeringen. Het is vooral eindeloos klimmen, vaak jezelf omhoog trekken op stenen die hoger zijn dan jezelf, en het pad gaat geregeld door nauwe en steile ‘couloirs’ naar boven.

Ongeveer honderd meter onder de top kom je uit bij een ander pad, dat vanaf de andere kant de Cinto bedwingt. Hier staan ineens weer markeringen op de rotsen, in de vorm van rode stippen.

Afdaling

Voor de afdaling heb je twee opties. Je kunt dezelfde weg terug gaan, wat zo zijn voordelen heeft. Dan weet je immers hoe je ongeveer moet lopen, en naar beneden klimmen is vaak eenvoudiger dan naar boven, ook omdat je dan beter overzicht over de steenmannetjes hebt, en het is iets korter (klein uurtje) dan de andere optie. Een andere mogelijkheid is om via het Lac de Cinto terug te gaan naar de Refuge de l’Erco.

Lac de Cinto

De weg naar beneden voert over uitgestrekte puinhellingen, waarbij je af en toe geen angst moet hebben om wat met de stenen mee te glijden. Na een kleine twee uur lopen vanaf de top kom je beneden bij het meertje.

Na ruim twee uur geleidelijk dalen bereik je de Refuge de l’Erco. Vanaf hier is het nog anderhalf tot twee uur naar de auto terug, bij Lozzi.

Al met al duurt de beklimming van de Monte Cinto, inclusief afdaling via het Lac de Cinto, zeker 10-12 uur.

Hoogteprofiel ter illustratie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

GPS-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00 (1 stemmen, gemiddeld: 10,00 van de 10)

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien