Suisse normande: wandelen bij Roche d’Oëtre

In het kort
 • Moeilijkheid: Eenvoudig
 • Soort: Korte wandeling
 • Kenmerk: Met kinderen
 • Hoogteverschil: 113 meter
  (47m - 160m)
 • Afstand: 6.5 kilometer
 • Duur: 1 tot 2 uur
 • Zelfde eindpunt als beginpunt: ja
 • Beginpunt: Bezoekerscentrum Roche d'Oëtre
 • Wandelkaart kopen
 • Meer routes: Clécy, Falaise, Frankrijk, Normandië, Orne
 • Accommodaties in de omgeving:
  - Hotels en b&b's
  - Campings
  - Vakantiehuizen

De wandeling

Een van de mooiste plekken in Suisse normande om te gaan wandelen is Roche d’Oëtre. Niemand weet echt zeker waar deze bijzondere naam vandaan komt, waarschijnlijk stamt ze uit een ver verleden en heeft het een relatie met de bijzondere geologische eigenschappen van de plek. Het is een van de plekken in Normandië met het grootste hoogteverschil. Van bovenop de kliffen van de Roche d’Oëtre loopt het steil naar beneden, om zo’n 118 meter lager uit te komen aan de oevers van het kleine riviertje de Rouvre, die hier een bijzondere kloof heeft uitgesleten.

Beginpunt

Bovenaan de rots bij het bezoekerscentrum beginnen vier wandelingen, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad. De paden zijn goed aangegeven met bordjes, paaltjes en kleurmarkeringen op rotsen en bomen. Het is aan te raden om wandelschoenen of sportschoenen met voldoende profiel te dragen.

Sentier des corniches: Een wandeling van 15 minuten met een lengte van 600 meter, met geen hoogteverschil. Deze voert langs het belvedère, met uitzicht over de vallei. Deze route is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. 
Sentier des gorges
: Deze wandeling voert naar beneden, de diepte in naar het riviertje en vervolgens loop je een stuk stroomopwaarts om uiteindelijk weer naar boven te gaan en uit te komen bij het bezoekerscentrum. Je doet er ongeveer driekwartier over, met een lengte van 2,5 kilometer en een hoogteverschil van 120 meter.
Sentier des méandres
: Dit pad gaat over dezelfde route naar beneden maar slaat beneden af naar rechts, zodat je stroomafwaarts loopt. Je volgt de bochten in de rivier, vandaar de naam. In totaal doe je hier twee uur over, met een hoogteverschil van 95 meter en een afstand van 6,5 kilometer.
Sentier du granite
: Het langste pad is 9 kilometer lang en volgt deels het Sentier des gorges maar maakt een andere lus langs de Rouvre. Deze route is van eind september tot eind februari gesloten, vanwege de mogelijkheid van overstromingen en het jachtseizoen.

Routebeschrijving van de wandeling

Wij kiezen ervoor om het Sentier des méandres te nemen. Dit afwisselende pad laat je in twee uur tijd de veelzijdigheid van de streek zien. De wandeling loopt direct vanaf het begin over een steil pad naar beneden, waar hier en daar houten treden zijn aangelegd. We gaan door een mooi bos met eikenbomen en komen na een kwartiertje bij het riviertje uit. Hier bevind je je meteen in een heel ander landschap. Het lijkt haast een jungle, veel groen gras en varens, en bomen die half over het riviertje hangen.

We slaan beneden rechtsaf en lopen langs de rivier verder. Na een tijdje wordt de begroeiing meer open en komen we langs enkele weilanden. We naderen het dorpje Rouvrou. Hier vind je nog traditionele huizen van eeuwen geleden, gebouwd in de typische granietsteen die niet ver van hier afgegraven werd.

In Rouvrou steken we de rivier over, waarna we rechtsaf slaan en het pad ons bijna een rondje laat lopen. De rivier maakt hier namelijk lus, het water heeft nog net geen rechtstreekse doorgang weten te vinden. Je komt nu op een leuk pad langs enkele oude watermolens. In de rivier zijn nog goed de overblijfselen van de kanaliseringen te zien. Vroeger heerste hier heel wat bedrijvigheid, nu is het een verstild plekje, ideaal voor een picknick. We volgen de lus en komen bijna op hetzelfde punt in het dorpje weer uit, waarna we langzaam weer omhoog lopen in de richting van het bezoekerscentrum. Maar niet voordat we nog langs een uitzichtpuntje komen vanwaar je weer een mooi uitzicht hebt over het dal van de Rouvre.

Hoogteprofiel ter illustratie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

GPS-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 7,27Beoordeling: 7,27Beoordeling: 7,27Beoordeling: 7,27Beoordeling: 7,27Beoordeling: 7,27Beoordeling: 7,27Beoordeling: 7,27Beoordeling: 7,27Beoordeling: 7,27 (11 stemmen, gemiddeld: 7,27 van de 10)

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien