Water in de bergen: uit een beek drinken of niet?
Het kan iedereen gebeuren die in de bergen wandelt, zeker als het warm weer is: tijdens een lange bergwandeling tot de ontdekking komen dat je water bijna op is, terwijl het nog een paar uur lopen is naar je eindbestemming. Dan kun je twee dingen doen, of heel zuinig met je laatste restje water zijn, of een beekje opzoeken en vers bergwater tappen. Maar is dat veilig? In deze blog enkele tips hoe je kunt bepalen of water uit de bergen zomaar te drinken is!
Voldoende water meenemen is een van de basisregels waar je je in de bergen aan moet houden. Gemiddeld voor een dagtocht van zes tot acht uur moet je al snel rekening houden met twee liter water. En daar heeft de een dan ruim genoeg aan, terwijl de ander zich moet inhouden om niet te snel te drinken. En zeker als je uit een waterzak drinkt in plaats van uit een fles kan het ongemerkt harder gaan dan je eigenlijk wil. Ik ben opgevoed met het idee dat je altijd moet oppassen met water uit de bergen te drinken. Het kan vol bacteriën en parasieten zitten, het kan vervuild zijn door uitwerpselen of door een dood dier. Maar in de loop der tijd heb ik inmiddels vaak water bijgetapt in de bergen, en het is nog nooit misgegaan. Toch vraagt het wel voorzichtigheid. Waar let ik altijd op bij het bijvullen van mijn watervoorraad?
1. Hoogte
Een belangrijke regel is, hoe hoger, hoe veiliger het water is om te drinken. Je hebt op hoogte minder kans dat er nog koeien boven je staan, of dat het water op een andere manier vervuild is. Boven de 2.500 meter is water gemiddeld genomen veiliger om te drinken dan bijvoorbeeld tussen 2.000 en 2.500 meter.
2. Is het helder water?
Dat betekent niet dat het boven 2.500 meter in alle gevallen veilig is om te drinken, of onder 2.500 juist niet. Een tweede belangrijk punt om naar te kijken is of het water helder is. Waar stroomt het doorheen? Door een gruizige of gronderige bedding, of juist over hard gesteente? Is het water bruisend en helder of wit van kleur, of grijzig en grauw? Laat wat water in een kommetje van je handen stromen en kijk of er gruis of deeltjes in zitten. Als dat het geval is, kun je het beter niet drinken. Het is misschien nog wel drinkbaar maar zeker niet lekker van smaak en ook je darmen kunnen dan moeilijk gaan doen.
3. Hoe groot is de stroom en hoe hard stroomt het?
Verder is het goed om te kijken naar de snelheid en hoeveelheid water. Een flink, snelstromend beekje is over het algemeen veiliger dan een langzaam kabbelende beek.
4. Waar komt het vandaan?
Kun je zien waar het water vandaan komt, of daar een redelijk idee van hebben? Wanneer het water is dat rechtstreeks uit een gletsjer of sneeuwveld komt, is het veiliger dan wanneer het water is dat waarschijnlijk uit een hoger gelegen meer afkomstig is. Puur omdat je niet weet hoe dat meer eruit ziet, en wat er daar allemaal in zit.
5. Hoe ruikt en smaakt het, hoe koud is het?
Een laatste test om te bepalen of je water kunt drinken, is door simpelweg je zintuigen te gebruiken. Voel hoe koud het is (hoe kouder hoe beter), ruik eraan, en ruik je niets, doe dan iets in je mond en proef het. Smaakt het niet goed, bijvoorbeeld gronderig, spuug het dan weer uit. Smaakt het zoals fris water hoort te smaken, dan is de kans groot dat je het gewoon veilig kunt drinken.
Let op: bovenstaande tips zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen en zelf water drinken uit de bergen is dan ook natuurlijk altijd op eigen verantwoordelijkheid. Vertrouw je het niet, doe het dan ook echt niet.
Filtering
Ga je naar een gebied waar je bijna zeker bent dat je water uit de bergen moet tappen, neem dan altijd waterzuivering mee. Dat kan een filter zijn, of tabletjes. Informeer bij de plaatselijke outdoorwinkel als je hier meer over wilt weten. Ik heb dit zelf nog nooit gebruikt, maar het is wel de meest veilige manier om water uit de bergen te drinken.
Nooit doen
Er zijn verder sowieso enkele dingen die je nooit moet doen wat water drinken in de bergen betreft. De belangrijkste: drink nooit stilstaand water, of water dat warm voelt. Hierbij heb je de grootste kans dat er bacteriën in zitten die je niet binnen wilt krijgen. En let ook echt op of er ergens vee staat, of heeft gestaan. Heb je een verminderde weerstand, om een of andere reden? Pas dan ook zeker op met water drinken uit de bergen.
Koken
Wil je helemaal zeker zijn, en heb je een gaspitje in je rugzak, kook het water dan eerst voordat je het drinkt. Met minimaal 1 minuut koken, maak je alle ziektekiemen en bacteriën die eventueel in het water zitten onschadelijk.
Heb jij nog andere tips voor het drinken van water uit bergbeekjes en riviertjes? Laat ze dan hieronder weten!
Er staat niets over water koken.