6 Handige gratis apps voor tijdens het bergwandelen

Waar is de tijd gebleven dat je met slechts een kreukelige wandelkaart en kompas de bergen in trok? Tegenwoordig heeft zowat iedereen een smartphone. Maar het leuke daaraan is, er zijn heel wat handige apps die tijdens bergwandelingen goed van pas komen. Voor het bijhouden van je track bijvoorbeeld, of voor het checken van de hoogte waarop je je bevindt. Deze apps maken het bergwandelen misschien niet per se leuker, maar zijn in elk geval wel erg handig! Zolang de batterij van je telefoon het uithoudt natuurlijk…

PeakLens (Android)

PeakLens gebruikt artificial intelligence om de positie van de toppen te schatten. Zo weet je altijd welke bergen zich rondom je bevinden. De app werkt met een internetverbinding, maar als je vooraf de data van het betreffende berggebied downloadt, werkt de app ook offline. Zelfs in Nederland kun je wat ‘toppen’ vinden, bijvoorbeeld in de duinen. Volgens de ontwikkelaar van de app kun je in totaal meer dan 200.000 bergtoppen identificeren. Je krijgt daarbij informatie over de hoogte van en afstand tot een top en je kunt een foto van je uitzicht maken en deze delen via WhatsApp, e-mail of social media.

PeakVisor (iOS, voor Android niet gratis)

Deze app is vergelijkbaar met PeakLens, maar de gratis versie van PeakVisor heeft wat beperkingen. Ondanks het feit dat je hem op slechts één locatie per dag kunt gebruiken, heeft de kosteloze variant wel diverse mogelijkheden die de moeite van een download waard zijn. Als je een top aanklikt verschijnen onder andere de hoogte, afstand en een korte beschrijving van de top en kun je hem als favoriet aanmerken. Ook krijg je informatie over de route naar de top, bijvoorbeeld het aantal kilometers, de duur van de wandeling en het aantal stijg- en daalmeters. Een andere leuke functie is ‘Teleport’, waarmee je ook toppen op een eerder gemaakte foto kunt identificeren, of in 3D alvast rond kunt kijken in het gebied waar straks gaat wandelen. Meer informatie over PeakVisor vind je in dit blog.

My Altitude (Android, iOS)

Hoeveel stijgmeters moeten we nog? Als jij ook wel eens vermoeid omhoog kijkt en je deze vraag stelt, is de app My Altitude wat voor jou. Door middel van GPS bepaalt de app de hoogte waarop jij je bevindt en krijg je informatie over coördinaten, barometrische druk, weersomstandigheden en als extraatje het kookpunt van je water. Het is mogelijk om Data Files te downloaden, zodat je de app ook offline kunt gebruiken. Als je een bepaald moment wilt vastleggen, kun je in de app een foto maken. My Altitude voegt dan je coördinaten, hoogte, datum, tijd en weersomstandigheden toe. Leuk voor in je (digitale) plakboek.

Planets (Android, iOS)

In de bergen, ver van de bewoonde wereld, zie je ineens meer sterren dan je ooit aan het hemelgewelf hebt gezien. Maar wat is nu die ene, felle ster? En waar vind je de bekende sterrenbeelden? Er zijn een heleboel (gratis) apps waarmee je meer informatie kunt krijgen over de sterrenhemel. Wij gebruiken Planets, een simpele app die heel gemakkelijk is in gebruik. Je richt je telefoon op de sterren waar je de naam van wil weten en de informatie verschijnt direct in beeld. Daarnaast geeft de app een overzicht van wanneer planeten zichtbaar zijn en op een globe kun je de planeten in 3D bekijken.

AllTrails (Android, iOS)

AllTrails is een uitgebreide app om je wandelroutes in te zoeken, op te slaan of om als GPS te gebruiken tijdens je wandeling. Let op: als je kaarten wil downloaden voor offline gebruik, moet je AllTrails Pro downloaden. In de app kun je via uitgebreide selectiemogelijkheden routes zoeken, recensies lezen over de betreffende route of hem als favoriet markeren. Daarnaast kun je je eigen routes samenstellen en opslaan, je exacte locatie tijdens het wandelen in de gaten houden en statistieken terugkijken. Zo weet je bijvoorbeeld hoe ver en hoe lang je hebt gelopen en hoeveel hoogtemeters je hebt gemaakt. Extra handig: je kunt je route via AllTrails gemakkelijk toevoegen op Bergwandelroutes.nl.

Relive (Android, iOS)

Deze app hebben wij nog niet zelf uitgeprobeerd, maar we gaan hem tijdens onze volgende wandeling zeker testen. De leukste feature van deze app lijkt ons de 3D-videofunctie, waarmee je na je bergwandeling terug kunt kijken waar je die dag gelopen hebt. Foto’s die je tijdens je hike met de app maakt, worden toegevoegd aan je video. De app is gratis, maar als je lid wordt van de Relive Club krijg je exclusieve features, zoals het toevoegen van muziek aan je video’s en beeldmateriaal in HD.

Heb jij nog tips voor handige (gratis) apps tijdens het bergwandelen?

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien