Beklimming A Muvrella op Corsica

In het kort
 • Moeilijkheid: Gemiddeld
 • Soort: Dagtocht
 • Hoogteverschil: 728 meter
  (1420m - 2148m)
 • Afstand: 7.5 kilometer
 • Duur: 6 tot 8 uur
 • Zelfde eindpunt als beginpunt: ja
 • Beginpunt: Parkeerplaats bij Haut-Asco
 • Wandelkaart kopen
 • Meer routes: Asco, Corsica, Frankrijk, Haut-Asco
 • Accommodaties in de omgeving:
  - Hotels en b&b's
  - Campings
  - Vakantiehuizen

De wandeling

Wandeling naar een bergtop, A Muvrella, met een prachtig panoramisch uitzicht over de noordwestkust van Corsica en de tegenoverliggende bergen van het Monte Cinto-massief. Met goed weer zie je onder meer de baai van Calvi en het stadje Calvi. De wandeling voert deels over de GR20 en start vanuit het piepkleine ski-oord Haut-Asco.

Beginpunt

De wandeling begint in het gehucht Haut-Asco, helemaal achteraan het Asco-dal. Dit bereik je met de auto via een kronkelige weg (D147) die ongeveer 40 minuten in beslag neemt. Er is een grote parkeerplaats voor een restaurant/hotel/bar.

Routebeschrijving van de wandeling

Vanaf de parkeerplaats bij Haut-Asco neem je het pad linksom de hoek van het grote restaurant, onderaan de kleine skipiste. Volg het bordje Refuge Ascu, en vervolgens Refuge de Carozzu. Hier zit je op het pad van de GR20 en volg je vervolgens gewoon de roodwitte aanduidingen op de rotsen.

Het wandelpad gaat eerst door een klein bos, en wordt al snel rotsachtiger en steiler. Niet lang na het begin komen er al gedeeltes waarin je je handen af en toe moet gebruiken, en stukken over steile en soms gladde rotsplaten. Echt moeilijk wordt het pad nergens, het blijft relatief geleidelijk stijgen. Onderweg heb je mooie uitzichten over de Vallée de l'Asco. Achter je zie je de Monte Cinto liggen, het hoogste topje van het eiland. Na ongeveer twee uur omhoog klimmen tegen de rotshellingen op, bereik je de Bocca Stagnu op 2003 meter.

Hier verlaat je, net over de top van de pas, het pad van de GR20 en sla je rechts af, de helling omhoog van de Muvrella. Eerst gaat het vrij geleidelijk omhoog, maar na ongeveer een kwartiertje wordt het pad lastiger. Het is niet overal even goed meer zichtbaar, en de steenhoopjes lijken soms verschillende kanten op te wijzen. Uiteindelijk bleek dat er twee mogelijkheden zijn om dit laatste deel van de Muvrella te beklimmen. Je kunt het makkelijkste pad nemen dat iets meer naar het westen afbuigt, of gewoon min of meer regelrecht omhoog klimmen via de zuidkant. Die laatste optie bleken wij genomen te hebben, want bij het afdalen op de terugweg volgden we net een iets ander pad en dat bleek ietsje makkelijker te zijn. Van bovenaf is dit wat beter zichtbaar. Na ongeveer 40 minuten vanaf de Bocca Stagnu bereik je de top, tweehonderd meter hoger. Neem de tijd om van het uitzicht te genieten!

Voor de terugweg heb je twee opties. Je kunt dezelfde weg terug nemen, maar je kunt ook een langere route terug nemen, die via een bocht het dal van Asco terug in voert. Je loopt dan eerst over een mooie zeer rotsachtige graat, over een variant van de GR20. Je passeert de Punta Culaghia en de Punta Stranciacone aan de noordkant en daalt vervolgens door een couloir af, terug het dal in.

Hoogteprofiel ter illustratie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

GPS-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00 (2 stemmen, gemiddeld: 8,00 van de 10)

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien