martelpad_verdon

Het Martelpad, de bekendste wandeling in de Gorges du Verdon

536 keer gelezen
 • Moeilijkheid: Gemiddeld
 • Soort: Dagtocht
 • Kenmerk: Met kinderen
 • Hoogteverschil: 366 meter
  (553m - 919m)
 • Afstand: 16 kilometer
 • Duur: 6 tot 8 uur
 • Zelfde eindpunt als beginpunt: nee
 • Beginpunt: Chalet de la Maline, een refuge langs de Route de Crêtes (D23) bij La Palud sur Verdon.
 • Eindpunt: Het eindpunt is Point Sublime nabij Rougon
 • Wandelkaart kopen
 • Meer routes: Castellane, Frankrijk, Franse Alpen, Gorges du Verdon, Provence
 • Accommodaties: Zoek hotels en b&b's in deze omgeving

De wandeling

Een lange dagwandeling door de grote kloof van de Verdon, startend op een hoogte van 920 meter. We lopen na de afdaling de hele dag op hoorafstand van de rivier in een landschap gekenmerkt door bos, droge rotspaden, grindhellingen en imposante rotspartijen om ons heen. Hoogtepunten in de wandeling zijn de Mescla, de ladders van Breche Imbert en de tunnels. Eigenlijk is de hele wandeling een groot hoogtepunt.

Beginpunt

De wandeling start bij Chalet de la Maline, een refuge langs de Route de Crêtes (D23) bij La Palud sur Verdon. Voordat je deze wandeling begint moet er even goed worden nagedacht over de logistiek. Het is namelijk niet mogelijk om vanaf het eindpunt weer naar het beginpunt te komen zonder de route helemaal terug te moeten lopen of een enorme omweg te maken. Er kan worden gekozen om de auto bij het eindpunt (Point Sublime) te parkeren en de bus naar Chalet de la Maline te nemen. Liften kan ook. Een andere optie is om een auto bij Point Sublime achter te laten en met de andere naar Maline te rijden.

Routebeschrijving van de wandeling

De wandeling start op een hoogte van ongeveer 920 meter bij Chalet de la Maline en direct wordt de daling ingezet naar de rivier de Verdon welke stroomt op ongeveer 550 meter hoogte. De afdaling gaat vrij geleidelijk en levert geen problemen op. Het kan hier erg warm zijn, we lopen aan de noordkant van de rivier en dus staat de zon vanuit het zuiden stevig in de kloof te branden. We zijn op tijd begonnen, maar de zon doet al aardig haar best en we beseffen dat we later op de dag meer hitte krijgen. Advies is dan ook om per persoon 3 liter water mee te nemen. Er is gedurende de gehele route geen drinkwater te tappen en er is ook geen short-cut de kloof uit.

Als we bijna op het niveau van het water zijn kiezen we ervoor om eerst even te kijken bij de Passerelle de l'Estellié, de stalen boogbrug over de Verdon. Daarna lopen we terug en vervolgen onze weg richting Point Sublime.

We volgen de rivier stroomopwaarts en zo nu en dan kunnen we het water even opzoeken. Maar we hebben nog een behoorlijk stuk voor de boeg, dus we zorgen dat we niet te veel tijd verdoen. Na ongeveer 7 kilometer nemen we een kleine aftakking naar La Mescla, de plek waar de rivier de Artuby zich bij de Verdon voegt. Dit is zeker de moeite waard en hier vinden we ook een mooie plek om even te pauzeren aan het water.

Direct na de Mescla komen we bij de ladders van Breche Imbert, een zeer imposante klauterpartij over een stalen trap van 240 treden door een smalle rotsformatie. Wij hebben de dalende route. Bovenaan de ladders klimmen we de rots nog even op om van het uitzicht te genieten vanaf een Belévèdere.

We lopen in noordelijke richting verder en komen bij een tweetal tunnels, de eerste van 110 meter en de tweede van ruim 500 meter lengte. Het is, zeker in de tweede tunnel, aardedonker dus een zaklamp is noodzakelijk. Hier en daar kunnen we naar buiten kijken en zien we de Verdon in het smalste gedeelte van de kloof onder ons stromen.

Als we de tunnels uitkomen is het nog een klein stukje naar de parking van Couloir Samson, vertrekpunt van diverse canyoning en aquarando trips en eindpunt van een rafting-avontuur. Vanuit de parking lopen we het laatste stukje omhoog naar Point Sublime van waaraf we een laatste blik in deze imposante kloof werpen en ploffen we vervolgens moe, maar zeer voldaan op het terras  van het café/restaurant voor een welverdiend biertje.

Een geweldige wandeling door de grootste kloof van West-Europa, de Grand Canyon du Verdon!

advertentie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

KML-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00Beoordeling: 10,00
Nieuw: het boek Frankrijk Puur
50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken
Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.
Lees hier meer over dit inspiratieboek over Frankrijk!

Onze tips voor outdoorproducten

Met deze producten haal je het meeste uit je vakantie in de bergen. Waar ben je naar op zoek?

- Rugzakken, wandelschoenen, kleding: Bever, Decathlon
- Reisverzekering voor buitensporten
- Wandelkaarten en reisgidsen
- Georganiseerde bergsportreizen
- Campings

Bekijk ook

Laat een reactie achter

Gratis tips en nieuwe wandelroutes

Schrijf je in voor de nieuwsbrief