Uitdagende wandeling in Valsavarenche met uitzicht op de Gran Paradiso

In het kort
 • Moeilijkheid: Gemiddeld
 • Soort: Dagtocht
 • Hoogteverschil: 876 meter
  (1960m - 2836m)
 • Afstand: 11 kilometer
 • Duur: 5 tot 6 uur
 • Zelfde eindpunt als beginpunt: ja
 • Beginpunt: Pont, aan het eind van Valsavarenche
 • Wandelkaart kopen
 • Meer routes: Italië, Valle d'Aosta, Valsavarenche
 • Accommodaties in de omgeving:
  - Hotels en b&b's
  - Campings
  - Vakantiehuizen

De wandeling

Een hele mooie wandeling waarbij je een tijdlang een indrukwekkend uitzicht hebt op de Gran Paradiso (4061m). De wandeling begint en eindigt steil, met als hoogtepunt een pashoogte van ruim 2800 meter. Het landschap is lange tijd lieflijk, met beekjes en meertjes en groene alpenweides. Hogerop wordt het rotsachtiger en groeit er weinig meer.

Beginpunt

Op de parkeerplaats in het gehucht Pont starten diverse wandelingen, waaronder ook deze richting de westkant van het dal. Pont is ook te bereiken met de bus vanuit de richting Aosta (overstappen in Villeneuve).

Routebeschrijving van de wandeling

De wandeling begint door het bos, vanaf de parkeerplaats van Pont richting het westen. Hier gaat het steil omhoog, totdat het rond 2300 meter afzwakt en geleidelijker stijgt (Croix de l’Arolley, 2310m). Je komt hier vervolgens in een hoog zijdal dat opvalt door het idyllische uiterlijk, met veel gras, bloemen, beekjes en meertjes. Nadat je de Alpe du Gran Collet overgelopen bent, gaat het bij enkele boerengebouwtjes linksaf omhoog over haarspeldbochtjes richting de Col du Grand Collet. Dit is het hoogste punt van de route.

De afdaling van deze col is de eerste tientallen meters wat lastig, door losliggend grind en de steilte. Na voorzichtig afdalen kom je op een makkelijker lopend stuk en ga je met een overweldigend uitzicht verder naar beneden. Op enkele stukken wordt de passage makkelijker gemaakt door stalen treden en een kabel, maar lastig wordt het nergens.

Bij de afdaling richting Pont terug heb je een weids uitzicht op de Gran Paradiso en het eindstuk van het dal van Valsavarenche, waar je aan de grijze rotsopstapelingen nog goed kunt zien hoe de gletsjer ooit helemaal doorgelopen moet hebben.

Hoogteprofiel ter illustratie
Beschrijving afdrukken
Kaartje afdrukken

GPS-bestand downloaden

Beoordeel deze wandeling:
Beoordeling: 8,09Beoordeling: 8,09Beoordeling: 8,09Beoordeling: 8,09Beoordeling: 8,09Beoordeling: 8,09Beoordeling: 8,09Beoordeling: 8,09Beoordeling: 8,09Beoordeling: 8,09 (11 stemmen, gemiddeld: 8,09 van de 10)

Onze tips voor de bergen

Met deze tips haal je het meeste uit je bergvakantie. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Georganiseerde bergsportreizen
- Hotels of b&b's

Wandelbenodigdheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close
Bladeren

Cadeautip

 

Leuk dat je onze website bezoekt. Houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien