Korte huttentocht (2-3 dagen) in Nationaal Park Gran Paradiso (Val di Rhêmes)

In het kort
 • Moeilijkheid: Zwaar
 • Soort: Huttentocht
 • Kenmerk: Met kinderen
 • Hoogteverschil: 1459 meter
  (1879m - 3338m)
 • Afstand: 31 kilometer
 • Duur: Meerdaagse tocht
 • Zelfde eindpunt als beginpunt: ja
 • Beginpunt: Parkeerplaats in Thumel, Val di Rhêmes
 • Wandelkaart kopen
 • Meer routes: Italië, Piëmonte, Val di Rhêmes, Valle d'Aosta
 • Accommodaties in de omgeving:
  - Hotels en b&b's
  - Campings
  - Vakantiehuizen

De wandeling

Tijdens deze huttentocht slaap je in Rifugio Benevolo (2.285 m.), ook een populaire hut voor een dagtocht. Overdag is het dus druk, maar ‘s avonds ben je met ongeveer 50 mensen in de hut. De voorzieningen zijn goed, er zijn (betaalde) warme douches en het personeel is vriendelijk.

Vanuit Rifugio Benevolo zijn er diverse mogelijkheden voor dagtochten, waaronder twee toppen. In deze beschrijving vind je een rondwandeling van ongeveer twee uur via het Tsanteleina-meer en een dagtocht naar de Punta Basei (3.338 meter). Vanaf deze top heb je uitzicht op diverse vierduizenders, bergmeren en gletsjers.

Beginpunt

Op ongeveer 50 minuten rijden van Aosta (via de SR24), achterin het Val di Rhêmes, vind je het plaatsje Thumel. Er is hier ruime parkeergelegenheid.

Routebeschrijving van de wandeling

Dag 1 (4 uur):   
Vanuit Thumel neem je pad 13 richting Rifugio Benevolo. Hier staat ongeveer 1,5 uur voor. Grote gedeelten van dit pad zijn geasfalteerd, dus je kunt lekker doorlopen. Na ongeveer 40 minuten passeer je een mooie waterval. Vlak voor de hut wordt het wat steiler, maar nergens echt moeilijk. Tijdens dit stuk van de wandeling heb je steeds mooi uitzicht op de Granta Parei (3.387 m).

Vanuit Rifugio Benevolo heb je diverse keuzes voor korte wandelingen of dagtochten, waaronder wandelingen van ongeveer één of twee uur (geschikt voor kinderen). Je kunt er ook voor kiezen om naar een col of top te lopen. Op de website van de hut staan diverse wandelingen beschreven.

Wij kiezen voor de Tour du Truc de Tsanteleina (of Truc S. Elena), met een uitstapje naar het Tsanteleina-meer op 2.696 meter. Vanaf de hut neem je eerst route 13D. Je passeert na ongeveer tien minuten een vervallen gebouw, hier keert het pad en loop je de andere kant op. Bij de spitsing volg je route 13C. Geleidelijk stijgt het pad en de hut komt steeds verder onder je te liggen. Het uitzicht op het dal is fantastisch! Om bij het meer van Tasnteleina te komen, wijk je iets van het pad af en volg je de steenmannetjes over de morenen. Na ongeveer 10-20 minuten zie je het prachtige blauwe meer naast de steile rotswand van de Granta Parei liggen.

Je volgt hetzelfde pad terug om weer op route 13C te komen. Je loopt nu op een gemakkelijk paadje, met overal groen en bloemenpracht om je heen. Ook hier zie je weer een prachtige waterval. Na ongeveer een 20-30 minuten draait het pad naar links en loop je weer richting de hut. De gehele route neemt ongeveer 2 tot 2,5 uur in beslag.

Dag 2 (6-8 uur):
Vanuit de hut zijn twee toppen redelijk gemakkelijk te bereiken, al moet je voor beiden wel 1.000 meter stijgen. Je kunt kiezen voor Becca della Traversière (3.337 m.), met uitzicht over de gletsjer di Gliairetta, of voor een top van maar liefst één meter hoger: de Punta Basei (3.338 m.) Vanaf laatstgenoemde kun je de Gran Paradiso zien liggen. Wij kiezen voor de Punta Basei, die in ongeveer 3 uur en 45 minuten te bereiken is. Vanaf de hut is het goed zoeken naar het pad, route 13b. Deze route voert je eerst over een redelijk gemakkelijk pad over de flanken van de berg. Op ongeveer 2.700 meter gaat de route verder over de morenen, met af en toe sneeuwvelden of wat ijs. Het laatste gedeelte voor de col volgt nog een klein klimmetje waar je ook je handen bij nodig hebt. Maar daarna wordt je moeite beloond: vanaf de col op 3.196 meter heb je al weids uitzicht richting de Gran Paradiso aan de ene kant en de Mont Blanc aan de andere kant.

Vanaf de col is het nog een klein, maar uitdagend stukje klimmen naar de Punta Basei. Ook hier heb je regelmatig je handen nodig en vlak voor de top moet je zelfs een stukje aan een touw omhoog klimmen. Vanaf de top heb je een fantastisch 360-graden-uitzicht over de gletsjers, stuwmeren, dalen en natuurlijk de vierduizenders in dit gebied: onder andere de Gran Paradiso, Mont Blanc, Grandes Jorasses, Monte Rosa en Matterhorn zijn vanaf deze top te zien.

Je kunt ervoor kiezen om vanaf de top direct af te dalen naar Thumel (ongeveer 500 daalmeters). Je kunt er echter ook voor kiezen om nog een extra dag in de hut te blijven slapen, en op dag 3 terug te keren naar het dal.

Hoogteprofiel ter illustratie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

GPS-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00Beoordeling: 9,00 (2 stemmen, gemiddeld: 9,00 van de 10)

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

 1. Beste, zou je de top Punta Basei ook met kinderen kunnen doen (touwgedeelte? vinden zij vaak leuk, maar moet niet te steil zijn..)

  1. Marita Author says:

   Volgens mij is dat prima te doen! Het touwgedeelte is redelijk steil, maar het is maar een klein stukje. Met begeleiding van een volwassene zou het moeten lukken :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien