8 boeken over bergen voor je verlanglijstje

Zit je bergvakantie er weer op, maar kun je niet wachten om weer naar de bergen te gaan? Laat je meeslepen door een boek! De afgelopen tijd las ik een flinke stapel, vol spannende, waargebeurde of fantasievolle verhalen die zich afspelen in de meest indrukwekkende berglandschappen. Welk boek komt op jouw verlanglijstje?

The Book of the Alps

Dit prachtig vormgegeven naslagwerk stond direct op onze bucketlist toen we ervan hoorden. In dit boek vind je alles wat je wilde weten over de Alpen én alles waarvan je niet eens wist dat je het wilde weten. Van het ontstaan van de bergketen tot de culturele gebruiken, van de flora en fauna tot de verschillende bergsporten en van klimaatverandering tot de rol van de bergen in de verschillende wereldoorlogen: alles komt aan bod. Wist je bijvoorbeeld dat een lammergier maar liefst veertig jaar kan worden en dat Grenoble de grootste stad van de Alpen is? Wanneer is een waterval een waterval? En welke schnapps-soorten kennen de verschillende alpenlanden? Met dit boek vol wetenswaardigheden reis je je gewoon thuis vanaf de bank dwars door de meest bekende bergketen van Europa.

Bestel The Book of the Alps

Gelukkig kunnen we wandelen, Annabel Streets

Wil je wel eens wat vaker op pad, maar heb je altijd wel een smoes om binnen te blijven? Dan is dit boek een uitkomst. Regen, korte dagen of geen wandelpartner: in plaats van een excuus zijn dit volgens Annabel Streets juist redenen om wél te gaan wandelen. Zelf heb ik het boek mee naar buiten genomen en al wandelend diverse hoofdstukken gelezen. Waarschijnlijk kun jij tijdens het lezen van dit boek ook niet op de bank blijven zitten. Om het je gemakkelijk te maken geeft Streets per week inspiratie voor een wandeling, bijvoorbeeld in de wind, langs een rivier of door het volgen van een leylijn. Als bergliefhebber vind je waarschijnlijk het wandelen op hoogte, met vergezichten of een kaart het meest interessant. Toch geen zin om naar buiten te gaan? Dan kun je altijd nog voor de laatste optie kiezen: een wandeling in je verbeelding.

Bestel Gelukkig kunnen we wandelen

Het laatste vaderland, Matteo Righetto

Het laatste vaderland is een verzameling van drie korte romans over Jole, de vijftienjarige dochter van een tabaksboer en -smokkelaar in de Italiaanse bergen. Hoog boven het dal proberen ze het hoofd boven water te houden in hun eigen wereld, die naast tabaksplanten wordt bepaald door het ritme van de natuur, de geuren en stilte van het bos en de richting van de wind. Jole voelt zichzelf vergroeid met dit landschap, maar de omstandigheden dwingen haar meermaals om huis en haard te verlaten. Als bergwandelaar laat je je meeslepen op haar gevaarlijke tochten via hoge bergpassen en gevaarlijke afdalingen, dwars door extreme weersomstandigheden en lieflijke alpenweiden op de grens van Italië en Oostenrijk.

Bestel Het laatste vaderland

Tussen twee werelden, Franco Faggiani

Alleen al de kaft van de boeken van Franco Faggiani zijn een genot voor bergliefhebbers. Net als zijn andere boeken speelt zijn debuutroman Tussen twee werelden zich grotendeels af in de bergen. De vijftigjarige weduwnaar Leo woont in het drukke Milaan als Martino, een jongen met Asperger, aan zijn zorg wordt toevertrouwd. Beiden voelen zich niet thuis in het snelle, drukke leven van de stad en ze verhuizen naar een huis in de Piemontse Alpen. Samen vinden ze hun plek in het eenvoudige bergleven, met zorg voor dieren, hachelijke wandelavonturen, nachtelijke bergwandelingen en de stilte van de natuur.

Bestel Tussen twee werelden

Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween, Franco Faggiani

Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween was DWDD Boek van de Maand in januari 2020. Hoofdpersoon Shizo groeit aan het einde van de negentiende eeuw op in het zuiden van Japan. Daar staat hij bekend om zijn uitzonderlijke hardlooptalent. Na jarenlange intensieve training is hij uitverkoren om mee te doen aan de Zweedse Olympische Spelen van 1912. Maar tijdens die wedstrijd bezwijkt Shizo en hij kan de marathon niet uitlopen. Shizo is bang dat hij zijn ouders teleurgesteld heeft en durft na deze schande niet terug naar huis. Hij trekt zich terug in de bergen. Niemand weet waar hij gebleven is. Uiteindelijk wordt hij, inmiddels een oude man, ontdekt door een Zweedse journalist die zijn verhaal kent en onthult.

Bestel Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween

Passage Pyreneeën, Sarah de Vlam

Tijdens onze zomervakantie in de Pyreneeën lees ik Passage Pyreneeën van Sarah de Vlam. Terwijl ik aan een bergmeer lig, dwaalt mijn blik naar de hoge toppen rondom. Tijdens de bezettingsjaren van de Tweede Wereldoorlogen waren deze bergen geen vakantiebestemming maar een woeste hindernis op weg naar de vrijheid. Niet alleen Joden, maar vele duizenden Belgen ondernamen een hachelijke tocht door bezet Frankrijk en via Franco’s concentratiekampen in Spanje, op weg naar veiligheid of om in het verzet te dienen. De Vlam vertelt het verhaal van deze vergeten vluchtelingen aan de hand van tientallen getuigenissen. Drie hoofdpersonen volg je tijdens hun hele reis, waardoor dit grote verhaal een persoonlijk en indrukwekkend karakter krijgt.

Bestel Passage Pyreneeën

Mijn berghut, Olivier Garance & Delphine Saubaber

Als je ooit in een berghut bent geweest weet je dat de tijd daar anders verloopt en je leeft vanuit je zintuigen. Op een helling van de Mont Aspet heeft Olivier zich teruggetrokken in de berghut die hij vroeger al met zijn vader bezocht. Op 1430 meter hoogte ervaart hij de stilte en beziet van bovenaf de wereld, die hem altijd als lastpak heeft bestempeld. Zijn gedachten schieten heen en weer tussen het heden, zijn kindertijd en het verloop van zijn leven daarna. Af en toe zijn zijn gedachtensprongen wat lastig te volgen, maar in de loop van de tijd wordt een ontwikkeling duidelijk waarin de rustgevende eigenschappen van de bergen een grote rol spelen. Als bergliefhebber kun je in Mijn berghut je hart ophalen aan de poëtische beschrijvingen van de Pyreneeën en de herkenbare emoties die de bergen kunnen oproepen.

Bestel Mijn berghut

Het lied van de mistral, Olivier Mak-Bouchard

Dit verrassend mooie debuut van Olivier Mak-Bouchard laat je in een klap verliefd worden op de Luberon, een bergmassief in de Franse Provence. De hoofdpersoon komt na een onweersbui zijn buurman tegen, die hem meeneemt naar een plek in zijn boomgaard waar het noodweer een warmwaterbron en mysterieuze voorwerpen heeft blootgelegd. Samen gaan ze op onderzoek uit en ik werd vanaf de eerste zinnen gegrepen. Je hebt geen andere keuze dan je te laten vervoeren door het prachtige taalgebruik en de fantasierijke gebeurtenissen in dit boek, waarin de dieren, de mistral en legenden van de Luberon een hoofdrol spelen.

Bestel Het lied van de mistral

De boeken in dit artikel hebben we gekregen van de betreffende uitgevers. Meer weten over samenwerken met Bergwandelroutes? Neem contact met ons op!

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

  1. Ik mis in de lijst het geweldige verhaal van Wilco van Rooijen: “Overleven op de K2”

    Maar misschien is dit enkel een lijst van romans waarbij bergen een rol spelen.
    “Overleven op de K2” is niet bepaald een roman.

    1. Marita Author says:

      Hoi Marius, in deze lijst hebben we boeken besproken die dit jaar zijn verschenen. “Overleven op de K2” is ouder, maar ziet er ook heel interessant uit voor bergliefhebbers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien