Korte huttentocht in Valsavarenche (2 dagen)

In het kort
 • Moeilijkheid: Zwaar
 • Soort: Huttentocht
 • Hoogteverschil: 1415 meter
  (1835m - 3250m)
 • Afstand: 26 kilometer
 • Duur: Meerdaagse tocht
 • Zelfde eindpunt als beginpunt: ja
 • Beginpunt: Pravieux in Valsavarenche
 • Wandelkaart kopen
 • Meer routes: Italië, Valle d'Aosta, Valsavarenche
 • Accommodaties in de omgeving:
  - Hotels en b&b's
  - Campings
  - Vakantiehuizen

De wandeling

Een tweedaagse rondwandeling op de steile flanken van de Gran Paradiso. Je loopt eerst door een bos omhoog en vervolgens lange tijd op de kale berghellingen onder de Gran Paradiso. Een (lastig) uitstapje vanaf de Rifugio Chabod brengt je naar een mooi uitzichtpunt op een hoog bergpasje tussen de rotsen. Onderweg heb je grote kans om steenbokken tegen te komen.

Beginpunt

De route begint op de parkeerplaats bij Pravieux langs de SR23 die door het dal Valsavarenche loopt. Hier is een brug de rivier over. Door het dal rijdt ook een buslijn, dus het is ook met openbaar vervoer te bereiken. In Pravieux is een camping (Camping Gran Paradiso), de ideale uitvalsbasis voor wandelingen in dit mooie dal.

Routebeschrijving van de wandeling

Dag 1: 9 uur wandelen

Vanaf de parkeerplaats steek je de rivier over en buig je zuidoostwaarts af. Het pad stijgt de komende paar uur zeer snel in schijnbaar eindeloze haarspeldbochtjes tot je bij de berghut Chabod uitkomt. Je zit dan in een keer 900 meter hoger. Tijd om even bij te komen. Voor de fanatieke wandelaars wacht nog een leuk en avontuurlijk uitstapje. Als je minder snel ter been bent kun je je alvast installeren in de berghut en je voorbereiden op een mooie zonsondergang.

Heb je nog energie over, dan kun je nog vijfhonderd meter verder klimmen. Let op: dit is een lastig pad, alleen voor de geoefende bergwandelaar.

We namen vanaf de berghut het pad 10A richting het noorden. Je komt dan in een mooie onherbergzame dalkom en na een tijdje buigt het pad af naar het oosten, tegen een rotsachtige bergrichel aan. Deze beklim je langzaam stijgend. Het pad wordt steeds lastiger en op het laatst is het echt zoeken naar pad-aanduidingen. Soms is het van steen naar steen klimmen of springen, kijk uit voor losliggende stenen. Helemaal aan het eind gaat een steil klauterpad omhoog, tot je bovenop de bergrichel belandt. Aan de andere kant kun je verder naar beneden, maar dit gaat met een stalen ladder en kabels. Het is een smalle richel, dus kijk uit waar je gaat staan/zitten. Het kan gebeuren dat er iemand van de andere kant moet passeren. Je hebt van hier een weids uitzicht richting de bergtoppen in het zuiden en kunt ook over de rand heenkijken naar de gletsjer 'del Gran Neyron'.

We overnachten in de berghut Chabod, dus het is tijd om terug te keren naar deze berghut.

Dag 2: 8 uur wandelen

De volgende dag gaan we na een goed ontbijt in de berghut langs de flanken van de Gran Paradiso naar de berghut Vittorio Emanuele II. Die bereiken we na zo'n vier uur wandelen over een goed pad dat min of meer op dezelfde hoogte blijft. Hier is een leuk (koud) meertje waar je even kunt pootje baden.  Vervolgens gaat het langs een bruisend riviertje naar beneden over haarspeldbochtjes richting het gehucht Pont beneden in het dal. Kijk op dit pad goed uit, het is smal en naast het pad gaat het steil naar beneden. Toen ik er liep was er zelfs vlak voor ons op dit pad een oudere man naar beneden gegleden/gevallen, met helaas fatale gevolgen.

Van Pont kun je langs de weg teruglopen naar de parkeerplaats, ofwel liftend of met de bus terug naar de parkeerplaats.

Hoogteprofiel ter illustratie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

GPS-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00 (2 stemmen, gemiddeld: 8,00 van de 10)

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien