Pap of Glencoe: 360-graden uitzicht op de Schotse Hooglanden

In het kort

De wandeling

De Pap of Glencoe, in het Gaelisch ‘Sgòrr na Cìche’ torent boven het dorpje Glencoe en de watermassa Loch Leven uit. Vanaf de top heb je een fantastisch uitzicht op de bergen van de Schotse Hooglanden en Loch Leven. De wandeling naar boven is technisch niet erg moeilijk, maar fysiek wel uitdagend. Vlak onder de top moet je klauteren om boven te komen. Goede schoenen zijn hier geen overbodige luxe en bereid je voor op snel veranderend weer.

De route is niet gemarkeerd, maar vrij voor de hand liggend omdat er weinig zijpaden zijn. De meest logische en toegankelijke terugreis is dezelfde weg terug naar de parkeerplaats.

Beginpunt

Een parkeerplaats aan een smalle weg (de Old Glencoe Road) ten oosten van het dorpje Glencoe. Zie deze Maps-link. Parkeer langs het bospad nabij het elektriciteitsstation. Het dorpje Glencoe is met de bus vanuit Fort William te bereiken en vanaf daar is het een korte wandeling naar het startpunt.

Routebeschrijving van de wandeling

Neem vanaf de parkeerplaats het eerste pad naar rechts. Je loopt een stuk parallel aan en een kort stukje over de Old Glencoe Road. Negeer het eerste hek naar links (naar Laraichean) en neem het volgende pad naar links, dit keer wel door het hek. Volg het verharde pad bergop, waarbij je mooi uitzicht hebt op Glencoe.

Sla in een lichte bocht rechtsaf een breed pad over de brug op. Blijf het pad volgen over twee stroompjes. Van rechts komt er een pad bij, waarna het pad naar de top linksaf buigt. Volg het soms erg drassige pad heuvelop parallel aan de beek. Het pad buigt verderop wat van de beek af, waar hij weer beter begaanbaar is.

Waar het pad weer naar links afbuigt wordt het weer natter onder je voeten. Hier heb je alweer meer uitzicht dan beneden, maar voor nog beter uitzicht wandel je verder naar boven. Negeer op splitsingen de paden naar rechts, al leiden die uiteindelijk ook wel naar de top. Je kunt de top van de berg nu al goed zien.

Dichterbij de top wordt het pad rotsachtiger en uitdagender. Aan de achterkant van de top kijk je uit op Loch Leven en de Mamore-bergen. Neem het pad naar links naar de top. Vanaf de cairn (stapel stenen) heb je een fantastisch uitzicht. Meer zien? Loop dan een stukje verder over het topplateau voordat je over dezelfde paden weer afdaalt naar de parkeerplaats.

Hoogteprofiel ter illustratie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

GPS-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00Beoordeling: 8,00 (1 stemmen, gemiddeld: 8,00 van de 10)

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien